Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   (Ne)încrederea în clinicile medicale

(Ne)încrederea în clinicile medicale

484-spital-privatDeşi, în R. Moldova, asistenţa medicală garantată de stat este gratuită, mai multă lume optează pentru clinicile private, unde toate investigaţiile şi consultaţiile sunt estimate la sute de lei. Pacienţii decid să apeleze la servicii medicale private pentru că, spun ei, deservirea în clinicile de stat este la pământ. Nici în clinicile private, însă, nu este totul perfect, consideră pacienţii. Cel mai des, pretenţiile acestora se referă la diagnoze inexacte, dar şi la preţurile excesive. Administratorii privaţi justifică tarifele majorate prin cheltuielile mari şi prin condiţiile de îngrijire acordate pacienţilor, comparativ cu cele din instituţiile medico-sanitare de stat.

Vizitele în sediile medicale private, cu saloane şi laboratoare dotate modern, în ultima perioadă sunt tot mai frecvente. Tarifele pentru o gamă de investigaţii care depăşesc orice limită îi nedumeresc pe pacienţi, iar alternativa clinicilor de stat nu este cea mai potrivită. Natalia Malcoci a apelat la clinicile de stat destul de des, înţelegând, până la urmă, cât de prost funcţionează acestea. Ea spune că pacienţii vin încolo ca pe bandă rulantă, iar medicii lucrează cu viteza luminii, fără a explica, cel puţin, problemele depistate.

„Este o bătaie de joc în clinicile de stat. Medicul de familie m-a trimis să fac ultrasonografia. După investigaţie mi-a dat o foaie, nici nu mi-a explicat ce am, ce trebuie să fac. Toţi medicii lucrează foarte repede, iar rândurile la uşile cabinetelor medicale sunt pur şi simplu infernale”, spune pacienta Natalia Malcoci, din Chişinău.

După această experienţă mai puţin plăcută, Natalia a optat pentru clinicile private, unde atenţia medicilor este sporită şi unde nu trebuie să stai în rând. Se pare, însă, că şi acolo se întâlnesc o serie de probleme grave şi neclarităţi.

„Medicul mi-a dat să fac o groază de analize, cu toate că rezultatul se putea afla printr-o singură analiză. Am achitat pentru acestea vreo mie de lei. După mine, preţurile sunt foarte exagerate. Apoi am mers la altă instituţie privată. Aveam febră şi stăteau trei medici asupra mea şi nu ştiau ce să-mi facă. Au telefonat cuiva, întrebându-l cum să procedeze mai departe. Într-un final, mi-au scris tratament şi m-au trimis acasă. Am achitat 1000 de lei pentru două consultaţii în vânt. Tratamentul nu m-a ajutat şi am ajuns direct în sala de operaţii”, povesteşte Natalia.

Anastasia Svetlicinii, şi ea din Chişinău, e de părere că sumele de bani lăsate la instituţiile private sunt nejustificate, deoarece şi în clinicile de stat muncesc medici calificaţi.

„Am apelat la o clinică privată cu gândul că acolo sunt specialişti buni. Mi-au făcut ultrasonografia, mi-au zis că am chisturi şi că prezint suspiciuni de sarcină extrauterină. La finalul consultaţiei, medicul mi-a cerut să plătesc pentru consultaţie şi pentru ultrasonografie 700 de lei, dar nu la casă, ci ei personal. Culmea este că a doua zi am mers la o maternitate de stat şi mi s-a spus că eram de câteva săptămâni însărcinată”, povesteşte Anastasia.

În lista pacienţilor se înscrie şi Rodica Calin, din capitală. Ea optează pentru serviciile medicale private. În opinia sa, la clinicile de stat eşti oricum nevoit să plăteşti medicului, chiar dacă asistenţa medicală este gratuită.

‘’Sau să-i pui medicului bani sub caiet, sau să plăteşti la clinicile private, este, practic, acelaşi lucru. În plus, eu nu am încredere în instituţiile medicale de stat, mai ales în laboratoarele astea deplorabile”, spune Rodica Calin.

