Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Grădiniţa — necesară ca aerul

Grădiniţa — necesară ca aerul

492-gradinita1Timp de 20 de ani, în absenţa unei grădiniţe, copiii fie că rămâneau în grija bunicilor, fie frecventau grădiniţa din localitatea vecină. Părinţii, plecaţi în mare parte la muncă în străinătate, îşi lăsau urmaşii în grija rudelor, care, însă, aveau timp insuficient să se ocupe şi de educarea acestora. Atingând vârsta şcolară, mulţi dintre ei întâmpină dificultăţi de integrare într-un colectiv nou.

Copiii de la Micleuşeni, Străşeni, aşteaptă cu nerăbdare deschiderea grădiniţei din localitate. În prezent are loc procesul de transformare a vechii şcoli în grădiniţă. Între timp, micuţii frecventează cele două grupe (mare şi pregătitoare) în incinta şcolii.

Cu mâncare la pachet

Până de curând, Mădălina, 5 ani, stătea cu bunica şi cu surioarele sale. Micuţa încă nu s-a obişnuit cu orarul grădiniţei, aşteptând cu nerăbdare ca cineva să o ia acasă. Dăniţa, de 5 ani, nu stătea acasă. Ea a frecventat „grădiniţa la mâca Natalia, la Pepeni”, spune fetiţa. Deşi zice că a fost bine şi acolo, totuşi, „aici e mai bine, că sunt mai multe jucării”, zâmbeşte Dăniţa. Fetiţele frecventează grupa mare, plasată în incinta şcolii din sat. Aici vin copiii care au atins vârsta de 5 ani. În grupa pregătitoare sunt încadraţi copiii de 6—7 ani.

La Micleuşeni, s-au format doar două grupe pentru copiii de vârstă preşcolară, care sunt situate în incinta gimnaziului. Aici, micuţii se pot afla timp de patru ore, de la 08:15 până la 12:00, după care părinţii sunt nevoiţi să-i ia acasă. Unii îşi lasă copiii cu bunicii, cu cineva dintre rude sau cu vecinii, alţii renunţă la serviciu, ca să-şi poată îngriji copiii la domiciliu. O problemă actuală este şi faptul că micuţii nu pot să ia prânzul, din cauza lipsei unei cantine. Aceştia „iau mâncare la pachet: chifle, sucuri, iaurt şi biscuiţi”, enumeră educatoarea Zinaida Răciulă. În cele două grupe sunt încadraţi 44 de copii.

492-gradinita2În aşteptarea unei grădiniţe adevărate

Zinaida Răciulă, educatoare la grupa mare şi, totodată, mămică, mărturiseşte că a fost nevoită să stea acasă până la împlinirea vârstei de 5 ani de către fiul său. Abia acum a venit la grădiniţă. Acasă, însă, a rămas mezinul, de 3 ani. În prezent, îl îngrijeşte tatăl. „Am făcut schimb de roluri. Cu cel mai mare am stat eu acasă. Dintr-un concediu intram în altul. Soţul era singurul care aducea un venit în familie. Acum el stă cu cel mic, iar eu am ieşit la lucru. Ce să-i faci, dacă nu este grădiniţă?”, spune Zinaida Răciulă.

Fiul îşi întreabă deseori mama când vor merge la o grădiniţă adevărată. „Îi spun că se construieşte şi, cândva, o să se deschidă. Iar el îmi răspunde: „Da, dar eu o să fiu deja mare, la şcoală…”, povesteşte mama băiatului. Micuţul a întâmpinat dificultăţi când a venit la grădiniţă. „S-a încadrat greu, deoarece se află aici puţin timp. Abia de reuşesc să înveţe o poezie sau un joc şi deja trebuie să revină acasă”, spune Zinaida. „A mai rămas puţin timp. Au trecut 20 de ani, iar acum începe numărătoarea inversă. O să avem şi noi condiţiile pe care ni le dorim de mulţi ani”, spune primarul de Micleuşeni, Ion Dima.

