Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Consultanță juridică gratuită pentru cititorii…

Consultanță juridică gratuită pentru cititorii ZdG

10 111Cu ocazia celor 10 de la fondarea Ziarului de Gardă, redacția a organizat un eveniment exclusiv pentru cititori. Vineri, 25 iulie, în incinta Bibliotecii publice B.P. Hașdeu din Chișinău, cetățeni din diverse colțuri ale republicii au beneficiat gratuit de consultațiile juridice a 10 avocați. Ulterior, aceștia au participat și la o discuție cu reprezentanți ai celor mai importante instituţii de stat.

Încă de la primele ore ale zilei, cetățeni veniți din diverse localități așteptau la ușa bibliotecii Hașdeu. „Am venit cu mai multe probleme. Când mături gunoiul – el se adună într-o grămăjoară. Cam așa e și la mine, am adunat una, alta și am venit și eu să întreb. E bună ocazia asta, mai ales pentru cei de jos, care sunt mai nevoiași. De-ar fi mai multe astfel de posibilități, pentru că omul se mai răcorește oleacă”, explică Alexandru Țurcanu, din Chișinău, după ce a finalizat discuția cu unul dintre juriști.

Este abonat la Ziarul de Gardă de vreo opt ani și a ținut să lase și un mesaj pentru redacție. „Dacă reporterii ar mai avea și puterea să rezolve ceva… dar așa, scrieți și nu se mai rezolvă nimic. Iese că numai îi zădărâm. Eu citesc tot ce scrieți. Le doresc sănătate și să scrie cât mai multe și poate se vor deschide ușile să se mai și rezolve câte ceva. Scrieți despre toate pentru că omul de rând nu are când să meargă și să deschidă ușile colo – dincolo”, adaugă Alexandru Țurcanu.

„Noi am fost lăsați cum lași un câmp în buruiene”

La una din mesele juriștilor își așteaptă rândul Ivan Rotaraș, venit din satul Recea, Râșcani. Este deja al doilea avocat căruia vrea să-și mărturisească problema. „Suntem peste 2500 de cotași și am scris peste tot, la toate organele din țara noastră. Aș fi vrut să facem cu voi un articol bun. Întrebarea e despre privatizare, litigii de muncă. Organele ne refuză urmărirea penală. Am crezut că aici vom afla ceva noi, ceea ce noi nu știm, ceea ce ne-a spus avocata deja știam”, explică pe scurt Ivan Rotaraș.

Bătrânul spune că se abonează la ZdG încă din primul an de la apariția publicației. „De ce mă abonez? Eu găsesc în acest ziar răspunsuri la multe lucruri care mă interesează. Și chiar primesc o satisfacție. Le citesc pe toate. Când citesc un articol și văd câtă nedreptate, uneori nici nu pot adormi. Pe urmă trec la bancuri și mă mai calmez. Eu nu vă laud, dar e un ziar care ne atinge”, spune bătrânul și ține să adauge un mesaj pentru redacției. „Am vrea să intrați în esența problemelor oamenilor simpli că tare mari probleme avem. Noi am fost lăsați cum lași un câmp în buruiene. E greu că n-avem bani, n-avem multe, dar cu el ne mai alinăm. Voi ați găsit cărarea spre inimele noastre. Eu nu mă pot împăca cu faptul câtă nedreptate există. Eu mi-am trăit traiul, dar am nepoți și nu văd ce lăsăm în urmă. E strașnic de trăit aici” adaugă bătrânul, împiedicat de un nod ce i se ridică în gât, iar ochii se umezesc.

Natalia Cravcenco din Chișinău este și ea o victimă a sistemului judiciar. Femeia a venit la eveniment în speranța că ZdG ar putea-o ajuta. „Am citit articole în care erau criticați și oamenii mai mari. Am văzut că e un ziar foarte bun și poate ați putea să mă ajutați. Avocata mi-a spus că pot să scriu și un articol și, ca să nu mă mai duc și la alte redacții, doresc la ZdG să scriu. Au falsificat o cerere pe care eu n-am depus-o. Ei de 7 ani m-au furat și încă mă mai dau și în judecată” povestește femeia.

Cetățenii veniți pentru consultații juridice au fost ghidați de câțiva voluntari care s-au oferit să contribuie la buna desfășurare a evenimentului. „Am venit aici să ajutăm pe cei care vor să primească consultații juridice, să facilităm accesul la juriști. Sunt unii care deja au vorbit cu un jurist însă, mai așteaptă pentru a se consulta și cu alții. Din câte am observat sunt mai mult pensionari”, explică Laura Ciocanu.