Pacienţii sunt monitorizaţi şi reclamaţiile sunt soluţionate

Părerile şi experienţele pacienţilor referitoare la calitatea serviciilor prestate de medici sunt împărţite. Experţii susţin că fiecare decide în mod individual la ce clinici medicale să apeleze pentru consultaţii, la cele private sau la cele de stat.

În ceea ce priveşte costurile mari, reclamate de pacienţi, administratorii clinicilor private spun că preţurile sunt justificate. Directorul medical de la „Medpark”, Olga Şchiopu, afirmă că volumul cheltuielilor pentru investiţiile capitale, utilaje şi salariile avantajoase pe care le au medicii sunt acoperite per ansamblu de clinică.

„La consultaţia medicală se folosesc instrumente de o singură folosinţă. Totodată, nu se percep niciun fel de plăţi pe sub masă. Toate plăţile sunt oficializate, pentru că doctorii care lucrează aici primesc salarii bune. Noi avem un serviciu special, care monitorizează clienţii, şi toate reclamaţiile sunt înregistrate şi soluţionate”, explică directorul medical.

Am întrebat-o pe Olga Şchiopu de ce la clinica în care activează consultaţiile sunt mai scumpe comparativ cu alte clinici private. De exemplu, pentru o consultaţie la ginecolog trebuie să achiţi 350 de lei, cu 100—200 de lei mai mult decât la celelalte.

„La consultaţia ginecologică preţul cuprinde nu numai examinarea obişnuită, ci şi nişte analize speciale, la necesitate şi ultrasonografia”, a fost răspunsul.

Pachet de servicii private acoperite de CNAM

Potrivit Ministerului Sănătăţii, catalogul tarifelor pentru serviciile prestate de către clinicile private nu poate fi monitorizat sau influenţat de minister. Şeful Direcţiei Buget, Finanţe şi Asigurare, Denis Valac, din cadrul Ministerului Sănătăţii spune că sunt clinici private care contractează cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină anumite pachete de servicii. Respectiv, pacientul beneficiază de un spectru de servicii gratuite, dacă ele sunt incluse în poliţa de asigurare.

„Atât la instituţiile de stat, cât şi la instituţiile private încadrate în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală tarifele pentru serviciile acestora sunt reglementate de hotărârea de Guvern 1020. Respectiv, tarifele sunt egale atât pentru instituţia privată, cât şi pentru cea de stat. Medicul este obligat să anunţe pacientul despre aceste servicii”, spune şeful Direcţiei Buget, Finanţe şi Asigurare, Denis Valac.

Compania Naţională de Asistenţă în Medicină contractează cu instituţiile private doar serviciile de performanţă, cum ar fi operaţiile complicate. Totodată, directorul Companiei Naţionale de Asistenţă în Medicină, Mircea Buga, spune că acestea sunt obligate să le raporteze mai multe servicii.

„Instituţiile medicale private raportează către Compania Naţională de Asistenţă în Medicină atât despre serviciile prestate, cât şi despre utilizarea mijloacelor financiare obţinute. Cerinţele de raportare pentru instituţiile private sunt similare celor pentru instituţiile medico-sanitare publice”, spune directorul CNAM, Mircea Buga.

Potrivit hotărârii de Guvern nr.1020, cu privire la tarifele pentru serviciile medico-sanitare, instituţiile private vor calcula tarifele la serviciile medico-sanitare în baza consumurilor/cheltuielilor, conform metodologiei stabilirii tarifelor pentru prestarea serviciilor medico-sanitare, şi le vor coordona cu fondatorul, asumându-şi responsabilitatea pentru corectitudinea calculelor şi calitatea serviciilor.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, la clinicile de stat pacienţii beneficiază de prescripţii medicale gratuite şi sunt obligaţi să deţină poliţa de asigurare.

Diana PAVALEANU