Grădiniţă cu scrânciob şi tobogane

Copiii din grupa pregătitoare sunt foarte activi şi povestesc cu lux de amănunte despre ocupaţiile lor de la grădiniţă. „Lucrăm, avem tocuşoare, creioane… de toate. Dormim acasă. În noua grădiniţă, vom dormi acolo. Afară se construieşte un teren de joacă, unde va fi scrânciob, tobogane”, se bucură Andriuţa, de 6 ani. Acasă, are o surioară de un anişor şi, după grădiniţă, Andriuţa se grăbeşte la sora sa, de care spune că-i este mereu dor.

Victoria, mama Andriuţei, aşteaptă şi ea deschiderea noii grădiniţe. „Pentru noi, e necesară ca aerul. Copiii au nevoie nu doar de îngrijire părintească, dar şi de educaţia pe care le-o pot oferi doar pedagogii”, consideră femeia. Anterior, fetiţa a stat acasă cu buneii, iar părinţii, ambii pedagogi de profesie, s-au ocupat de educarea ei în timpul liber. „Lucrul acesta, însă, nu se întâmplă cu toţi copiii. Faptul că Andriuţa are acasă pedagogi e un noroc pentru ea, dar situaţia altor copii e complicată. Părinţii sunt plecaţi la muncă peste hotare. Copiii au rămas în grija buneilor, care au şi ei probleme de sănătate. Cei mici rămân mai mult singuri. Nu au cu cine se ocupa şi nici cu cine comunica”, susţine Victoria.

492-gradinita3Câte şase copii la o măsuţă

Valentina Onică, educatoare la grupa pregătitoare, e profesoară de limba şi literatura română. „Lucrul copilului este cam restrâns. Nu avem suficient timp ca să ne ocupăm cât ar fi nevoie”, remarcă educatoarea. Copiii au nevoie şi de pauze. Astfel, „lucrăm 20-25 de minute, după care facem pauză, ieşim afară. Revenim, învăţăm o poezie, citim o poveste, după care iar ne odihnim, ne jucăm pe covoraş. Cam atât. E insuficient”, susţine Valentina Onică. O altă problemă este spaţiul restrâns. „Stau câte şase la o măsuţă. Sperăm că, odată cu deschiderea grădiniţei, situaţia se va schimba. Vom avea un orar plin. Şi părinţii vor fi bucuroşi, având posibilitatea să rezolve alte probleme, inclusiv să se angajeze la muncă”, consideră educatoarea.

Pentru reconstrucţia noii grădiniţe a fost replanificată clădirea vechii şcoli. „Nu aveam nici încălzire autonomă, nici apeduct, nici blocuri sanitare. Acum, au fost efectuate cam 50% din lucrări. Fiecare grupă va avea intrare separată, vestiar, bloc sanitar şi cabine de duş”, spune primarul Ion Dima. Deşi lucrările mai continuă, grădiniţa deja dispune de jucării, utilaje pentru terenul de joc, mobilier, toate acestea aflându-se în depozit. Deocamdată, nu se ştie când va fi dată în exploatare grădiniţa, şi asta pentru că „vine frigul, iar din cauza temperaturilor joase, unele lucrări sunt greu de efectuat sub aspect tehnologic”, explică primarul.

Reconstrucţia grădiniţei de la Micleuşeni este efectuată în cadrul proiectului Parteneriatul Global pentru Educaţie, care, în 2012, a oferit Guvernului R. Moldova un grant în valoare de 4,4 mln. USD, cu scopul îmbunătăţirii accesului la programe de educaţie timpurie şi incluzivă de calitate. În total, au fost preconizate 2 mln. 190 de mii de lei, licitaţia a fost câştigată cu 1 mln. 933 de mii de lei. Aici este inclusă şi contribuţia comunităţii, în valoare de 328 de mii de lei. În cadrul acestui proiect, au fost renovate 33 de grădiniţe, la care au acces 1697 de copii. În prezent, la Micleuşeni, sunt 214 copii de vârstă preşcolară, dintre care 145 cu vârsta de 3—7 ani.