Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   „Am venit în apărarea Mitropolitului…

„Am venit în apărarea Mitropolitului Vladimir, pentru că el e нормальный мужик”

Societatea civilă reprezentată de trei persoane: Nina Dimoglo, Victor Borșevici și Dumitru Chiseev a venit să apere „reputația” Bisericii Ortodoxe în cadrul unei conferințe de presă.

IMG_0012„Ne îngrijorează faptul că, unele publicații de la noi ponegresc imaginea mitropolitului și a unui episcop”, a început conferința Nina Dimoglo, jurnalistă.

„Consider că nu trebuie să uităm de etica jurnalistică. Mass-media e a patra putere și dacă e influențată de politica oligarhică, atunci ea devine o armă care distruge societatea”, a spus Victor Borșevici, profesor, academician, sociolog și psiholog, fost diplomat. „Suntem atinși de o criză duhovnicească. Dacă în străinătate oamenii vin la un psiholog atunci când au niște probleme sufletești, în R. Moldova, oamenii vin la biserică ca să găsească împăcare și liniște. Părintele este ca un fel de psiholog, la noi, iar citind aceste articole oamenii nu vor mai ști în ce să creadă”, explică Victor Borșevici. Potrivit lui, articolele calomnioase apărute recent în presă despre Mitropolitul Vladimir și episcopul de Bălți și Fălești Marchel sunt o comandă politică. „Sondajele arată că biserica este în fruntea tuturor puterilor și acest fapt deranjează, în timpul campaniei electorale, pe mulți politicieni. De aceea apar și aceste articole pline de subînțelesuri și insinuări. Dacă nu ar fi campania electorală, probabil, nici nu ar fi apărut nimic”, a menționat Victor Borșevici. Întrebat ce ar spune dacă astfel de materiale ar fi apărut după alegeri sau cu mult timp înainte de campania electorală, acesta a răspuns că „aceasta e o altă istorie”.

Juristul Dumitru Cheseev spune că „articolele apărute în publicația dată (Ziarul de Gardă, n.r.) despre Mitropolitul Vladimir este o pură calomnie. Eu consider că ei nu au adus niciun fel de dovezi, doar au făcut unele presupuneri care au stârnit multe semne de întrebare la ceea ce este, de fapt, Biserica. Dacă nu au dovezi, atunci cine le permite să scrie așa ceva, precum acea femeie este într-o relație cu ÎPS Vladimir, sau casa scumpă unde vine Mitropolitul îi aparține. Dacă publicația ar fi trasă la răspundere pentru calomnie, atunci sunt convins că ar fi plătit circa 1 milion de lei, deoarece a atacat nu doar Mitropolitul, dar și Biserica Ortodoxă”, a subliniat juristul.

Victor Borșevici a ținut să adauge că-l cunoaște de mai mulți ani pe ÎPS Vladimir și că e sigur că acesta nu va da în judecată, niciodată, această publicație sau alta, pentru că e o persoană pașnică. „Am venit în apărarea Bisericii Ortodoxe, în special, în apărarea Mitropolitului, pentru că el e „нормальный мужик” (Bărbat normal, trad.)”, a încheiat bărbatul.

Amintim că, ZdG a scris o serie de articole despre averea de milioane a lui ÎPS Vladimir și a episcopului de Bălți și Fălești Marchel.