Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Atac homofob asupra Centrului de…

Atac homofob asupra Centrului de Informații GENDERDOC-M și a beneficiarilor săi

Sâmbătă, pe data de 20 septembrie 2014, la ora 09.15, asupra oficiului Centrului de Informații GENDERDOC-M a avut loc un atac din partea grupului extremist Occupy Pedofiliai. Grupul de tineri format din 7-8 persoane (printre ei, aparent, minori), cu măști medicale pe față, s-a apropiat de oficiul Centrului și, strigând „Нет гомосекам”, au început să arunce cu ouă în oameni și în clădirea oficiului. La moment, în curtea oficiului și în interior, se aflau circa 40 de persoane LGBT. Printre atacatori a fost observat și liderul acestei grupări – Stanislav Ghibadulin, împotriva căruia sunt deja intentate câteva dosare administrative și penale pentru activitate extremistă homofobă. Atacatorii au fugit în momentul în care angajații Centrului au sunat poliția. În urma atacului au avut de suferit doar câțiva lucrători și beneficiari ai Centrului care se aflau la intrarea în curtea oficiului.

Acest incident este o consecință a inacțiunii procuraturii și organelor de securitate în prevenirea activității acestei grupări împotriva persoanelor LGBT. Mai multe organizații și victime au depus plângeri și denunțuri împotriva grupării Occupy Pedofiliai, dar la moment, după doi ani de activitate a extremiștilor, nu este nicio decizie judecătorească sau pedeapsă penală. Extremiștii și-au îndreptat activitatea împotriva activiștilor pentru drepturile persoanelor LGBT începând cu amenințări și insulte verbale, și ajungând la atacuri fizice. Gruparea devine tot mai periculoasă.

Grupul Occupy Pedofiliai, cunoscut şi sub alte denumiri, cum ar fi Scutul Social şi Restruct Moldova, a fost înfiinţat drept o aripă a unei grupări similare din Federația Rusă. Ei se numesc „luptătorii cu pedofilia”, în realitate, având un caracter pronunțat homofob, antisemit și rasist. Victimele lor sunt homosexuali și activiști pentru drepturile persoanelor LGBT. Inițial, membrii grupării atacau acțiunile publice ale organizației GENDERDOC-M și amenințau activiștii LGBT on-line, iar acum au început atacul fizic și asupra activităților specifice închise. Important e să atragem atenția asupra faptului că, liderii grupării implică minori în săvârșirea acțiunilor criminale.

„Suntem profund îngrijorați pentru securitatea, sănătatea și viața angajaților și activiștilor Centrului, precum și pentru securitatea beneficiarilor LGBT. Solicităm din nou luarea măsurilor eficiente necesare din partea Procuraturii Generale, MAI și a Serviciului de Informații și Securitate pentru stoparea activității grupului și atragerea la răspundere penală a liderilor și membrilor grupării pentru crimele săvârșite și discursurile de ură”, scriu într-o scrisoare reprezentanții Centrului de Informații GENDERDOC-M.