Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Amnesty International: Suspecţii dosarului 7…

Amnesty International: Suspecţii dosarului 7 aprilie ar putea fi eliberaţi de răspundere penală

Amnesty International Moldova este profund îngrijorată de impunitatea continuă cu privire la torţionarii dosarului 7 aprilie 2009. Potrivit art. 60 din Codul penal al R. Moldova, după 5 ani de la săvârşirea „infracţiunilor mai puţin grave” persoana este eliberată de răspundere penală.

Astfel, în 2 luni se vor împlini 5 ani de la evenimentele din aprilie 2009. Atunci expiră termenul de prescripţie pentru atragerea la răspundere penală a torţionarilor în evenimentele din 7 aprilie 2009.

Potrivit unui comunicat de presă, Amnesty International atenţionează asupra principiului neretroactivităţii legii penale. Astfel, dacă o persoană nu a fost atrasă la răspundere penală în decursul termenului de prescripţie, atunci, chiar dacă vor exista probe şi va fi demonstrată vinovăţia sa, precum că a săvârşit acţiuni de tortură în timpul evenimentelor din aprilie 2009 sau că şi-a depăşit atribuţiile de serviciu, infracţiunea nu va mai putea fi invocată în instanţele judecătoreşti, iar torţionarii nu vor mai putea fi atraşi la răspundere penală.

Oficial au fost înregistrate 108 sesizări privind aplicarea torturii sau relelor tratamente, ca urmare a evenimentelor din 07 aprilie 2009. Au fost pornite 71 de dosare penale. Ulterior, 10 dosare au fost clasate, 31 – au fost suspendate pentru că nu au fost identificate persoanele care puteau fi puse sub învinuire.

Până în acest moment, 14 poliţişti au fost condamnaţi cu suspendare în dosarul 7 aprilie 2009; 22 de poliţişti au fost achitaţi, în privinţa unui poliţist a fost încetat procesul penal.