10 11„Sunt și eu un voluntar și așa cum voluntarii sunt dornici de a învăța, în acest domeniu particip prima dată. Cred că este un eveniment bun așa cum nu toți cetățenii au posibilitatea să se informeze. Acest eveniment îi ajută să își cunoască drepturile de la juriști profesioniști”, spune Victor Corman, un alt voluntar.

„Am folosit unele materiale de-ale voastre ca probe la CtEDO”

O consultație la avocat costă cel puțin 300 de lei. Aceasta ar presupune prezentarea scurtă a problemei, dar nu garantează că avocatul este de acord să se ocupe de caz. În același timp, statul garantează asistență juridică prin intermediul avocaților publici. Însă nu toate categoriile de persoane pot beneficia de serviciile avocaților publici.

„Noi oferim astfel de consultații aproape zilnic și înțelegem cât de important este accesul la consultanță gratuită pentru unii oameni care nu au acces la un sistem juridic calificat”, spune într-un moment de pauză,Vadim Vieru, jurist al Asociației Promo-LEX. „Am acceptat să particip la acțiunea aceasta știind că ZdG are cititori fideli care se confruntă cu diferite probleme. Evenimentul este bine-venit, original și cred că ar trebui să faceți o tradiție din asta. Poate cel puțin pe o jumăte de an. Evenimente similare se fac în SUA, numai că acolo nu organizează ziarul. Așa inițiative ar trebui să vină și din partea Uniuniii Avocaților”, opinează juristul.

„Mie îmi plac investigațiile pe care le faceți. Eu nu știu dacă este vreun subiect de rezonanță pe care voi nu l-ați fi acoperit. Și judecătorii și procurorii, până la urmă și dosarul acesta cu METRO. Noi am folosit unele materiale de-ale voastre ca probe la CtEDO. Probatorii acolo sunt altfel decât la nivel național. Aici, judecătorii au o atitudine mai formalistă față de articole din ziare, pe când Curtea Europeană apreciază ca probă. Felicitări, sunteți un ziar cu tradiție și aș fi bucuros să particip și peste 50 de ani la astfel de evenimente organizate de voi”, spune Vadim Vieru

„Și avocații au făcut un lucru bun, pe care nu-l fac în fiecare zi”

„Astăzi am întâlnit oameni cu probleme juridice, însă nu am putut să-i ajut cu altceva decât să constat că într-adevăr le-a fost încălcat un anumit drept. În aceste cazuri noi nu putem să facem mai mult decât să constatăm și să încurajăm omul”, spune avocata Olga Rabei. Potrivit ei, numărul solicitărilor de consultare gratuită crește, iar asemenea acțiuni sunt foarte necesare. „Vă doresc încă mulți ani înainte pentru că oamenii au nevoie de voi, de articolele obiective pe care le scrieți”, adaugă avocata.

Un alt avocat care a dat curs invitației redacției ZdG de a asista gratuit cetățenii interesați a fost și Valeriu Pleșca. „Inițiativa ZdG de a invita avocați să acorde consultanță juridică gratuită îi ajută pe mulți oameni. În același timp și avocații au făcut un lucru bun, pe care nu-l fac în fiecare zi, dar merită. Lucrul avocaților în general este plătit și onorariile sunt destul de mari. În toată lumea serviciile juridice sunt printre cele mai scumpe. Există totuși mulți oameni care nu au acces la servicii calificate ale avocaților deoarece nu au surse financiare suficiente” își argumentează participarea Valeriu Pleșca.

„Nu pot să spun că citesc ziarul din scoarță-n scoarță, dar mereu găsesc articole pe placul meu. Evident, e ceea ce ține de subiectul justiției, al investigațiilor. S-o faceți tot așa, să mai dezvăluiâi laturile corupției în cadrul organelor care efectuaează activitate specială de investigații, activități de urmărire penală, care au funcții de răspunere în diferite organe de drept. Cred că sunt lucruri foarte interesante acolo. Doresc Ziarului de Gardă mult succes, multe investigații, mulți cititori adevărați, sufieciente surse și multă prosperitate”, adaugă Valeriu Pleșca.

