Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Bătălie în Stomatologie

Bătălie în Stomatologie

483-stomatolog1Medicul-şef adjunct pentru lucru organizatoric de la Policlinca Stomatologică Republicană, Mihail Şestovschi, şi avocatul acestuia, Valeriu Gâscă, susţin că, pe parcursul desfăşurării concursului pentru suplinirea funcţiei de director al acestei clinici, ordinul a fost modificat de ministrul Sănătăţii, în scopul favorizării unui candidat – Constantin Ciobanu, director al SA Tehnoptimed, firmă care asigură instituţiile medico-sanitare cu tehnică medicală. Ei susţin că, în primul ordin, emis pe 21 ianuarie 2013, se stipula că stagiul de muncă în calitate de medic în serviciul stomatologic trebuie să fie de cel puţin şapte ani. La cea de-a doua etapă a concursului, însă, această prevedere a fost înlocuită cu alta, care presupunea o vechime în muncă în domeniul Sănătăţii de cel puţin cinci ani, stagiu regăsit cu exactitate în CV-ul lui Constantin Ciobanu.

În decembrie 2013, Ministerul Sănătăţii anunţa concursuri pentru suplinirea funcţiilor vacante de directori ai Intitutului Oncologic, Spitalelor Raionale din Glodeni, Basarabeasca, Floreşti şi al Policlinicii Stomatologice Republicane din Chişinău. La concursul pentru funcţia de director al Policlinicii Stomatologice Republicane au depus dosarele Mihail Şestovschi, care, din 1978, deţine funcţia de medic-şef adjunct pentru lucru organizatoric şi metodic la această clinică, Valeriu Gobjilă, medic stomatolog, şi Constantin Ciobanu, director general al SA Tehnoptimed. Candidatul Şestovschi spune că, ulterior, ordinul emis de Ministerul Sănătăţii cu privire la organizarea concursului pentru postul de director al instituţiei medico-sanitare publice a fost modificat în favoarea oponentului său, Constantin Ciobanu, desemnat câştigător după primul concurs. Potrivit lui, acesta nu are experienţă de manager în domeniu, practicând, de mai mulţi ani, un business privat.

„Primul ordin a fost emis la 21 ianuarie 2013, înainte de desfăşurarea concursului. În ordin era stipulat că stagiul de muncă în calitate de medic în serviciul stomatologic trebuie să fie de cel puţin şapte ani. Comisia constituită din ministrul Usatâi şi încă zece persoane i-a dat câştig de cauză lui Constantin Ciobanu. După contestarea deciziei, pe 21 octombrie, în procesul de organizare a altui concurs, cerinţele ordinului au fost schimbate conform CV-ul lui Ciobanu, care spune că are cinci ani de muncă în „ocrotirea sănătăţii”. De altfel, din 1994 până în prezent, Ciobanu nu a activat în domeniul Sănătăţii, dar a practicat businessul privat”, povesteşte candidatul Şestovschi.

Comisia de examinare a contestaţiilor respinge victoria lui Ciobanu în concurs

Valeriu Gobjilă, unul dintre candidaţi, a contestat victoria lui Ciobanu în concurs. În urma contestării rezultatului, s-a creat o comisie specială, din care făcea parte viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, şeful Direcţiei Juridice, Ion Ciochină, şi şefa Direcţiei asistenţă medicală primară, Tatiana Zatâc. Medicul-şef adjunct din cadrul Policlinicii Stomatologice Republicane, Mihail Şestovschi, ne-a prezentat o serie de documente, semnate de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Printre actele prezentate ZdG figurează şi un proces-verbal emis de Comisia de contestaţii, în care scrie că directorul SA Tehnoptimed, Constantin Ciobanu, nu deţine un stagiu de muncă în calitate de medic în serviciul stomatologic de cel puţin şapte ani şi că dosarul acestuia nu corespunde cerinţelor concursului.

La 13 decembrie 2013, este anunţat un concurs repetat, la care participă acelaşi Constantin Ciobanu, director SA Tehnoptimed, Mihail Şestovschi, medic-şef adjunct pentru lucru organizatoric şi metodic din cadrul Policlincii Stomatologice Republicane, şi Adriana Şabazova, stomatolog la Policlinica Stomatologică Republicană. Şi de această dată, comisia îl desemnează victorios pe Ciobanu, director SA Tehnoptimed, făcând referire la ordinul de organizare a concursului, care fusese modificat din mers. Mihail Şestovschi susţine că astfel s-a făcut totul pentru eliminarea sa din concurs.

„Comisia a respins candidatura mea pe motiv că am depăşit vârsta de 65 de ani, făcând referire la art. 82, punctul I, din Codul Muncii, care prevede că persoana care a depăşit vârsta de 65 de ani nu mai are dreptul să ocupe funcţia de conducător al unei unităţi de stat. Dar, când am depus dosarul, în ordin nu se făcea nicio referire la vârstă”, spune candidatul Şestovschi.

