Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Campanie ZdG: Viorile lui Blajinu…

Campanie ZdG: Viorile lui Blajinu şi-au găsit prieteni

blajinu-webAstăzi, Dumitru Blajinu şi-a văzut visul împlinit: cărţile sale au fost oferite şcolilor de arte, iar cele 4 viori ale sale „au fost cântate” de un tânăr şi talentat violonist în numele unui nou proiect promiţător.

Cu câteva luni în urmă Ziarul de Gardă a lansat o campanie de susţinere a distinsului violonist Dumitru Blajinu, care, având o stare precară de sănătate, a anunţat că vrea să îşi vândă viorile contra medicamente şi bani pentru editarea unor CD-uri cu operele muzicale realizate împreună cu Nicolae Sulac.

Astăzi, primarul Dorin Chirtoacă, l-a vizitat la domiciliu, anunţând că îi acordă maestrului un ajutor financiar pentru întreţinerea sănătăţii, iar una din viorile sale va fi procurată pentru patrimoniul Primăriei.

La întâlnirea cu Dumitru Blajinu a venit şi Ion Manciu, un tânăr violonist, care a interpretat „Rapsodia română” la una din viorile maestrului. Lucia Culev, şefa Direcţiei Cultură a Primăriei Chişinău, a declarat că municipalitatea intenţionează să procure o vioară, care va fi folosită anume pentru proiecte de susţinere a tinerilor. „Vrem să preluăm una din practicile europene – să oferim această vioară, pe o perioadă anume, celor mai dotaţi tineri viorişti din Chişinău, care se vor pregăti de concursuri şi concerte,” a menţionat Lucia Culev.

Dumitru Blajinu a acceptat această posibilitate de colaborare, menţionând: „Este foarte bine ca această vioară să fie folosită în continuare. Vioara dacă nu este cântată, se strică, am donat una la Muzeu şi nu este folosită,” a declarat maestrul, adăugând că muzeele din străinătate care au în posesie viori, oferă concerte turiştilor şi vizitatorilor, realizate de tineri talentaţi, care sunt plătiţi tocmai din contribuţia turiştilor. „În acest mod este susţinut şi tânărul, şi vioara, şi cultura”.

Lucia Culev a mai anunţat că şi cărţile maestrului care repreziuntă culegeri de cântece populare româneşti au fost procurate de către Primărie şi donate şcolilor de arte.

Mulţumim colegilor de la TVM, Jurnal TV, Pro TV pentru reportajele realizate astăzi în casa lui Dumitru Blajinu.