„Situația s-a schimbat, dar nu este perfectă”

După câteva ore de consultări oferite cetățenilor, avocații au avut posibilitatea să discute și cu conducătorii câtorva ministere și instituții de forță. În cadrul unui dialog deschis, aceștia și-au spus păsul și au primit răspunsuri de la ministrul Justiției Oleg Efrim, ministrul Afacerilor Interne – Dorin Recean și vicedirectarea Centrului Național Anticorupție (CNA), Cristina Țărnă.

„Ceea ce am înțeles noi pe parcursul a 10 ani este că oamenii caută dreptate și chiar dacă am fi vrut noi să ne odihnim, nici măcar vacanță nu ne luăm. Atunci când vor fi cetățenii mulțumiți cred că vom avea, atât noi, cât și dumneavoastră acest drept”, a spus în deschiderea rundei de discuții, directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu. „La cei 10 ani, ZdG poate spune că a fost cinci ani într-un regim comunist și cinci într-o stare de democrație. Situația s-a schimbat, dar nu e nici pe departe perfectă de vreme ce am anunțat această acțiune și atâția oameni s-au înscris ca să se consulte în privința drepturilor lor încălcate”, a menționat Alina Radu și a ținut să mulțumească în special avocaților care au prestat muncă gratuită cititorilor.

„Șchiopătează mai multe direcții”

În urma consultațiilor oferite, avocata Natalia Moloșag a rezumat probleme oamenilor la cel puțin două concluzii. „Din discuții am înțeles că la noi șchiopătează mai multe direcții și nu putem pune vina doar pe instanțele de judecată sau doar pe un minister. Problemele sunt mari și vaste. Din cele relatate de ei, eu am înțeles că oamenii au deja hotărâri pronunțate de CSJ sau CtEDO. Din tot discursul lor și documentele pe care le-am studiat am sesizat două probleme: acești cetățeni, în primul rând, nu au beneficat de asistență calificată și de multe ori chiar dacă au avut alături persoane care trebuiau să-i asiste și să-i consulte calificat, au fost scăpate termenele procedurale care sunt expres prevăzute în legislație”, povestește avocata.

Potrivit avocatei, deseori avocații incompetenți aleg greșit strategiile după care sunt ghidați oamenii în drumul lor prin sistemul de drept. „Am încercat să le explic că s-a mers greșit acolo ori dincolo. Faptul că ei văd de multe ori în CtEDO o instanță care le-ar rezolva problema în fond nu este corect, deoarece CtEDO examinează strict atunci când este încălcat un drept la un proces echitabil. Atunci când nu se constată această încălcare este și normal ca aceste cereri să fie inadmisibile, dar omul a rămas cu problema nerezolvată. Omul a rămas plin de dezamăgire și frustrări și nici nu știe pe cine să învinuiască. Sunt avocat public și văd astfel de oameni zilnic. Vă spun cu certitudine că Moldova este plină de astfel de situații”, explică avocata.

„Ne-ați fost de mare ajutor în ceea ce am făcut. Ce-am intenționat să facem. Ce am reușit sau nu și vă mulțumesc public pentru asta”, a declarat ministrul Oleg Efrim. „Pe unde mai bine pe unde mai puțin, dar vreau să vă spun că în 7 ani, de la 4 mln. de lei alocați pentru asistența juridică garantată de stat, am ajuns astăzi, la 28 mln de lei. Statul este cel mai mare client al avocaților. Nu cred că restul sumelor pe care le primesc avocații înglobează suma de 28 de mln de lei. Sigur că există încă probleme cu calitatea, dar, este cer și pământ ce era câțiva ani în urmă și ce este azi” a menționat ministrul.

„În Chișinău, avocații sunt alintați, ei au clienți, dar în teritoriu, avocații preferă să lucreze cu statul, deci, să meargă pe filiera asistenței juridice garantate de stat. Aceasta este cea mai mare sursă de venit pentru avocații din teritoriu. Lucrurile se schimbă și ideal ar fi să nu avem probleme, dar ele există peste tot. Probleme sunt în justiție și au fost și vor mai fi, dar trebuie să continuăm ceea ce am inițiat. Problema transformărilor în justiție este o problemă neîncheiată pentru multe țări din UE. Sigur că nu e așa cum e la noi, dar noi vom avea mult de muncit până oameniii vor avea încredere în justiție”, a adăugat Oleg Efrim.

