Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Poliţa de asigurare o necesitate…

Poliţa de asigurare o necesitate sau sacul fără fund al statului?

496-polita1În 2015, Poliţa de asigurare de sănătate se va scumpi cu 8-9%. Cel puţin asta arată un proiect de lege al fondurilor de asigurări obligatorii de asistenţă medicală pentru anul viitor, elaborat de Ministerul Sănătăţii. Potrivit proiectului, poliţa de asigurare va costa cu 806 lei mai mult decât în 2014, constituind 4860 de lei.

Ministerul Sănătăţii susţine că majorarea primei se explică prin creşterea volumului serviciilor medicale acordate. „Se măreşte complexitatea cazurilor tratate, numărul vizitelor la medicul specialist, numărul investigaţiilor în cadrul serviciilor medicale de înaltă performanţă, numărul solicitărilor de asistenţă medicală urgentă, numărul de vizite în cadrul îngrijirilor medicale la domiciliu”, se spune în nota informativă la proiectul de lege. De asemenea, în aceeaşi notă se precizează că majorarea poliţei este firească, întrucât urmează să fie extinsă lista serviciilor medicale, inclusiv acordarea serviciilor stomatologice gratuite copiilor de până la 12 ani, procurarea protezelor şi implanturilor mamare, introducerea chirurgiei endovasculare şi majorarea numărului intervenţiilor de transplanturi de organe. Tot din fondurile Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) urmează să fie procurate medicamentele pentru chimioterapie şi surfactant pentru tratamentul nou-născuţilor cu greutatea foarte mică la naştere. Proiectul este în etapa de avizare şi ar putea suporta modificări până la aprobarea sa.

„Medicii nu cer bani, dar îi pricepi pe ochi”

Oamenii se arată nemulţumiţi, dar, în acelaşi timp, şi împăcaţi cu scumpirea anuală a poliţei de asigurare. „Nu e nimic nou sub soare. În fiecare an se scumpeşte, motivându-se că vor fi oferite mai multe servicii medicale gratis, pe care mulţi dintre noi nu le folosesc”, se arată sceptic Dorin, plimbându-se prin parc cu fiica sa, pe care a luat-o de la grădiniţă.

„Şi aşa poliţa era scumpă. Iar dacă mai vor să o scumpească, atunci, chiar nu ştiu…”, spune Elena, în timp ce face cumpărături într-un supermarket. „O folosesc şi eu uneori, dar, cel mai des, nu e suficient să mergi la medic doar cu poliţa, deoarece trebuie să plătim. E paradoxul că nu eşti consultat, dacă nu ai la tine poliţa”, explică Elena.

„Dacă mă îmbolnăvesc, o folosesc, iar dacă nu… Am fost cu mâna la operaţie şi cu poliţa de asigurare mi-au permis să stau gratis doar zece zile. Medicii nu cer direct bani, dar îi pricepi pe ochi”, spune Iurie.

496-polita2„Poliţa de asigurare m-a ajutat acum patru ani, când aveam nevoie de o operaţie. Nu am plătit nimic atunci. Totul a fost în baza poliţei”, spune, mulţumită, Parascovia, măturând în faţa casei.

„Poliţă am, dar nu o folosesc. Nu e niciun rost din ea. Legea, însă, ne obligă să o procurăm”, explică, deranjată, Lilia, schimbând pungile în mâna stângă şi trăgându-şi băieţelul.

„Nu am fost niciodată la medic, dar poliţă, oricum, trebuie să ai, pentru orice eventualitate”, spune Vasile, pensionar.

„Pentru oamenii în vârstă e foarte scumpă. Eu o folosesc, de fapt – doar o prezint atunci când merg la medic. Aceasta presupune că trebuie să-ţi ofere vreun tratament… Doar la presupunere rămânem”, se arată dezamăgită Ecaterina, o tânără care aşteaptă microbuzul.

Igor, şoferul unui microbuz, s-a speriat iniţial că se va scumpi asigurarea la maşină. „Văleu… S-a scumpit asigurarea la maşină?… Aaa… asigurarea obligatorie de sănătate se va scumpi… Aşa e mai bine…”, respiră liniştit bărbatul. „Eu nu o folosesc deloc, de fapt, nici n-o am. Deşi ştiu că e ilegal să n-o am, totuşi, mai bine îi dau nişte bani medicului, ca să mă lecuiască normal. Consider că persoanele care-şi cumpără poliţă de asigurare suportă cheltuieli duble: o dată când cumpără poliţa de asigurare şi a două oară – când achită pentru serviciile de diagnostic şi tratament care ar trebui să fie gratuite. Eu nu pot să-mi permit astfel de cheltuieli… Mai ales că sunt foarte rar în ţară”, spune, indiferent, bărbatul.

Poliţa oferă, obligă sau amendează

Poliţa de asigurare este obligatorie, iar cei care nu o cumpără în fiecare an sunt amendaţi pentru întârziere. În cazul în care persoana renunţă să achite amenda şi să-şi procure poliţa de asigurare, CNAM este în drept să se adreseze în instanţa de judecată pentru recunoaşterea datoriilor. Amintim că au fost mai multe cazuri când oamenii au ajuns în judecată din cauză că nu şi-au procurat poliţa de asigurare, iar unii dintre ei chiar au fost arestaţi. Acesta e şi cazul lui Vladimir Duplinschi, bărbatul care a refuzat să plătească o amendă aplicată de instanţa de judecată, ca urmare a refuzului de a plăti pentru poliţa de asigurare medicală obligatorie, şi de aceea a fost arestat pentru 25 de zile.

După scumpirea poliţei de asigurare, CNAM prognozează o creştere a veniturilor până la 5,380 de miliarde de lei, dintre care 2,9 miliarde ar urma să fie obţinute din primele de asigurare sub formă procentuală. Alte 2,2 miliarde ar urma să fie transferate de la bugetul de stat pentru persoanele asigurate, 36 de milioane pentru finanţarea programelor naţionale şi alte 47 de milioane – pentru realizarea proiectului „Modernizarea sectorului sănătăţii”.

Tatiana Beghiu