Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Acuzațiile în adresa lui Donciu…

Acuzațiile în adresa lui Donciu „lăsate” pentru sesiunea următoare

Sergiu Sârbu, Vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, a declarat că scrisoarea cu acuzații în adresa președintelui Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, scrisoare semnată de către ceilalţi patru membri ai instituţiei, nu a fost încă examinată în Parlament.

428-conferinta-etica-functionari-expert-usa-donciu3„Noi am primit această scrisoare, dar nu putem face nimic până nu va exista o decizie și o procedură legală. Parlamentul nu poate să examineze doar o scrisoare și niște acuzații. Am înțeles că există o neînțelegere și anumite conflicte între membrii CNI-ului, care e o autoritate publică autonomă şi independentă faţă de alte autorităţi publice și de aceea noi nu putem să ne implicăm. Scrisoarea a fost transmisă Comisiei Juridice pentru analize și propuneri. Ea (Comisia Juridică, n.r.) va decide ce e de făcut și ce încălcări au fost comise, apoi o să transmită rezultatele în Parlament”.

Însă, Parlamentul pleacă în vacanță așa că nu va mai putea examina nimic în această sesiune. „Vom examina scrisoarea în următoarea sesiune, dar vreau să menționez că soluția e una pur juridică, adică lucrurile trebuiesc analizate prin prisma prevederilor legale”, a subliniat Sergiu Sârbu.

Amintim că, ZdG scria în numărul din 12 iunie 2014 despre intenţia membrilor CNI de a remite Parlamentului o scrisoare prin care să reclame acţiunile lui Anatolie Donciu, preşedintele CNI. Aceştia solicitau intervenţia deputaţilor pentru „a lua act de neglijenţă, abuzurile de putere şi multiplele încălcări de lege” admise de către acesta. În scrisoare se scrie că Donciu ar fi acţionat părtinitor în mai multe cazuri examinate de către Comisie, că ar avea o atitudine ostilă faţă de membrii CNI şi că le impune angajaţilor Aparatului CNI, să nu prezinte membrilor Comisiei informaţiile şi documentele solicitate, de care au nevoie membrii Comisiei în activitatea lor. „Această atitudine a preşedintelui a dus la divizarea Comisiei în două tabere, una – cea loială preşedintelui Donciu, şi alta – care încearcă să fie imparţiali, fapt pe care Donciu nu-l acceptă şi şantajează angajaţii prin lipsire de premii, neacordarea sporurilor salariale cuvenite”, reclamă angajaţii CNI. Aceştia mai scriu că Donciu şi-ar fi angajat şofer personal, că absentează foarte des de la serviciu, că a tergiversat procesul de scanare a declaraţiilor, iar aceasta a dus la amânarea verificării declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietăţi a funcţionarilor, dar şi că, „în condiţii dubioase şi neargumentat” i-a oferit firmei care a scanat anul trecut declaraţiile circa 150 mii de lei în plus faţă de valoarea contractului semnat iniţial.

Anatolie Donciu a respins atunci acuzaţiile aduse. „Vreau să cred că nu este un element politic”, spunea el. Acesta se baza atunci pe faptul că scrisoarea încă nu era semnată. Totodată, Donciu menţiona, printr-un comunicat postat pe site-ul CNI, că „anumite persoane, dirijate din umbră, prin insinuări inventate încearcă să inducă în eroare opinia publică pentru a compromite CNI şi a imita un management ineficient al acesteia. Însă realitatea obiectivă denotă contrariul, confirmând faptul că CNI, deşi este la început de cale, având o experienţă modestă de doar un an şi jumătate, activează în mod firesc, exercitându-şi atribuţiile de bază în vederea reprimării corupţiei…Regretabil este faptul că unele persoane, în loc să înainteze propuneri pentru perfecţionarea legislaţiei la acest capitol, utilizează situaţia respectivă în scopuri meschine, pentru a dezorienta societatea şi a obţine anumite favoruri personale”, ataca Donciu.