Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Campionii Drepturilor Copilului în Moldova…

Campionii Drepturilor Copilului în Moldova au fost premiați

Cu prilejul celei de-a 25-a aniversări a Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului, marcată pe 20 noiembrie, în R. Moldova au fost premiate persoanele și organizațiile care au avut o contribuție majoră la realizarea drepturilor copilului în ultimii ani. Ceremonia de premiere s-a desfășurat într-o atmosferă solemnă la Sala cu Orgă, fiind prezentată de copii.
10151227_832266820129180_1847310829523844264_nCâștigătorii premiilor drepturilor copilului au fost desemnați printr-un concurs public de nominalizări organizat de UNICEF Moldova în perioda iulie-septembrie 2014. În total au fost recepționate peste 100 de nominalizări dintre care un juriu independent, compus din membri ai organizațiilor internaționale și lideri de opinie naționali, a selectat șapte câștigători, iar un premiu special a fost acordat de către UNICEF.

Cei opt premianți sunt organizații și persoane care s-au făcut remarcate prin acțiunile lor de promovare și protecție a copiilor. Este vorba de organizații non-guvernamentale: Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, Institutul de Reforme Penale, Centrul Media pentru Tineri, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, KeyStoneHuman Services Moldova și persoane fizice: Iosif Moldovanu, un promotor activ al dreptului copiilor la participare și Silvia Zaharia, o moldoveancă stabilită în Italia, care desfășoară proiecte sociale pentru copiii cu dizabilități. Un premiu special a fost acordat din partea UNICEF Moldova Directorului Liceului din satul Ștefănești, raionul Florești, Aurelia Bodiu, pentru efortul său de incluziune în educație a copiilor cu nevoi speciale.

Reprezentantul UNICEF, Nune Mangasaryan, a felicitat R. Moldova cu prilejul celor 25 de ani de la adoptarea Convenției privind Drepturile Copilului menționând importanța istorică a acestui document. „Convenția a schimbat percepția asupra copiilor. Ei nu mai sunt priviți ca obiecte pasive, ci sunt deținători ai propriilor drepturi, care trebuie realizate”, a spus ea.

Convenția cu privire la Drepturile Copilului a fost adoptată de Adunarea Generală ONU în 1989, urmată de ratificarea ei de către 194 state din întreaga lume. R. Moldova a aderat la Convenție în 1993 și de atunci a realizat mai multe progrese pentru copii. Mortalitatea copiilor mici a scăzut de două ori, s-a micșorat de aproape trei ori numărul copiilor din internate, astfel tot mai mulți copii locuiesc în familie, accesul la educația preșcolară s-a dublat, a scăzut numărul copiilor în detenție, iar vocea copiilor a devenit mai puternică, ei fiind consultați mai mult în procesul decizional.