„Lista adresaților este de la președintele parlamentului și până la ZdG”

Ministrul consideră că mulți cetățeni, din cauza sentimentului de injustiție, ajung să apeleze la toate instituțiile statului concomitent. „Avem o mare problemă, pentru că, pe de o parte nu avem încredere în nicio instituție a statului, pe de alta, în același timp, ne ducem la toate instituțiile statului și ne plângem pe o problemă care nu ține de competența lor. Ne pronunțăm public că nu avem încredere în nicio instituție, iar când avem o problemă, trimitem plângeri la toți odată, iar lista adresaților este de la președintele Parlamentului și până la ZdG” opinează ministrul Efrim.

„Noi trebuie să avem încredere în instituțiile statului. Puteți să dați în ministrul Efrim, dar nu în Ministerul Justiției. Puteți da în Gurin, dar nu în Procuratura Generală. Puteți da în cine vreți de la CNA, dar nu în CNA. Dacă distrugem încrederea în instituție atunci, ce-ți rămâne să faci? În cine să ai încredere?”, adaugă ministrul Justiției.

Recean: ZdG – cel mai popular printre angajații MAI

O altă problemă vociferată de data aceasta de avocatul Valeriu Pleșca a vizat accesul avocaților în izolatorul CNA. Potrivit acestuia, pentru a ajunge la clienți, avocatul trebuie să aibă obligatoriu permisiunea procurorului, fapt care tărăgănează lcururile. Acesta a fost susținut și de ceilalți avocați prezenți la dezbatere. Cristina Țărnă, vicedirectoarea CNA, a spus că această problemă urmează să fie discutată.

Avocații au mai ținut să aducă în atenția reprezentanților statului condițiile deținuților și violența care se aplică de către angajații penitenciarelor. Potrivit lui Vadim Vieru, atitudinea personalului din penitenciarul 13 față de deținuți este uneori foarte proastă. La fel și calitatea serviciilor medicale. Avocații au remarcat că și unii polițiști își permit să aplice tortura față de deținuți.

„Confirm că avem și în continuare probleme de tortură, există fenomenul de tratament necorespunzător din partea polițiștilor, inclusiv față de minori, dar trebuie să vedem și realitățile. Am avut un studiu, potrivit căruia, jumătate din deținuți au pretins tortură la momentul reținerii și asta înseamnă să vedem cum să educăm polițiștii, dar și minorii care urmează să fie reținuți. La acest aspect, 80 % din copiii care pretind că au fost torturați, fie la reținere, fie ulterior, sunt la cel puțin a doua experiență cu poliția”, explică ministrul Afacerilor Interne (MAI), Dorin Recean.

Cât despre condițiile proaste de la penitenciarul nr.13, ministrul Justiției, Oleg Efrim, a menționat că acesta este foarte vechi și condițiile nu mai pot fi îmbunătățite substanțial acolo. Totodată ministrul susține că este extrem de dificil să se obțină finanțare pentru construcția unui nou penitenciar, dar totuși susține că în 2018 ar putea ca deținuții din acst penitenciar să fie transferați în unul nou.

„În sala de judecată se face justiție, nu se face dreptate”

„Dacă situațiile aparent, sunt simple, totuși, avem și anumite îngrijorări vizavi de activitatea organelor de drept. Faptul că omul se teme să meargă în judecată împotriva liderului din localitate – este o problemă. Cazurile par simple, dar ele trezesc nemulțumirea nu doar a unui om, dar a multor oameni”, spune Pavel Postică, jurist Promo-LEX.

„Toate aceste exemple țin de costurile tranziției de la un sistem la alt sistem. Iar noi trebuie să ne gândim cum să-l gestionăm”, adaugă ministrul Recean.

„În sala de judecată se face justiție, nu se face dreptate. Ele nu sunt sinonime. Justiția trebuie probată și totul depinde și de modul cum sunt prezentate și examinate probele”, intervine în dialog avocatul Vitalie Postolache. „Nu tot timpul cei care au dreptate au și câștig. Motivele sunt diferite. Referitor la evoluția justiției, sunt de acord că sunt schimbări pozitive. Eu le sesizez,” adaugă avocatul. Problema vociferată de acesta a vizat remunerarea avocaților în comparație cu executorii judecătorești. „Un avocat, pentru a avea un câștig cât de cât decent trebuie să lucreze mult. Nu mi se pare corect ca un executor judecătoresc care fie execută fie nu execută o decizie judiciară, să ia 2 mii de lei”, încheie avocatul Postolache.

Avocații au remarcat oportunitatea de a discuta cu șefii Justiției, Poliției și CNA și au afirmat că presa, în special Ziarul de Gardă, îi ajută mult în comunicarea problemelor cetățenilor către institituțiile statului.