Principală  —  Ştiri   —   12 mii de km pentru…

12 mii de km pentru un vot. Povestea unei moldovence din Dubai care va merge la vot în Italia

Marianna Bulbuc, originară din Chișinău, este stabilită de 5 ani în orașul Dubai, Emiratele Arabe Unite (EAU). Pentru că nu are o secție de votare în orașul său, pe 13 noiembrie va merge la vot în orașul italian Bologna, la 6 mii de km distanță.

Ca și alți cetățeni moldoveni care locuiesc în EAU, Marianna Bulbuc trebuie să facă un efort deosebit pentru a-și putea vota președintele. Cea mai apropiată secție de votare din regiune se află la Doha, în Qatar, însă, spune Marianna, e foarte greu să obții viza pentru acest stat. Astfel, unii concetățeni de-ai noștri din EAU au ales să zboare 6 ore până la Istanbul, iar alții străbat chiar și două continente pentru a-și face datoria de cetățean. Este și cazul Mariannei care, împreună cu alți câțiva moldoveni, va călători tocmai în Italia. „Eu mi-am procurat bilet să merg în Europa. Votez, stau o noapte la hotel și mă întorc a doua zi. Ne-am adunat un grup cam de 6 persoane care călătorim din Dubai spre Europa și votăm acolo. Cu mine merge fratele meu, mama, o colegă de muncă, un verișor care trăiește în Dubai… Cu ocazia asta, în Italia, ne vom întâlni și cu niște rude și împreună vom merge să votăm”, spune Marianna.

marianna-bulbuc-2
Marianna Bulbuc este stabilită în Emiratele Arabe Unite de 5 ani

„Din păcate, în pofida comunității de moldoveni mult mai mare din Emiratele Arabe Unite, singura secție din regiune a fost deschisă în Qatar. De două săptămâni am tot încercat să obțin viza pentru Qatar însă procedura e lungă și sunt necesare numeroase acte”, explică Marianna Bulbuc. Ea mai spune că, în aceeași situație, sunt alte câteva sute de moldoveni care și-ar fi permis să călătorească în Qatar, pentru că e un drum scurt și se pot întoarce în aceași zi la Dubai, dar, din cauza problemelor cu viza, sunt nevoiți să meargă la mii de km distanță. „Duminica în Emirate e zi lucrătoare și multe persoane nu și-ar permite să meargă în Europa sau în Istanbul, unde ar avea nevoie de 2 zile. Nu poți lipsi două zile de la muncă. Cunosc și persoane care vor zbura spre Istanbul, pentru că Istanbulul este a doua variantă. În pofida zborului de 6 ore, poți pleca pe la 2 noaptea spre Istanbul, să votezi și, cam după miezul nopții, să ajungi înapoi în Dubai. E un zbor lung și acolo, dar asta este, sacrificăm timp și poate un pic mai mult din bani doar ca să fim activi la vot”, spune tânăra, plină de mândrie.

Alți moldoveni din Dubai, mai norocoși, care au putut obține viza pentru Qatar, vor merge să voteze la Doha, unde vor fi întâmpinați de alți conaționali de-ai noștri. „Oameni minunați s-au oferit să îi întâlnească la aeroport cu mașina, să le ofere o masă moldovenească, un tur al orașului. E minunat! Îți crește inima de bucurie când îi vezi pe moldoveni atât de uniți”, mărturisește Marianna, vădit emoționată. Ea a ținut să transmită un mesaj și celor rămași acasă: „Să iasă la vot pentru că acum votul nostru contează, acum noi putem face o schimbare. Nu aveți de făcut decât un pas până la secția de votare. Fiți activi, în special cei tineri. Mergeți la vot!”

Citiți și:

6 mii de km pen­tru un vot. „Indi­fe­rent de dis­tan­ță vreau sa par­ti­cip. Este puți­nul pe care îl pot face”

Au făcut o mie de km pentru a vota. „Vrem un președinte care să ne facă mândri de locul din care venim”

Din Copenhaga la Berlin, din Los-Angeles la Sacramento. Ce eforturi fac moldovenii din străinătate pentru a vota