Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Codul Educației intră în vigoare…

Codul Educației intră în vigoare la 23 noiembrie

Noul Cod al Educației din R. Moldova va intra în vigoare la 23 noiembrie curent și va substitui vechea Lege a învățământului adoptată în anul 1995.
Potrivit lui Igor Grosu, viceministrul în exercițiu al Educației, toate prevederile Codului, cu excepția dispozițiilor cu caracter tranzitoriu, se vor aplica imediat după intrarea documentului în vigoare.

elevi1„Codul Educației își propune să asigure accesul la educație pentru toți cetățenii, incluziunea copiilor cu cerințe educaționale speciale, sporirea relevanței învățării pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare personală și social-economică, îmbunătățirea activităților de învățământ pentru a corespunde bunelor practici naționale și internaționale”, a declarat Igor Grosu.

Printre prevederile Codului care vor fi puse în aplicare în termen scurt se numără înființarea Inspectoratului școlar, numirea directorilor de instituții pe bază de concurs, pe un termen de cinci ani, trecerea liceelor în gestiunea autorităților publice locale de nivelul doi și a UTA Găgăuzia.

O altă prevedere a Codului se referă la instituirea consiliilor de administrație în școli, structuri care vor avea rol de decizie și vor include trei reprezentanți ai părinților și un reprezentant al elevilor. Documentul interzice personalului didactic să presteze servicii cu plată copiilor cu care interacționează direct la clasă.

Codul educației a fost aprobat în baza unui amplu proces participativ, în perioada noiembrie 2013 – iunie 2014 fiind organizate peste 40 de dezbateri publice de către Ministerul Educației, la care au participat peste 4500 de cadre didactice, părinți, reprezentanți ai ONG-urilor, ai APL, ai mediului economic.

Sursa fot: ziuaveche.ro