Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   „Oameni roşii”, instruiţi în România,…

„Oameni roşii”, instruiţi în România, salvează vieţi la Bălţi

487-smurd1Oamenii din regiunea de nord a ţării deja îi cunosc, numindu-i ‘’oamenii roşii’’. Au fost instruiţi în România, de unde au primit şi dotările necesare, iar timp de o lună centrul SMURD de la Bălţi a intervenit în peste 70 de cazuri grave, pentru a salva vieţi omeneşti.

Am vizitat ştaţia SMURD (Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare) de la Bălţi marţi, 16 septembrie. Pe la ora mesei, dispeceratul centralizat Nord a înregistrat un apel. Cineva a solicitat o intervenţie rapidă la o piaţă comercială. Una dintre vânzătoarele din piaţă îşi pierduse cunoştinţa. Echipa s-a deplasat rapid la faţa locului şi a acordat primul ajutor medical. Situaţia femeii a fost evaluată de un paramedic din România, Paul Nedelea, care se află pentru o perioadă la Bălţi. „Femeia a suferit nişte crize convulsive. Am evaluat pacienta, i-am administrat medicamente şi oxigen şi am transportat-o la spital’’, spune Paul Nedelea.

„Mai mult pentru pacient”

În general, după transportarea pacienţilor la spital, echipa SMURD elaborează o foaie de caz. Aceasta descrie observaţiile şi intervenţiile realizate, dar şi lista medicamentelor administrate. După ce pacientul este transferat pe targa Spitalului, toate îngrijirile şi intervenţiile medicale sunt preluate de medicii instituţiei, iar echipa SMURD porneşte mai departe.

Medicul Paul Nedelea are în spate o experienţă de nouă ani în cadrul serviciului SMURD din România. Acum, odată cu deschiderea serviciului SMURD în R.Moldova, Paul Nedelea se află pentru o perioadă la Bălţi, pentru a transmite experienţa şi a mobiliza noile echipe din regiunea nord a R.Moldova. „Eu merg cu echipajul de terapie intensivă mobilă. Supraveghez, ajut, dacă este nevoie de intervenţia mea, atunci intervin. Băieţii se descurcă bine. Faptul că se lucrează în echipă, se intervine rapid şi faptul că se face un pic mai mult pentru pacient, este bine. Mai sunt încă mici probleme legate de aprovizionarea ambulanţei cu tot ce ar trebui. În Moldova încă nu există anestezice mai sofisticate. Dar am înţeles că se vor achiziţiona. Lucrurile de bază, cele importante, sunt deja’’, susţine medicul Nedelea.

487-smurd2„Iată vin roşii’’

Andrei Delev este paramedic şi formator în pregătirea paramedicilor la Centrul SMURD din Bălţi. Şi el, la rândul său, a fost instruit timp de 6 luni de către colegii de la Târgu- Mu-reş, oraşul în care a fost creat serviciul SMURD din România. Îi place nespus de mult munca pe care o face, şi indiferent de caz şi circumstanţe, depune maximum efort pentru salvarea vieţilor oamenilor. Uneori, mai multe circumstanţe complică efortul lor de a salva oamenii, dar ei nu renunţă. „Îmi amintesc de un caz, când am fost solicitaţi urgent. Am ajuns la faţa locului, dar strada era blocată din cauza unor lucrări de drum. Noi am intrat cu maşina chiar dacă drumul era blocat. Era întuneric, cu lanterna îl căutam pe pacient, şi bărbatul, când ne-a văzut, îşi făcea cruce. Zicea că numai în filme a văzut cât de rapid vine serviciul de ambulanţă. Lumea chiar se interesează cine suntem, ei spun că „iaca vin roşii”, lumea deja are încredere în noi”, povesteşte paramedicul Andrei Delev.

