Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   CNI stă „cu ochii” pe…

CNI stă „cu ochii” pe rudele angajate din interes

Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat două cazuri de conflicte de interese în care anumiți subiecți ai declarării și-au angajat rude apropiate la instituțiile pe care le conduc.

13988980-1409302855Este vorba de Victor Focșa, primar al comunei Tartaul de Salcie, raionul Cahul care nu a declarat în termenul și modul stabilit despre conflictul de interese manifestat prin angajarea soției sale în calitate de contabil-casier în cadrul primăriei unde este primar, precum și de Nina Torpan, administrator al Întreprinderii Municipale „Centrul de odihnă pentru copii și tineret – Prietenia” care și-a angajat fiica în funcția de contabil-șef, iar mai apoi în funcția de administrator adjunct al întreprinderii pe care o conduce.

În ambele cazuri, potrivit art.5 al Legii nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese, persoanel respective trebuiau să ia decizii conducându-se de legislația corespunzătoare și de politica statului în domeniul respectiv, ţinând cont de interesul public și renunțând la interesele personale.
Actele de constatare emise în privința lui Victor Focșa și în privința Ninei Torpan sunt pasibile contestării în instanța de contecios administrativ, dar totodată vor transmise Centrului Național Anticorupție pentru aplicarea sancțiunii prevăzute de art. 3132 Cod Contravențional.

De asemenea, Comisia a identificat două cazuri de încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății. Acestea se referă la:
– Iurie Vacari, şef interimar al Direcţiei Juridice a Departamentului Instituţii Penitenciare al Ministerului Justiţiei, care nu a declarat un teren extravilan cu suprafața de 0,2012 ha, autoturismul arendat, 6 conturi bancare și cota-parte de 50% a soției din capitalul social al unei firme.
– Iurie Volceanov, ofiţer de investigaţie al Poliției de Frontieră Leova care nu a indicat în declarație veniturile soției în mărime de aproximativ 65.000 de lei, 2 conturi bancare și cotă-parte de 16% din capitalul social al unei firme.

CNI a mai declanșat proceduri de control pentru verificarea veniturilor și proprietății în privința:
– Silviei Volosatîi, șef de direcție în cadrul Ministerului Sănătății;
– Eugeniei Guidea, ex-șef secție economie, finanțe și evidență contabilă a Agenției „Moldsilva”;
– Vitalie Iurcu, director al S.A. „Moldtelecom”

Sub aspectul eventualei încălcări ale regimului juridic al conflictului de interese vor fi verificați:
– Vitalie Panurco, ex-manager șef al ÎS „Administrația de Stat a Drumurilor”;
– Alexandru Ambros, primar al orașului Ungheni.