Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Constantin Tănase va avea strada…

Constantin Tănase va avea strada sa

Primăria Chişinău deplânge trecerea în nefiinţă, la vârsta de 65 ani, a  distinsului jurnalist, lingvist şi publicist basarabean, Constantin Tănase, figură marcantă a presei de limbă română, luptător înflăcărat al Mişcării de Eliberare Naţională.

Constantin Tănase, fondatorul cotidianului național „Timpul de dimineață” s-a născut la 24 iunie 1949, comuna Nemțeni, județul Lăpușna. După absolvirea școlii medii din satul natal (1966), devine student la Facultatea de Litere a Universității „Ion Creangă” din Chișinău.

În anii 1991-1993 este deputat în primul parlament al Republicii Moldova, iar în perioada 1994-1996, în calitate de director al Centrului Național de Terminologie, inițiază și realizează un vast program de editare a dicționarelor de terminologie și punere în circulație a documentației oficiale în limba română.

Constantin Tănase a editat volumele de publicistică „Ochiul lui Esop” (2000), „Patria vuindă” (2001), „Hoții de mituri” (2004) și „Blestemul de a fi” (2009). La 12 iunie curent, Constantin Tănase și-a lansat la București cea mai recentă carte – „Groapa cu lei”.

Pentru aportul incontestabil adus în calitate de promotor al culturii naționale, primăria capitalei va iniția procedura de redenumire în memoria lui Constantin Tănase, a unei străzi și a unei instituții de cultură sau educație din municipiul Chișină