Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Istoria unei victime traficate în…

Istoria unei victime traficate în Turcia: „Mi s-a pus pistolul la tâmplă”

483-victimaÎmplinise 18 ani când i s-a pus, pentru prima dată, pistolul la tâmplă. Singură printre străini, înţelegea că s-ar putea salva doar printr-o minune. Deşi credea că şansele unei minuni sunt minime, avea, totuşi, un licăr de speranţă, chiar dacă bătăile fără milă şi ţeava pistolului îndreptată spre ea au aruncat-o în disperare.

Imediat cum împlinise vârsta majoratului, a fost traficată în Turcia. Ajutată să se salveze, la scurt timp, a fost traficată din nou. Astăzi, este mamă solitară. Puţin probabil că cei doi copii ai săi îşi vor cunoaşte vreodată tatăl.

Singură, cu doi copii

Svetlana, 26 de ani, îşi creşte de una singură fiul de şapte ani şi fiica de trei ani. Cu tatăl acestora discută, uneori, la telefon. Bunica pe linie paternă trimite câte ceva pentru nepoţi, însă creşterea şi educarea lor necesită mult mai mult decât două-trei hăinuţe la un interval de câteva luni, iar absenţa tatălui se răsfrânge asupra vieţii micuţilor, care nu l-au văzut niciodată. Bărbatul este cetăţean turc şi n-a fost niciodată în R. Moldova. Cei doi s-au cunoscut în Turcia, în circumstanţe departe de a fi romantice.

Svetlana provine dintr-o familie social-vulnerabilă. La 14 ani, mama sa a părăsit-o, ea rămânând în grija tatălui şi a buneilor. „După ce a plecat, cinci ani n-am ştiut nimic de ea. Apoi, a apărut, după care iar a dispărut. Vine când vrea. Uneori, poate să mă sune şi atât”, povesteşte Svetlana despre relaţia cu mama sa. Lipsa financiară a silit-o să-şi caute un loc de muncă peste hotare. Când a decis să plece în Turcia, era sigură că va munci într-un butic, unde „o să vând curtci, mehuri (scurte, blănuri n.r.)”, spune Svetlana. Plecarea tinerei a fost finanţată de o cunoscută din localitatea sa. Aceasta a achitat pentru perfectarea actelor, i-a cumpărat bilet la avion şi poliţă de asigurare. „Pe atunci, a cheltuit în jur de 800-900 USD şi mi-a spus că, într-o lună, voi reuşi să întorc datoria, pentru că voi avea un salariu bun”, spune tânăra.

„Câteva săptămâni am prestat servicii de aiestea…”

Svetlana, împreună cu alte două persoane, a luat drumul spre Ucraina, încercând să treacă vama, pentru ca, ulterior, să urce în avionul spre Turcia. La vamă, însă, au fost întoarse. Tânăra spune că nu ştie ce nereguli au fost. Atunci, au decis să plece fără tranzit. De data aceasta, Svetlana urma să fie supravegheată de o singură persoană. „M-a avertizat deodată că vom avea locuri diferite şi că ar fi bine ca nimeni să nu ştie că ne cunoaştem. Ea avea loc la clasa întâi, iar eu în economic”, spune Svetlana. La punctul de control, însoţitoarea a trecut prima, iar Svetlana a întârziat. Ulterior, însă, n-a mai putut da de însoţitoarea sa, fiind întâmpinată „de un smolit cu cercel în ureche. Îmi spune într-o rusă stâlcită că trebuie să merg cu el”, îşi aminteşte tânăra. Intuind vreo neregulă, a refuzat să urmeze bărbatul.

A fost convinsă atunci când el a format numărul femeii cu care venise. „Lena (aşa îi spunea însoţitoarei, n.r.) mi-a spus că el o să mă aducă la ea. M-a adus la hotel. Lena era acolo, dar n-a stat mult timp. Ulterior, nu am mai văzut-o”, susţine Svetlana. Evident, n-a fost angajată la niciun butic. S-a aflat la hotel circa trei luni, silită să presteze servicii sexuale. „Eu n-am vrut, dar am mâncat bătaie. Nici nu ştiam că poţi fi bătută într-un aşa hal. Acolo am aflat cum poţi fi târâtă de păr. Pentru prima dată, mi s-a pus pistolul la tâmplă. Am înţeles că n-am scăpare. Câteva săptămâni am prestat servicii de aiestea”, relatează Svetlana ruşinată. „Clienţii, uneori, erau cei care locuiau în hotel. Erau mulţi dintre cei care veneau pentru două-trei ore şi plecau”, spune tânăra. De mai multe ori a încercat să fugă, dar fiecare încercare se solda cu o bătaie.

Evadarea

Ulterior, a cunoscut un tânăr. Cei doi s-au plăcut şi băiatul a decis să organizeze evadarea. Potrivit Svetlanei, el provine dintr-o familie avută şi uşile hotelului erau oricând deschise în faţa sa. În ziua când a ieşit din hotel împreună cu fata, pentru serviciile căreia a achitat, nimeni nu i-a oprit. Au planificat evadarea timp de o săptămână. Cei din jur trebuiau să creadă că tânăra se simte rău, iar băiatul o ajută să iasă afară să respire. Jocul celor doi n-a trezit dubii angajaţilor hotelului. La ieşire, îi aştepta maşina. „Nici n-am reuşit să mă dezmeticesc când am fost aruncată în maşină. Totul s-a întâmplat foarte repede. Nici gardienii nu şi-au dat seama”, explică Svetlana.

