Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Casa Albă va "urmări atent"…

Casa Albă va „urmări atent” Rusia

Statele Unite, foarte sceptice față de intențiile Moscovei, au avertizat partenerii lor ruși că îi vor „urmări atent” pentru a se asigura că respectă angajamentele acordului de la Geneva pentru detensionarea crizei din Ucraina, relatează Reuters și AFP.

Consilierul președintelui Barack Obama pentru securitate națională Susan Rice a considerat că Moscova trebuie să-i dezarmeze de îndată pe separatiștii proruși din estul Ucrainei și să-i lase pe observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa /OSCE/ să se ducă nestingheriți în regiunea în criză.

„Vom urmări atent Rusia pentru a vedea dacă își asumă sau nu responsabilitatea de a-și folosi influența considerabilă pentru dezarmarea milițiilor neregulate și ca ele să se retragă din clădirile pe care le ocupă”, a declarat Susan Rice. „Și vom vedea în zilele următoare dacă Rusia își respectă angajamentele”, a adăugat ea.

Acordul încheiat joi la Geneva între UE, SUA, Ucraina și Rusia prevede în special dezarmarea grupurilor armate ilegale și evacuarea clădirilor ocupate în orașele ucrainene. Mulți observatori, cu Barack Obama în frunte, sunt cu toate acestea sceptici că documentul va permite o dezescaladare pe teren.

Casa Albă a avertizat de asemenea Rusia că Moscova s-ar confrunta cu sancțiuni mai aspre dacă nu va reuși să respecte noul acord internațional asupra Ucrainei sau va acționa pentru a trimite forțe ruse în partea de est a țării, notează Reuters.

„Aceste costuri și sancțiuni ar putea include vizarea unor sectoare foarte importante ale economiei ruse”, a subliniat Susan Rice în fața reporterilor.

Separatiștii au anunțat vineri că nu sunt legați de acordul intermediat de Statele Unite, Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană joi la Geneva și că guvernul proeuropean de la Kiev „trebuie să părăsească clădirile pe care le ocupă după lovitura de stat”, potrivit declarației făcute la Donețk de Denis Pușilin, unul din așa-zișii „miniștri” ai guvernului „republicii autoproclamate” acolo, scrie agerpres.ro.