Constantin Ciobanu recunoaşte că gestionează o afacere

Avocatul Valeriu Gâscă susţine că Ministerul Sănătăţii a modificat un act public în favoarea directorului Tehnoptimed, Constantin Ciobanu, şi că trimiterile la art. 82, puncul I, din Codul Muncii, în cazul respingerii candidaturii lui Şestovschi sunt nejustificate.

„Când a fost anunţat concursul, în ordinul cu privire la organizarea acestuia erau indicate cu totul alte condiţii de participare şi nu se făcea vreo referire la vârstă. Cred că este o înţelegere între ministrul Usatâi şi Ciobanu. De altfel, în ultimii 20 de ani, Ciobanu a activat în domeniul vânzări, aprovizionând instituţiile medicale cu tehnică şi instrumente medicale. Cred că această activitate nu poate fi considerată drept vechime în muncă în domeniul medicinei practice”, afirmă avocatul Gâscă.

Directorul SA Tehnoptimed, Constantin Ciobanu, recunoaşte că gestionează o afacere şi crede că experienţa sa în domeniul managerial întruneşte condiţiile stipulate în regulamentul de participare la concurs.

„Timp de nouă ani, am fost medic-şef la Spitalul Raional Căinari. Acum, activez în domeniul tehnicii medicale. Eu nu mă duc să fiu acolo stomatolog. Toate contestările sunt examinate acum de instanţa de judecată. În lege e stipulat foarte clar ce înseamnă stagiu de lucru în domeniul Sănătăţii. Cum vor decide judecătorii, aşa va fi”, susţine directorul Tehnoptimed, Constantin Ciobanu.

În primul ordin s-a comis o eroare

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, recunoaşte că ordinul cu privire la organizarea concursului a fost modificat, pe propria sa răspundere. Potrivit lui, iniţial, în acel ordin fusese comisă o eroare.

„La Policlinica Stomatologică Republicană nu se caută un stomatolog, ci un manager. În ordin e scris clar că noi nu angajăm specialist în stomatologie, dar un specialist în domeniul managementului serviciilor de stomatologie. Eroarea a fost corectată prin schimbarea regulamentului. Cât despre domnul Şestovschi, el a participat la concurs şi a obţinut notele acordate de către cei unsprezece membri ai comisiei. Până la urmă, instanţa de judecată va lua o decizie şi noi o vom respecta”, spune ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi.

Mihail Şestovschi a atacat în judecată rezultatul concursului. Judecătoria Centru i-a respins cererea pe motiv că Comisia de concurs a arbitrat corect concursul. După care Şestovschi, împreună cu avocatul, Valeriu Gâscă, au contestat decizia la Curtea de Apel, care la fel i-a respins cererea pe „motive declarative”.

Codul Muncii prevalează asupra oricărui regulament

Potrivit experţilor, există o regulă unanim recunoscută de statele membre ale Consiliului Europei. Avocatul independent Roman Zadoinov susţine că un concurs nu poate fi considerat echitabil dacă pe parcursul acestuia sunt schimbate regulile de joc.

„Evident, din punct de vedere juridic, este un fapt arbitrar. În timpul concursurilor, toate regulile trebuie stabilite în prealabil. Ele trebuie să fie publice, şi nu pot fi modificate din mers. În cazul respectiv, ordinul cu privire la organizarea concursului pentru funcţia de director trebuia schimbat până la începerea concursului. Or, modificarea regulilor în timpul jocului e o ilegalitate”, spune avocatul Zadoinov.

Totodată, Codul Muncii trebuie respectat obligatoriu, chiar dacă prevederile sale nu sunt amintite în regulamentul de organizare a concursului. Juristul Zadoinov susţine că legea are prioritate faţă de orice alte instrucţiuni sau regulamente.

„Codul Muncii e o lege organică, care, obligatoriu, trebuie aplicată în R. Moldova în toate relaţiile de muncă. Dacă Codul Muncii stabileşte vârsta maximă de 65 de ani pentru funcţionarii publici, atunci oricine trebuie să fie obligat să se conformeze, chiar dacă nu este stipulat în regulament”, explică juristul Zadoinov.

În urma concursurilor de suplinire a locurilor vacante de directori ai unor instituţii publice din domeniul Sănătăţii, potrivit ministerului de profil, funcţiile de director la Intitutul Oncologic, Spitalele Raionale Glodeni, Basarabeasca, Floreşti au fost suplinite în urma concursurilor organizate, iar Policlinica Stomatologică Republicană este gestionată de un director interimar, până la pronunţarea instanţelor de judecată care examinează litigiul. În prezent, Ministerul Sănătăţii a iniţiat procedura de selectare prin concurs a unui director al Spitalului Raional Făleşti, în urma scrisorii parvenite din partea Consiliului Raional Făleşti, în calitate de fondator.

P.S. Pe 8 august 2014, Constantin Ciobanu, director SA Tehnoptimed, a fost prezentat colectivului Policlinicii Stomatologice Republicane în calitate de director al instituţiei.

Diana PAVALEANU