Băiatul a dus-o la el la domiciliu. Ai casei s-au comportat decent, inclusiv părinţii tânărului, care i-au cumpărat vestimentaţie şi s-au îngrijit ca fata să nu sufere. Deşi spune că nimeni nu i-a cerut nimic în schimb, aceasta avea grijă ca în locuinţă să fie ordine, iar de la mama tânărului a învăţat să gătească bucate turceşti. În una din zile, când a mers împreună cu salvatorul său la cumpărături, a fost văzută de bărbatul de la aeroport, cel care a şi dus-o la hotel. „S-a enervat foarte tare. Mă numea în fel şi chip. Începusem deja să înţeleg limba lor. A avut o reacţie foarte dură”, spune Svetlana despre întâlnirea lor. Totuşi, când a văzut că nu este singură, bărbatul s-a retras. La câteva zile de la incident, la ştiri, a aflat că bărbatul respectiv fusese arestat.

Împuşcate, pentru ca au încercat să evadeze

Pentru a evita diverse neplăceri, dar şi întâlniri precum cea relatată anterior, Svetlana era mereu supravegheată de familia care a găzduit-o. „Ei se temeau că, dacă mă găsesc cei de la care am fugit, n-o să scap cu zile. Cu mine la hotel se aflau mai multe fete. Printre ele, erau şi două de origine rusă. Au încercat să fugă, dar au fost prinse. Înapoi nu s-au mai întors. Unii spuneau că au fost împuşcate şi îngropate pe deal”, relatează Svetlana. Ulterior, părinţii băiatului care a salvat-o au decis că tânăra trebuie să revină la baştină. I-au cumpărat bilet, i-au dat bani de buzunar şi au petrecut-o la avion.

Acasă, însă, nu a revenit singură. Svetlana era însărcinată în şase luni. Deşi tânărul îşi recunoaşte paternitatea, copilul nu-i poartă numele. Când băieţelul a împlinit 11 luni, Svetlana a decis să revină în Turcia. „Îmi era greu singură cu copilul, aşa că m-am întors la el. De data aceasta, chiar m-am angajat la un magazin. Deja cunoşteam limba şi puteam să vând haine”, afirmă tânăra. La scurt timp, însă, relaţiile cu mama concubinului s-au înrăutăţit şi tinerii au decis să se mute cu traiul într-o altă locuinţă, dar nici aici traiul n-a fost uns cu miere. Certată cu iubitul, aceasta s-a întors acasă. Curând, situaţia financiară precară a silit-o să plece din nou.

„Spuneau c-o să-mi dea foc”

Nu dorea să-şi sune iubitul şi a apelat la „o altă fată din Moldova, care iarăşi m-a vândut”, spune Svetlana cu un nod în gât. De data aceasta, „a fost mai simplu să mă salvez, pentru că nici paza nu era prea severă”, zice ea. „S-au pierdut mai multe fete şi soldaţii (sau poliţiştii) au făcut un raid în mai multe localuri. După asta, paza era mai slabă”, adaugă Svetlana. Revenită acasă, a mers la poliţie şi a depus plângere, denunţând persoana care a traficat-o. Instanţa de judecată a condamnat-o la detenţie. Însă cea care a vândut-o prima dată rămâne în libertate. „Eram tânără şi proastă. Am scris atunci plângere, dar pe urmă am început să primesc apeluri cu ameninţări. Spuneau c-o să-mi dea foc. M-am speriat”, explică Svetlana motivele pentru care şi-a retras plângerea.

Între timp, tânăra s-a văzut de câteva ori cu tatăl fiului său. După naşterea fetiţei, cel de-al doilea copil, n-a mai revenit în Turcia. „Nu am la ce mă duce încolo”, spune Svetlana, care susţine că nu cere ajutor de la tatăl copiilor săi. „Nu pot să cer nimic nici de la el, nici de la părinţii lui. Dacă mama lui decide că trebuie să-mi trimită ceva, accept. Dacă nu, nu”, spune aceasta. În toamnă, băiatul va merge în clasa I. Deşi este ajutată de tatăl său şi de bunic, Svetlana înţelege că trebuie să-şi găsească un loc de muncă, să-şi poată întreţine copiii. Angajarea, în cazul ei, însă, este un proces anevoios. Deşi studiase nouă clase, nu susţinuse examenele de absolvire şi nu deţine atestatul de absolvire a gimnaziului. „La 1 septembrie trebuie să mă înscriu să frecventez şcoala, deoarece temele s-au schimbat. Pe urmă, o să dau examenele de clasa a IX-a şi o să mă duc să învăţ o profesie”, planifică Svetlana.

Un studiu al Comitetului Naţional pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane (CNCTFU) indică media statisticilor compilate de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane. Astfel, potrivit CNCTFU, anual sunt traficate 241 de persoane, dintre care 105 sunt exploatate sexual. Între anii 2000 şi 2012, au fost traficate 3044 de persoane. Aproximativ 70% dintre victime sunt de sex feminin.