Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   CINCI JUDECĂTORI au fost demiși…

CINCI JUDECĂTORI au fost demiși de către Consiliul Superior al Magistraturii

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a demis astăzi cinci judecători. Este vorba de Sergiu Namașco, Alexandru Rotari, Liliana Andriaș, Mihai Țurcan și  Victor Lanovenco. Informația este plasată pe pagina de facebook a Ministerului Justiției. Ultimul cuvânt îi va aparține însă președintelui Nicolae Timofti, care va decide dacă acceptă sau nu solicitarea CSM-ului. Cel mai probabil însă, Timofti nu va avea nicio obiecție. Anterior, acesta a solicitat demiterea a trei din cei cinci magistrați.

Ședința CSM  de astăzi este încă în desfășurare. Reprezentanții CSM  au confirmat pentru ZdG faptul că demisiile acestor judecători au fost pe ordinea de zi a CSM.

De precizat că, vara trecută, magistraţii Liliana Andriaş, Alexandru Rotari şi Sergiu Namaşco, care activează la Judecătoria Comercială, unde în urma restructurărilor s-a redus numărul de judecători, au fost propuși președintelui R. Moldova pentru tranfer la Judecătoria sect. Centru, unde existau locuri vacante. Însă preşedintele a respins transferul, invocând că a aflat de la SIS că există bănuieli rezonabile privind integritatea lor. ZdG a scris anul trecut și despre casa de milioane a judecătorului Namașco.

În luna aprilie 2013, lui  Victor Lanovenco de la Judecătoria Vulcăneşti  i-a fost aplicată mustrare aspră. Potrivit hotărârii Colegiului Disciplinar, în decembrie 2012, judecătorul a intrat într-un magazin alimentar din oraşul Vulcăneşti, fiind încălţat doar în ciorapi, a avut un comportament inadecvat şi a tulburat ordinea publică, motiv pentru care a fost transportat la comisariatul de poliţie. În aceeaşi lună, judecătorul a fost protagonistul unei situaţii similare, de data aceasta însă magistratul a fost împiedicat să intre în magazin de către agenţii de pază.