Andrei Delev este şi formator în pregătirea paramedicilor. După ce a acumulat cunoştinţe şi abilităţi practice la Târgu-Mureş, acum are misiunea de a instrui următoarea generaţie SMURD în R.Moldova. Cei 12 pompierii de la detaşamentul de Salvare nr. 2 deja au început orele de instruire. „Este o grupă acum, care timp o lună va face teorie şi o lună practică. Ei în fiecare săptămână susţin câte un test. Şi pe lângă cele două tipuri de maşini C1 şi B2 care lucrează în prezent, mai avem şi maşini de rezervă care vor fi completate de ei”, susţine formatorul în pregătirea paramedicilor, Andrei Delev.

smurd22„Bijuteriile” de la SMURD

SMURD este un proiect pilot care şi-a început activitatea în R.Moldova în luna septembrie 2014. În servantul echipei sunt două autospeciale de intervenţie, de tip C1 şi B2, care activează în prezent, şi încă trei autospeciale dotate, care îşi aşteaptă stăpânii. Formatorul Ion Pâcălău, care ne-a prezentat „bijuteriile” de la SMURD, ne relata cu mândrie că acestea sunt dotate mai bine decat un spital de stat.

„Avem automobilul de tip B2, se mai cheamă ‘’echipa primul ajutor’’. Este compusă din trei paramedici, dintre care unul este conducător auto. Automobilul respectiv este dotat cu echipamentul necesar pentru a salva vieţile omeneşti în faza pre-spitalicească. Deci avem tot ce e necesar pentru a interveni în diferite cazuri medicale, dar mai ales la traume, accidente rutiere, căderi de la înălţime.. Echipamentele din dotare ne permit să monitorizăm starea victimei, să evaluăm tensiunea arterială, să facem electrocardiograma. Autovehiculul este echipat şi cu defibrilator, care este foarte important pentru persoanele aflate în stop cardiorespirator. Datele acestor utilaje sunt transmise mai departe medicului cardiolog de la spital”, povesteşte cu drag despre locul său de muncă Ion Pâcălău.

Cea de-a doua autospecială de tip C1 este destinată unor situaţii mai deosebite. Dacă vehiculul B2 acordă îngrijiri medicale calificate, atunci autospeciala C1 intrevine în cazuri excepţionale.

„Maşina de tip C1 mai este numită reanimaţie mobilă. Echipajul autovehiculului este format de un medic, un asistent medical şi doi paramedici, dintre care unul este şofer. Se intervine în cazuri foarte grave, unde se acordă ajutor medical avansat, cu medicaţii, cu perfuzii. Este şi un aparat care se numeşte Corpulus 3, care monitorizează funcţiile vitale, începând de la frecvenţa cardiacă, nivelul oxigenului în sânge, tensiunea, pulsul periferic şi frecvenţa cardiacă’’, povesteşte paramedicul Andrei Delev.

dispeceratPoliţia, salvarea şi pompierii – un singur dispecerat

Dispeceratul Centralizat Nord deserveşte 11 raioane din zona nord a R.Moldova şi mun. Bălţi. La dispecerat muncesc 3 dispeceri de la serviciul intervenţie operativă, 4 dispeceri de la urgenţă şi 4 de la poliţie. Şi asta pentru a micşora timpul de răspuns şi ajutor pentru fiecare apel.

„Toate apelurile sunt integrate. Dacă parvine un apel de accident rutier, nu este necesară legătura cu salvarea, poliţia sau cu pompierii pe rând. Se reacţionează rapid şi complex. A venit apelul la 903, toţi dispecerii aud şi se mobilizează din start pentru specificul intervenţiei de care este nevoie’’, explică Valeriu Falcă, şeful Centrului de dirijare intervenţii operative Nord.

smurd322Proiectul pilot SMURD a fost lansat în luna august 2014 şi de la începutul lunii septembrie şi-a demarat activitatea în zona de Nord Bălţi. Cele cinci autospeciale performante pentru acordarea ajutorului în situaţii de urgenţă au fost donate de Guvernul României. În prezent, efectivul este format din 24 de persoane instruite timp de şase luni în România, iar serviciile prestate sunt gratuite. Potrivit şefului Direcţiei Situaţii Excepţionale mun. Bălţi, Vasile Iovdi, conform conceptului de implementare a acestui serviciu, colegii din România vor face un suport de monitorizare, timp de o lună. Ei vor monitoriza şi contribui în acest fel la profesionalizarea efectivului SMURD din Bălţi.

Conceptul SMURD a fost creat în România în anii 90 ai secolului trecut de către medicul Raed Arafat. Deviza Serviciului SMURD din România este „Cine salvează o viaţă, salvează o lume întreagă”.

Diana PAVALEANU