Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Al doilea convoi umanitar rus…

Al doilea convoi umanitar rus trece frontiera Ucrainei

Primele vehicule ale celui de-al doilea convoi de ajutor umanitar rus au trecut frontiera Rusiei pentru a ajunge in estul Ucrainei controlat de separatisti, au anuntat vineri noapte agentiile locale de presa citand un responsabil al vamilor ruse.

„Vamesii si granicerii au inspectat primul grup de camioane… si acum toate cele 35 de vehicule au parasit postul de frontiera spre Ucraina„, a declarat pentru agentia de presa rusa RIA Novosti purtatorul de cuvant al vamilor ruse din regiunea de sud, Raian Faruksin.
In august, Ucraina si aliatii ei occidentali au denuntat sosirea unui prim imens convoi ce a trecut frontiera fara permisiunea Kievului, aminteste Reuters.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat mai tarziu ca Rusia vrea sa trimita un al doilea lot de ajutoare pentru a usura calvarul civililor prinsi de patru luni in luptele dintre separatistii prorusi si armata ucraineana. Dar nu era clar cand se va intampla acest lucru.
Joi, unul dintre soferii din convoi a declarat pentru Reuters in regiunea Rostov ca asteapta de prea mult timp permisiunea de a trece in Ucraina.

„Sentimentul meu este ca stam aici de prea mult timp. Intr-adevar, prea mult. Ne-am saturat. Stam aici fara sa facem nimic, trebuie sa ajutam oamenii si noi suntem inca aici”, a declarat Aleksei Rabin din Iaroslavl.

Autoritatile ruse au declarat ca asteapta Comitetul International al Crucii Rosii sa inspecteze transportul si autoritatile ucrainene sa acorde permisiunea pentru camioane de a trece frontiera.

Primul convoi de aproximativ 220 de camioane a intrat in Ucraina pe 22 august printr-un punct de trecere a frontierei controlat de rebeli dupa multe zile de asteptare a aprobarii.

Potrivit Moscovei, camioanele au intrat fara acordul Kievului deoarece civilii din zonele aflate sub asediul trupelor guvernului ucrainean aveau nevoie urgenta de hrana, apa si alte aprovizionari. Kievul a calificat convoiul o invazie directa, o pozitie sustinuta de NATO, Statele Unite si liderii europeni, aminteste Reuters.
sursa: ziare.com