Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   "Albinuţele" lui Grigore Vieru au…

„Albinuţele” lui Grigore Vieru au ajuns în Italia

Biroul pentru Relații cu Diaspora a adus în dar 80 de cărți ”Albinuța” copiilor moldovenilor, stabiliți în capitala Italiei, Roma, în ajun de Crăciun și An Nou.

Tradițional, în ajun de Crăciun și Anul Nou, fiecare popor își amintește de obiceiurile și tradițiile moștenite de la străbuni. Copiii compatrioților noștri, stabiliți în Italia de ani buni, au cunoscut farmecul colindelor și urăturilor, cîntate pe meleagurile Republicii Moldova, de la părinții lor care, la rîndul lor, păstrează cu sfințenie amintirile din copilăria lor și le transmit generațiilor următoare.

Cultivarea dragostei pentru limbă și neam, promovarea tezaurului culturii și literaturii noastre sînt factori importanți în educația copiilor, inclusiv în familiile cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotare.

Biroul pentru Relații cu Diaspora a declarat ca prioritate în activitatea sa sprijinirea acțiunilor îndreptate spre ”apropierea”, la figurat și la propriu, a copiilor moldoveni de Republica Moldova – țară care-i așteaptă cu drag și unde ei trebuie să revină neaparat. În acest context, Biroul pentru Relații cu Diaspora a adus în dar 80 de cărți ”Albinuța” copiilor ce au participat la sărbătoarea ”Moș Crăciun există!”, desfășurat pe 23 decembrie, la Roma.

Evenimentul a fost organizat în premieră sub patronajul soției Ambasadorului RM la Roma, Maia BĂIEȘU, care a mobilizat în realizarea ideii respective asociațiile moldoveneşti din Roma. Astfel, la organizarea seratei au participat activ Asociațiile: ANIMI, DACIA, AssoMoldave, Moldova Europea, Liga femeilor din Roma, Cateringul „Albinuta”, Grupul „Artaras” și „Hora Moldovei”.

”Copii au rămas foarte impresionați de acest gest frumos și au mulțumit pentru posibilitatea oferită de a învăța din abecedarul maeștrilor Grigore VIERU și Lică SAINCIUC, care a fost și prima carte de școală a părinților lor. Aceștea, fiind departe de casă, doresc totuși să-și educe copii în spiritul dragostei față de Patrie”, a menționat Tatiana NOGAILIC, președintele Asociației moldovenilor din Roma ”AssoMoldave”.

Victor LUTENCO, șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat, a apreciat inițiativa și organizarea evenimentului și a reiterat angjamentul ferm al Guvernului Republicii Moldova privind consolidarea legăturii cu diaspora moldovenească din diferite țări, inclusiv prin organizarea mai multor acțiuni dedicate copiilor concetățenilor noștri de peste hotare.