Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Unde putem exporta merele şi…

Unde putem exporta merele şi strugurii?

486-agricultorCu toate că exportul de produse moldoveneşti a crescut în ultimul deceniu, ponderea Federaţiei Ruse în volumul de exporturi din R.Moldova a scăzut esenţial, de la 45% în anul 2000 la 26% în 2013. Rolul pieţei ruseşti se diminuează constant, tinzând pe termen mediu la o pondere de 20% din totalul de exporturi. Embargourile comerciale sunt doar o parte a adevărului, principalele cauze fiind, însă, reorientarea exporturilor către alte pieţe de desfacere, în primul rând către ţările din UE, care implică o previzibilitate mai înaltă şi oportunităţi mai multe pentru exportatori.

Descreşterea importanţei pieţei ruseşti se manifestă şi în structura exporturilor după produse. Dacă analizăm structura a top-10 produse exportate în 2013, ponderea cărora este de 42%, se observă o preponderenţă a mărfurilor exportate către alte pieţe, decât spre cea rusească.
În pofida importanţei pieţei ruseşti, aceasta este una imprevizibilă, politizată, iar reorientarea spre pieţe alternative de desfacere ţine de consolidarea securităţii economice a R. Moldova. Pentru diminuarea consecinţelor embargoului şi valorificării oportunităţilor de accelerare a exporturilor este imperativ de identificat noi pieţe de desfacere pentru produsele din „lista neagră”.

Potenţialele pieţe de desfacere trebuie să fie analizate prin prisma mai multor parametri economici, care ar indica în mod obiectiv dacă mărfurile moldoveneşti ar putea prinde rădăcini în noile ţări.

486-export-vinuriVinuri: spre China, Canada, Olanda, Suedia

Sectorul vitivinicol a înregistrat cele mai vizibile progrese din punct de vedere a diversificării pieţelor de desfacere. Totuşi, acest sector încă rămâne puternic dependent de piaţa rusească, iar oportunităţile oferite de pieţele alternative de desfacere nu au fost valorificate pe deplin. În ultimii ani, R. Moldova a mărit exporturile de vinuri preponderent în ţările apropiate geografic sau în ţări care deţin o pondere minusculă în importurile globale de vinuri, cel mai elocvent caz fiind Georgia. În această ţară noi exportăm circa 7% din volumul total de vinuri, paradoxul fiind că ea are şi un avantaj comparativ echivalent cu cel al ţării noastre şi o cotă de importuri mondiale aproape de zero. Din acest punct de vedere piaţa georgiană nu este una profitabilă pe termen mediu şi lung deoarece exporturile către această destinaţie nu au bază solidă de creştere. În acelaşi timp, continuă să fie slab utilizat potenţialul unor pieţe de desfacere enorme şi cu bază de creştere durabilă. Printre cele mai perspective pieţe putem să indicăm SUA, China, Canada, Germania, Olanda, Suedia, Belgia şi Japonia.

Aceste ţări sunt principalii importatori ai vinului, au dezavantaj comparativ pentru acest produs şi o pondere extrem de mică a importurilor de vinuri din Moldova.

486-export-struguriStruguri: spre Marea Britanie, Germania, Polonia

Piaţa strugurilor are o structură mai diversificată a exporturilor, Rusia şi Belarus, însă, înglobând majoritatea exporturilor. Datorită tarifului nul la acest produs, aplicat de marea majoritate a importatorilor cheie, există şi avantajul comparativ enorm al ţării noastre ce oferă oportunităţi de reorientare a exporturilor către noi pieţe.

Printre principalele destinaţii alternative putem să indicăm Marea Britanie, Germania, Polonia şi SUA, aceste patru ţări consumând peste 25% din importurile globale de struguri, fiind practic pieţe fără limită pentru exportatorii autohtoni.

486-export-mereMere: spre Germania, SUA, Emiratele Arabe

Exporturile de mere, pere şi gutui depind în cea mai mare măsură de piaţa de desfacere din Federaţia Rusă, aici fiind exportate 91% din tot volumul de aceste fructe. Principala piaţă de desfacere pentru fructele respective, odată cu anularea tarifelor de import după intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, poate să devină Germania, care este unul dintre cei mai mari importatori din lume la categoria dată. De asemenea, prezenţa încă nominală pe pieţele din Marea Britanie, SUA şi Emiratele Arabe poate fi mărită şi valorificată cu mai mare randament. Toate ţările menţionate au dezavantaj comparativ pentru aceste fructe şi un nivel tarifar nul, combinat cu ponderea lor semnificativă în importurile globale oferă şanse bune de reorientare a exporturilor din R. Moldova.

Sursa: „Studiul pieţelor alternative de export”, Expert-Grup