Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Chirtoacă la Iaşi, pentru Vieru

Chirtoacă la Iaşi, pentru Vieru

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoacă, va participa la Festivalul International de Poezie „Grigore Vieru” din iaşi, scrie Ziarul de Iaşi. În cadrul festivalului va fi inaugurată strada Grigore Vieru.
Grigore Vieru va fi omagiat la Iasi in prezenta primarului orasului Chisinau, Dorin Chirtoaca. Vor fi prezenti scriitori basarabeni, ca Nicolae Dabija si Mihai Cimpoi, poetul Adrian Paunescu, prieten cu poetul basarabean disparut, cantautorul Tudor Gheorghe si alte personalitati care vor participa la Festivalul International de Poezie „Grigore Vieru”. Evenimentul se desfasoara in perioada 9-12 octombrie in mai multe locuri din Iasi, dar si la Chisinau. In primele doua zile ale festivalului, mai multe actiuni culturale vor avea loc la Chisinau.

La Iasi, manifestarile incep pe 11 octombrie. Deschiderea oficiala va avea loc la Primaria Iasi, de la ora 10.00, in prezenta primarului Gh. Nichita si a lui Dorin Chirtoaca, primarul orasului Chisinau. Apoi sint programate colocviul „Grigore Vieru, poet al spatiului romanesc” si lansari de carte. Dupa-amiaza va fi inaugurata strada Grigore Vieru, fosta Sulfinei. De la ora 17.00, la Casa de Cultura a Studentilor este programat spectacolul de teatru poetic „Strigat-am catre tine”, prezentat de Teatrul de poezie „Alexe Mateevici” din Chisinau. Dupa spectacol, Adrian Paunescu va vorbi publicului despre poetul Grigore Vieru, fiind urmat de Tudor Gheorghe, care va sustine un recital pe versuri de Grigore Vieru.

Pe 12 octombrie, in ultima zi a festivalului, manifestarile dedicate poetului basarabean vor avea loc la Muzeul Literaturii Romane si la Muzeul „Mihai Eminescu”. Astfe, la ora 10.00, este programat vernisajul expozitiei de carte, grafica, fotografie „Grigore Vieru – contemporanul nostru”. La ora 17.00, la Ateneul Tatarasi va avea loc un recital de poezie sustinut de Emil Coseru, actor la Nationalul iesean, urmat de spectacolul „Taina care ma apara”, sustinut de Fuego, Mihai Munteanu, tenor la Opera Nationala din Chisinau, Maria Mocanu, Cristian Aldea Teodorovici. Ziua se va incheia cu decernarea premiilor Festivalului International de Poezie „Grigore Vieru”. Evenimentul este organizat de Editura „Pinceps Edit”, Muzeul Literaturii Romane Iasi si Societatea Culturala „Junimea 90”, in colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova si Asociatia Culturala „Feed Back”.

www.ziaruldeiasi.ro