Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Confruntări între manifestanţi şi poliţie…

Confruntări între manifestanţi şi poliţie în Mexico

Ciocniri severe au avut loc în seara zilei de 20 noiembrie curent între grupări de manifestanţi şi poliţie în faţa Palatului Naţional, în centrul Mexico. Oamenii protestează față de modul în care Guvernul mexican gestionează cazul dispariţiei a 43 de studenţi. Postaţi în faţa sediului protocolar al Guvernului, poliţiştii încercau să disperseze cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă manifestanţii, care aruncau în ei cu pietre şi petarde, au constatat jurnaliştii AFP.

„Afară Peña Nieto!”, „Demisia”, strigau manifestanţii, dintre care unii erau înarmaţi cu bastoane şi bare de fier.
Zeci de mii de manifestanţi s-au reunit paşnic în cursul serii pentru a se îndrepta către piaţa centrală din Mexico, le Zocalo, unde este situat Palatul Naţional. Tensiunea a crescut brusc odată cu apariţia unui grup de manifestanţi înarmaţi cu cocteiluri Molotov.

Manifestanţii cer să se facă dreptate după dispariţia, la 26 septembrie, a 43 de studenți din statul Guerrero, în mâinile unor poliţişti corupţi şi ale unei grupări criminale.

Această dispariţie, urmată de un probabil masacru al studenţilor, potrivit mărturiilor a trei deţinuţi, a provocat o serie de manifestaţii în ţară, deseori violente.

Mii de persoane au manifestat, de asemenea, joi în mai multe oraşe din Mexic, scandând „I-au luat vii, vii îi vrem”.