Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Afaceri tenebre cu terenul Centrului…

Afaceri tenebre cu terenul Centrului Republican pentru Copii şi Tineret

Ministerul Educației anunță că monitorizează cazul înstrăinării unui teren din proprietatea statului şi aflat în gestiunea Centrului Republican pentru Copii şi Tineret şi mizează pe implicarea profesionistă şi echidistantă a organelor de drept în soluţionarea acestui caz.

Ministerul a aflat despre construcția ilicită pe teritoriul instituției subordonate în martie 2014 şi imediat a solicitat detalii pe marginea acestui caz din partea organelor abilitate. În urma solicitării în adresa Agenției Proprietății Publice, s-a constatat că terenul din bd. Ștefan cel Mare și Sfînt, cu numărul cadastral 0100517.015 și cu suprafața totală de 0,21 ha, aflat în administrarea Ministerului Educației și în gestiunea Centrului Republican pentru Copii și Tineret, a fost vîndut de către Agenția Proprietății Publice la 4 ianuarie 2013 cu suma totală de 319.453 lei întreprinderilor SA Reprolux, SA Energoimpex și ÎM Accent-Investment SA.

Ulterior, SA Reprolux și SA Energoimpex au cedat cotele părți ÎM Accent-Investment SA. Conform datelor registrului bunurilor imobile, s-a constatat că, la data de 26 noiembrie 2014, terenul respectiv a fost ipotecat contra sumei de 1.820.000 EURO unei bănci comerciale. Totodată, raportul de evaluare a bunurilor prezentat de către agentul economic arată că valoarea terenului constituie 20.066.186 lei (conform situației de la 21.11.2014).

În urma analizei tuturor informațiilor, Ministerul Educației a solicitat implicarea Guvernului în rezolvarea acestui caz, ca urmare fiind sesizate organele de drept. Conform datelor registrului bunurilor imobile, acest sector de teren se află în interiorul altui sector de teren care aparține cu drept de proprietate publică statului R. Moldova, fiind astfel din domeniul public și nu din cel privat al statului. Prin urmare, terenul înstrăinat nu poate fi obiectul unui contract de vînzare-cumpărare. De aceea, legalitatea contractul de vînzare-cumpărare a fost contestată de către Ministerul Educației la data de 16 mai 2014 în instanța de judecată, solicitîndu-se declararea nulității acestuia pentru nerespectarea procedurii de tranzacționare.

Concomitent cu depunerea cererii de chemare în judecată, s-a solicitat aplicarea interdicției de a efectua lucrări de construcție pe terenul respectiv. La data de 6 august 2014, Judecătoria Buiucani, mun. Chișinău, a respins solicitarea ministerului. Ministerul Educației a depus recurs la încheierea Judecătoriei Buiucani. La 4 decembrie 2014, Curtea de Apel Chișinău a dispus aplicarea sechestrului asupra terenului cu nr. cadastral 0100517.015 şi interdicţia de a efectua lucrări de construcții pe acest teren.

În temeiul Deciziei Curții de Apel Chișinău, Ministerul Educaţiei a înregistrat la Oficiul Cadastral Teritorial Chişinău notarea punerii sub sechestru și a interdicției efectuării lucrărilor de construcții. Cu toate acestea, cu regret, se constată că lucrările pe terenul respectiv continuă.