Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Ameninţări cu răscoala armată

Ameninţări cu răscoala armată

Liderul politic al rusinilor din Transcarpatia, Dmitrie Sidor, protoiereu de Ujgorod, a ameninţat autorităţile centrale de la Kiev că vor recurge la arme dacă nu le vor fi respectate drepturile naţionale, scrie «meta.ua» cu trimitere la TCH. Sidor acuză oficilităţile ucrainene de discriminare etnică şi genocid.

El face trimitere la faptul că Kievul refuză să le recunoască identitatea, limba, le sunt închise şcolile, iar liderii comunităţii sunt purtaţi prin instanţe pentru simplul motiv că nu vor să renunţe la tradiţia lor identitară. «După ani de demersuri la oficilităţi, rămase fără efect, cred că a venit timpul să punem mâna pe arme şi să ne apărăm libertatea noastră…Normele de drept internaţional nu exclud utilizarea forţei în cazul în care alte modalităţi de rezolvare a problemei sunt imposibile», declară Sidor. Acesta cere, în numele comunităţii, acordarea autonomiei pentu rusini, cu statut de enclavă în teritorul Ucrainei, după modelul Kaliningradului. «În caz contrar vom merge pe varianta separării de Ucraina, după exemplul Cehiei şi Slovaciei…Suntem naţiune titulară în regiune, circa 70% din populaţie, la 800 000 de persoane», – argumentează liderul rusinilor.

Potrivit aceleeaşi surse, în 2008, rusinii au cerut Moscovei să recunoască autonomia Rusiei Subcarpatice, iar serviciile ucrainene de securitate (SBU) i-au intentat un dosar penal lui D. Sidor pentru «atentat la integritatea teritorială a Ucrainei».