Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Candu și Rogozin - vorbesc…

Candu și Rogozin – vorbesc în gol ca să nu tacă

La 21 august anul curent, vicepremierul moldovean, ministrul economiei Andrian Candu l-a întâlnit pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a fost venerat de către socialiști și huiduit de partidele pro-europene. Se pare că, reacția și opiniile moldovenilor nu l-au deranjat deloc pe Rogozin și acesta s-a prezentat la întrevederea stabilită. În cadrul ședinței, vicepremierul moldovean și cel rus au încercat să discute despre o serie de probleme survenite între aceste două țări, mai ales după ce R. Moldova a „neglijat” dorința Federației Ruse și a semnat Acordul de Asociere și de Liber Schimb cu UE.

img_9625Potrivit comunicatului de presă prezentat de către Ministerul Economiei, în cadrul discuţiilor a fost efectuat un schimb amplu de informaţii privind evoluţiile din ultimul timp în relațiile comercial-economice, accentul fiind pus pe ultimele acțiuni ale Federaţiei Ruse referitor la restricțiile impuse la importul unui șir de produse moldovenești, inclusiv, introducerea unor taxe vamale.

Vicepremierul moldovean Andrian Candu a atras atenţia că restricţiile aplicate sunt excesive și nejustificate prin prisma angajamentelor și practicilor internaționale și contravin prevederilor cadrului juridic bilateral şi multilateral, care reglementează schimburile comerciale cu FR. Motivele luării măsurilor menţionate sunt mai mult de natură politică, decât economică.

Vicepremierul Candu a subliniat, în context, importanţa menţinerii unui dialog constructiv între R. Moldova şi Federaţia Rusă, în vederea identificării unor soluţii reciproc acceptabile pentru ambele părţi, în interesul cetăţenilor ţărilor noastre.

La rândul său, vicepremierul rus a menționat despre necesitatea continuării dialogului la nivel bilateral și identificarea soluțiilor pentru redresarea situației la nivel de experți și instituții. De asemenea, a confirmat disponibilitatea de a facilita organizarea întrevederilor date pe parcursul lunii septembrie curent. În același timp, a menționat despre necesitatea considerării intereselor agenților economici din Transnistria.

De asemenea, oficialii celor două state au subliniat importanţa activităţii Comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperare economică, în calitate de platformă de dialog ce permite identificarea unor soluţii pentru subiectele ce vizează agenda relaţiilor bilaterale. În acest context, partea moldovenească a reiterat disponibilitatea sa privind convocarea în timpul apropiat a şedinţei ordinare a comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică.

După această întrevedere, Rogozin a plecat în regiunea transnistreană, unde vrea să marcheze 70 de ani de la operaţiunea de eliberare a R. Moldova de ocupaţia fascistă.

Amintim că, vicepremierul rus a vizitat Tiraspolul la 9 mai, unde a asistat la parada militară din regiunea transnistreană. Aceasta în pofida recomandărilor Chişinăului să se abţină de la acţiuni ce-ar destabiliza situaţia în regiune.

După vizită, când a vrut să revină la Moscova, atât Bulgaria cât şi România nu i-au mai permis să treacă prin spaţiul lor aerian. Rogozin a ameninţat că „data viitoare” va zbura cu un bombardier Tu-160.

Totodată, Rogozin a anunţat că va duce la Moscova o listă cu semnături ale cetăţenilor din regiune care solicită preşedintelui rus recunoaşterea ei aşa-zisei republici nistrene. La reîntoarcere, Ucraina nu a permis trecerea prin spaţiul său aerian a avionului lui Rogozin. Ca urmare acesta s-a întors la Chişinău, unde cum a declarat el, avionul său a fost percheziţionat de organele de forţă şi de unde i-ar fi fost confiscate listele cu semnături. Ulterior, Dmitri Rogozin a fost nevoit să zboare înapoi la Moscova cu o cursă obişnuită.

Autorităţile moldoveneşti au afirmat că aceste cutii au fost confiscate pentru a fi „examinate”, denunţând acţiuni „contraproductive” şi „declaraţii provocatoare la adresa R. Moldova” din partea lui Rogozin, care este declarat persoană non-grata de către UE și este cunoscut pentru retorica sa necenzurată antioccidentală.