Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Parteneriate noi pentru o societate…

Parteneriate noi pentru o societate durabilă

492-onguriReprezentanţi ai 40 de organizaţii non-guvernamentale (ONG) din R. Moldova s-au convocat să se cunoască, dar şi să-şi consolideze relaţiile, pentru ca, ulterior, să elaboreze noi proiecte la care să poată lucra de comun acord. Deşi activează pe teritoriul R. Moldova, ong-iştii recunosc faptul că ştiu puţine despre celelalte organizaţii. Iar o întrunire înseamnă şi o posibilă colaborare.

Astfel, 40 de ONG-uri s-au reunit în cadrul evenimentului „Dezvoltarea Parteneriatelor pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”. La eveniment au fost prezentate activităţile cheie ale partenerilor de dezvoltare în cadrul Proiectului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova” (MPSCS/FHI360), în următoarele domenii: „Reprezentarea intereselor” (advocacy), prezentat de către CONTACT Cahul; „Dezvoltarea capacităţilor”, prezentat de Centrul de Instruire şi Consultanţă Organizaţională (CICO), şi domeniul „Reforma legală”, prezentat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). Pentru ca toţi cei prezenţi să cunoască activităţile pentru următorii 3 ani ale partenerilor participanţi la eveniment, cei prezenţí au fost divizaţi în trei grupuri, apropiindu-se pe rând de reprezentanţii celor trei organizaţii. Membrii celor 3 organizaţii au avut la dispoziţie zece minute, timp în care să-şi prezinte ONG-ul şi activităţile planificate în cadrul proiectului, dar şi să răspundă la întrebările din partea grupurilor participante. Ulterior, grupurile trebuiau să-şi aleagă un reprezentant care să vorbească despre rolul şi activităţile uneia dintre cele trei ONG-uri. Membrii fiecărui grup au tras la sorţi, desemnând câte un reprezentant.

Durabilitate, transparenţă decizională şi noua Lege a organizaţiilor obşteşti

Obiectivele principale ale CICO sunt: consolidarea competenţelor manageriale ale organizaţiilor societăţii civile pentru ca acestea să devină organizaţii de performanţă şi durabile; dezvoltarea leadership-ului organizaţional pentru facilitarea creării şi transmiterii valorilor şi principiilor de bună guvernare sănătoase; încurajarea creării parteneriatelor bazate pe încredere, pentru realizarea a diverse proiecte cu eficacitate şi impact maxim, consolidarea resurselor şi evitarea dublării eforturilor. Serviciile centrului sunt destinate atât organizaţiilor care doresc să-şi elaboreze politicile şi procedurile de guvernare şi cele manageriale, cât şi persoanelor individuale care doresc să devină lideri sau actori-cheie în domeniul lor de activitate.

Misiunea centrului CONTACT Cahul constă în contribuirea la dezvoltarea societăţii civile din regiunea de sud a R. Moldova prin oferirea serviciilor de informare, consultanţă, instruire şi asistenţă tehnică; încurajarea coalizării organizaţiilor şi promovarea parteneriatelor sociale; sprijinirea iniţiativelor cetăţeneşti, promovarea voluntariatului, a filantropiei şi a sponsorizării în regiune. La eveniment, CONTACT Cahul şi-a prezentat proiectul „Advocacy şi mobilizare”, scopul primordial fiind consolidarea capacităţilor organizaţiilor societăţii civile, ale autorităţilor publice locale, dar şi ale cetăţenilor. O atenţie deosebită îi revine „respectării legii privind transparenţa decizională, modul cum se iau deciziile, cum se gestionează banii publici, cât este de transparent procesul dat, cum se identifică proiectele etc.”, explică Silvia Strelciuc, directoare executivă la „Contact – Cahul”.

Principalele activităţi curente ale Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) sunt îndreptate spre implementarea în R. Moldova a tratatelor internaţionale în domeniul drepturilor omului, monitorizarea transparenţei şi eficienţei activităţii Consiliului Superior al Magistraturii şi spre reformarea justiţiei din R. Moldova. Cristina Turcu, directoarea Serviciului Administrativ şi Comunicare, a discutat despre crearea unei legi noi. „Find în sfera non-guvernamentală, cunoaştem că prima lege a asociaţiilor obşteşti a fost adoptată în 1996 şi, permanent, la aceasta se adoptă amendamente, care nu sunt întotdeauna eficiente. De aceea, ne-am gândit să scriem o lege nouă privind asociaţiile obşteşti. Ideea noastră este să scriem o lege cu totul nouă, în care asociaţiile obşteşti să nu aibă statut doar de observator, dar de parte care va fi consultată în luarea anumitor decizii”, explică directoarea.

Noi parteneriate, noi rezultate

În timp ce fiecare reprezentant desemnat îşi prezenta ONG-ul, ceilalţi participanţi au avut posibilitatea să se simtă membri ai unei organizaţii noi. Ulterior, prezentatorii au încercat să vorbească scurt, dar, totodată, cât mai cuprinzător despre organizaţia care le-a fost prezentată acum o jumătate de oră. Acesta, dar şi alte jocuri i-au unit, ajutându-i pe cei prezenţi să se cunoască mai îndeaproape, să-şi noteze datele de contact ale celorlalţi participanţi şi chiar să dialogheze despre o posibilă colaborare.

Importanţa evenimentului dat a fost subliniată şi de către ceilalţi ong-işti. „Organizaţiilor neguvernamentale li se oferă posibilitatea să beneficieze de suport pentru a trece la o nouă etapă de existenţă, dat fiind faptul că multe ONG-uri au conştientizat necesitatea dezvoltării instituţionale, elaborării politicilor interne, organizării şi gestionării corecte a resurselor pentru a fi asigurată durabilitatea. La fel, este importantă stabilirea unor parteneriate între diverse organizaţii neguvernamentale, pentru ca, astfel, să ajungem la fiecare cetăţean”, consideră Rodica Iordanov, directoarea AO Eco Contact. Principalele domenii de activitate ale Eco Contact sunt participarea publicului şi accesul la informaţii cu privire la aspectele de mediu, gestionarea deşeurilor, a deşeurilor toxice (pesticide inutilizabile), cu privire la calitatea apei, la remedierea solului, suport în elaborarea şi promovarea documentelor de politici privind mediul la nivel local şi naţional, stabilirea relaţiilor de parteneriat şi cooperare cu părţile interesate (autorităţi, instituţii şi ONG-uri). „Este foarte greu să ajungi direct la cetăţean. Ceea ce ne propunem este să lucrăm cu sectorul asociativ, prin care să ridicăm nivelul de informare şi de conştientizare. Suntem orientaţi spre lucrul cu ONG-urile rurale, deoarece o bună parte a populaţiei se află în sate”, susţine Rodica Iordanov.

„Deşi existăm în acelaşi mediu şi ne fierbem în aceeaşi oală, oricum, o bună parte din organizaţiile societăţii civile nu se prea cunosc. De aceea, pentru noi, este important ca aceste organizaţii să se identifice, ca şi misiune, ca şi locaţie, regiune, şi să stabilească nişte parteneriate care, în alte condiţii, n-ar fi fost posibile”, punctează Adelina Dulman, manager de dezvoltare organizaţională şi granturi în cadrul FHI 360 Moldova.

Evenimentul „Dezvoltarea Par-teneriatelor pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova” a fost organizat de Centrul de Instruire şi Consultanţă Organizaţională (CICO) în cadrul proiectului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova” oferit de MPSCS/FHI360 şi susţinut financiar de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).