Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Atenție: Locuri libere în sistemul…

Atenție: Locuri libere în sistemul judecătoresc

În ultimii ani, în sistemul judecătoresc din Republica Moldova s-a înregistrat un număr semnificativ de demisii ale magistraţilor. Pe parcursul anului 2014, pînă în prezent, 42 de judecători au părăsit breasla, din variate motive, anunță Consiliul Superior al Magistraturii.

Dintre aceştia, 30 de magistraţi au depus cereri de demisie din proprie iniţiativă, conform Legii cu privire la statutul judecătorului nr. 544-XIII, art.25 alin.(1) lit.a). Patru magistraţi au demisionat după reorganizarea sau dizolvarea instanţelor în care activau, conform art.26 alin.(2) al aceleiaşi legi. Trei magistraţi au fost eliberaţi din funcţie după atingerea plafonului de vîrstă, în baza art.25 alin.(1) lit.k) al Legii cu privire la statutul judecătorului, iar un alt magistrat a demisionat din proprie dorinţă, odată cu atingerea plafonului de vîrstă, în conformitate cu art.25 alin.(1) lit.a), k) al legii menţionate mai sus.

Totodată, după evaluarea performanţelor, doi judecători au fost eliberaţi din funcţie pentru necorespunderea evidentă funcţiei deţinute, constatate de Colegiul de Evaluare a performanţelor judecătorilor, iar alţi doi judecători au fost eliberaţi urmare aplicării sancţiunii disciplinare –,,propunere de eliberare din funcţie”, de către Colegiul Disciplinar de pe lîngă Consiliul Superior al Magistraturii.

Făcînd referire la motivele exodului judecătorilor şi la faptele ce i-a determinat să recurgă la acest gest, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a subliniat că ,,unii şi-au dat demisia pentru că au ajuns la perioada de pensionare. Alţii au plecat din considerente de sănătate şi din cauza volumului mare de muncă sau a exigenţelor impuse.

,,Fenomenul plecărilor în masă ale judecătorilor din sistem este condiţionat şi de noile cerinţe prevăzute de Strategia de reformă a sectorului justiţiei, care sînt destul de dure. Mă refer aici la noul sistem de selecţie şi evaluare a judecătorilor, precum şi la măsurile disciplinare mult mai drastice. Probabil, mulţi au conştientizat că le va fi greu să facă faţă noilor rigori din domeniu, în pofida creşterii salariilor, dar şi îmbunătăţirii condiţiilor generale de activitate din instanţe. Rămîn să activeze cei care doresc acest lucru şi se simt capabili să o facă”, a remarcat preşedintele CSM, Victor Micu.

În acelaşi timp, în anul 2014, au fost numiţi în funcţie 25 de judecători noi, selectaţi şi promovaţi în funcţii după noile rigori ale sistemului de selecţie şi evaluare a cunoştinţelor şi aptitudinilor profesionale. ,,E un semn bun faptul că în acest domeniu vin oameni tineri, cu viziuni noi. Sînt convins că ei vor urma cu stricteţe buchia legii şi vor înfăptui o justiţie corectă. Astfel, împreună, ne vom consolida eforturile ca să ducem la bun sfîrşit realizarea reformei, şi vom asigura încrederea cetăţenilor în justiţia moldovenească”, a declarat Victor Micu.

Noul sistem de evaluare a performanţelor judecătorilor prevede criterii clare de apreciere a competenţelor profesionale a magistraţilor, bazate pe merit. Printre indicatorii ce denotă eficienţa judecătorilor se numără: rata de soluţionare a dosarelor, respectarea termenelor rezonabile în procesul de înfăptuire a justiţiei, respectarea termenului de redactare a hotărîrilor şi publicarea acestora pe pagina web a instanţei de judecată, procentul hotărîrilor irevocabile menţinute din cele contestate, calitatea expunerii şi motivării hotărîrilor, formarea profesională a judecătorului, cunoştinţele în domeniul tehnologiilor informaţionale, comportamentul corect în corespundere cu normele Codului de etică a judecătorului şi buna reputaţie profesională etc.

Menţionăm că, din totalul de 488 de posturi de judecător aprobate de CSM (inclusiv 15 în Transnistria), actualmente 64 de locuri sînt vacante. Din anul 2011, odată cu demararea reformelor în sectorul justiţiei, 94 de judecători au plecat din sistemul judecătoresc.

Măsurile de îmbunătăţire a condiţiilor de funcţionare a sistemului judecătoresc şi de profesionalizare şi responsabilizare a corpului de judecători fac parte din Strategia de reformă a sectorului justiţiei 2011-2016, realizată în Republica Moldova cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.