Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Apel la inteligenţă şi înţelepciune:…

Apel la inteligenţă şi înţelepciune: În Grecia- centru viu al democraţiei şi ortodoxiei, Legea antidiscriminării e adoptată demult

Alăturându-ne compatrioţilor noştri din Franţa, Italia, Cehia, Ungaria, Portugalia, din alte state, transmitem apelul reprezentanţilor diasporei moldoveneşti din Grecia – ţară considerată un centru viu al democraţiei şi ortodoxiei, o susţinătoare ferventă atât a valorilor democratice cât şi a celor creştin-ortodoxe, nu doar în zona Balcaniei dar şi în întreaga lume.

În ţara-adoptivă, în care trăim noi astăzi, Legea antidiscriminarii, a fost demult adoptată. Desigur că şi aici au existat dezbateri, dar populaţia a fost corect informatăasupra conţinutului legii. Ţinem să vă informăm că legea nu este concepută pentrua da drepturi persoanelor care nu le-ar avea în conformitate cu legislaţia naţionalăşi europeană privind drepturile omului. Din contra, este creată pentru a respectadrepturile fiecărui cetăţean al ţării, pentru a nu fi permise abuzurile împotrivanimănui.
În Grecia, noi am avut ocazia să vedem cum funcţionează în practică această lege. Făcând parte din categoria defavorizată a imigranţilor iar o mare parte dintre noi, dincategoria şi mai defavorizată a femeilor-imigrante, această lege ne-a ajutat să nu maifim victime ale discriminării la locul de muncă, în societate, în facultăţi, în şcoli,etc.Legea nu se reduce doar la „orientarea sexuală” ci face referire şi la egalitatea degen, la respectarea drepturilor persoanelor cu dezabilităţi, a categoriilor socialedefavorizate, etc.
Urmărind argumentele (nefondate, din punctul nostru de vedere) ale unorcompatrioţi din R. Moldova, vă asigurăm că niciuna din temerile acestoraprivind catastrofa care va urma aprobării acestei legi nu sunt valabile. Dimpotrivă,ele creează false dileme societăţii noastre, divizându-i opiniile în mod forţat. Nu neinteresează care sunt obiectivele politice ascunse în spatele acestor manevre, pentrucă diaspora moldovenească din Grecia nu face politică, ceea ce ne interesează penoi este să nu se denatureze adevărul în legătură cu această lege, să nu fie indusă îneroare opinia publică şi să nu fie tergiversate negocierile cu UE privind obţinerealiberei circulaţii a cetăţenilor moldoveni în spaţiul european.
De aceea facem un apel către factorii de decizie din R. Moldova de areanaliza cu înţelepciune argumentele veridice pro şi contra adoptării Legiiantidiscriminării, consecinţele adoptării ei nu doar pe plan intern dar şi dinperspectiva integrării societăţii noastre în marea familie europeană.
Noi suntem ferm pentru adoptarea Legii prevenirii şi combaterii discriminării în R. Moldova.
Asociaţia Moldo-Elenă „Orfeu”, Grecia, Uniunea Moldo-Elenă ”Alexandros Ipsilantis”, Asociaţia Tinerilor Moldoveni din Grecia „ATIM”, Comunitatea moldo-elenă „Basarabia”