Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Cetăţenii din 11 raioane vor…

Cetăţenii din 11 raioane vor putea intra în UE fără vize

România şi Republica Moldova au parafat marţi Acordul privind micul trafic la frontieră, după negocieri care au durat ceva mai mult de o zi, în timp ce fostele autorităţi de la Chişinău au tergiversat circa un an şi jumătate semnarea acestui document, notează Agerpres.Astfel, din ceea ce se ştie în prezent din prevederile Acordului este că cetăţenii moldoveni care au viza de reşedinţă de cel puţin un an într-o localitate situată la o distanţă de până la 30 kilometri de graniţa cu România vor putea trece graniţa fără a avea nevoie de vize, ci doar în baza unui permis, care va fi eliberat în mod gratuit pentru un termen de la doi la cinci ani.

„Este vorba de un acord cadru, este un subiect mai mult tehnic, astfel că într-o zi şi ceva documentul a fost negociat”, a anunţat, marţi, într-un briefing, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău, Iurie Leancă, acesta declrându-se satisfăcut de rezultatul negocierilor, apreciind că partenerii de la Bucureşti au identificat soluţiile optime pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Iurie Leancă şi-a exprimat speranţa că Acordul parafat va putea intra în vigoare până la finele acestui an.

În acelaşi context, Iurie Leancă a anunţat că Executivul de la Chişinău a răspuns cu promptitudine solicitării din partea României, de a deschide două consulate la Cahul şi Bălţi, şi speră că, într-o perioadă anumită de timp, Bucureştiul va reuşi să inaugureze aceste două instituţii. De asemenea, s-a ajuns la o înţelegere de principiu ca Republica Moldova să deschidă un consulat la Iaşi, în beneficiul cetăţenilor moldoveni, a mai anunţat Leancă.

Bucureştiul a transmis Chişinăului proiectul de Convenţie privind micul trafic de frontieră încă din martie 2008. Fosta conducere comunistă de la Chişinău a condiţionat însă semnarea sa de cea a Acordului de frontieră dintre cele două state şi a blocat astfel negocierile în acest sens.