Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Alt reprezentatnt al Rusiei la…

Alt reprezentatnt al Rusiei la CUC. Aceeaș atitudine

La 11 septembrie 2014 Comisia Unificată de Control (CUC) şi-a reluat activitatea. La propunerea Delegaţiei Federaţiei Ruse a fost desfăşurată şedinţa extraordinară în cadrul căreia au fost întăriţi noul co-preşedinte din partea Federaţiei Ruse, Eugen Vereşceaga, şeful Statului Major Întrunit al Forţelor de Menţinere a Păcii, colonelul Andrei Jadin, precum şi observatorii militari din partea contingentului rus şi Republicii Moldova.

În cadrul şedinţei, delegaţia Republicii Moldova, în baza ultimelor evoluţii, a insistat asupra includerii în ordinea de zi a subiectului privind asigurarea liberei circulaţii a cetăţenilor prin Zona de securitate. Reprezentanţii Tiraspolului, ca şi la precedentele întruniri, s-au opus categoric introducerii chestiunii date în agenda şedinţei, invocând speculând argumentul precum că subiectul nu ţine de competenţa CUC.

Calificăm că astfel de acţiuni, ale părţii transnistrene, duc la discreditarea şi subminarea rolului mecanismelor de pacificare existente şi ar putea trezi nedumerirea şi a altor componente ale Comisiei.

În lipsa consensului pe marginea aprobării agendei de lucru, la iniţiativa co-preşedintelui Federaţiei Ruse, Eugen Vereşceaga, şedinţa CUC a fost amânată pentru săptămâna viitoare.


Sursa: Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control