Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Vacanțele deputaților

[sondaj] Vacanțele deputaților

După sesiunea de primăvară-vară, Parlamentul a plecat, de pe 1 august, în vacanța de vară. Pentru a-şi aranja odihna, ”aleșii poporului” au pus în buzunar câte o indemnizație de concediu valorând între 18.900 şi 23 de mii de lei, iar unii au mai ”prins” și câte o decorație de stat. Vor reveni din concediu după 36 de zile de odihnă, în toamnă, pe 5 septembrie.

O vacanță de ”lux”. Și o sesiune ”pe cinste”?

maicanEduard Maican, Uniunea Veteranilor Războiului de Independență

Sesiunea a fost una dificilă, cu intrigi, bătăi, ”divorțuri”… Cred că cea mai mare reușită a fost în plan politic. Mă refer la liberalizarea regimului de vize pentru Europa și asocierea cu UE. În plan social, nu prea… Viața a rămas scumpă, prețurile cresc mai repede decât veniturile. Pe noi, veteranii sau familiile celor morți în Războiul de Independență, nu ne-a vizat nicio decizie. Ni s-au promis mai multe, dar se vede că încă nu ne-a ajuns rândul. Sperăm ca din toamnă să se ajungă și la noi. Nu e bine că deputații își permit zeci de mii pentru vacanță, iar altora nu le ajunge nici de pâine în toată ziua. Dacă lumea ar duce-o bine, poate că nu s-ar simți atât de mult diferențele, care sunt prea mari.

378-BolboceanuLudmila Bolboceanu, profesor universitar

Un pedagog trebuie să muncească pentru 20.000 de lei un an întreg… Nu am nimic împotrivă, să aibă deputații și 30 de mii la vacanță, dar să se îngrijească și de alții. Altfel, e hoție. Am participat nu demult la o conferință pe probleme sociale. La toate întrebările legate de salarii, pensii, indemnizații, același răspuns: nu sunt bani. Dar 2 milioane la concediu pentru ”aleșii” noștri, de unde s-au găsit? Și pentru ce? De parcă ar fi pe front, nu în Parlament. Despre sesiune, ce să zic? E bine că avem liber la vize (dar să știți că rămânem fără tineret), e bună și asocierea cu UE, dar dacă le dăm la o parte, nu mai avem despre ce vorbi. Toate au rămas pe vechi: corupție, abuzuri, hoție. Și indemnizațiile deputaților sunt un abuz. Din păcate.

nicolencoOlga Nicolenco, comentator politic

Paralela (geo)politică a zilei: în timp ce mulțime de pensionari supraviețuiesc lunar din 900 de lei, după 40-50 de ani de trudă, deputații ridică, fără pic de jenă, câte 20.000 de lei pentru 40-50 de zile de legănat în fotolii (în afara salariului). În timp ce Olanda își aduce acasă, pe bucăți, morții omorâți la Donbas, demnitarii noștri nesimțiți fac ”nuntă”, în care ”nănașii” și de-ai ”nănașilor” sunt ”legați” cu ordine și medalii nemeritate; în timp ce elita ucraineană luptă pentru țară, hulpavii noștri își reîntregesc conturile bancare; în timp ce demnitarii americani pun umărul ca să scoatem din casa noastră lepra militară rusească, demnitarii noștri ahtiați după bugetul statului se numesc în public schizofrenici și se trimit la casa de nebuni… Asta-i realitatea.

Andrei-CovrigAndrei Covrig, Asociația Drept Umanitar

Am auzit voci care insistă că această sesiune ar fi una istorică, iar președintele Timofti s-a grăbit să dea și decorații pentru asocierea la UE. Paradă. Nu s-a întâmplat nimic istoric. Și nici nu se va întâmpla, atât timp cât instituțiile statului rămân virusate de mafie, corupție și banditism economic. Stau la ţară şi mă conving tot mai mult că tot mai subţire devine acest hotar între justiţie și poliţie, pe de o parte, şi corupţie, banditism, nănăşism și cumetrism, pe de alta. Devine tot mai greu să diferențiezi justiția de criminalitate, și invers. Eu cred că prin această prismă trebuie să vedem activitatea sau inactivitatea instituțiilor statului, inclusiv a Parlamentului.

Valentin-DolganiucValentin Dolganiuc, analist politic

Ceea ce se întâmplă cu aceste ”vacanțe de lux” e un abuz. Și asta pentru că nu avem o lege unică de salarizare, iar cei care umblă cu ”mâna prin miere”, din lipsă de bun-simț, ajung să-și lingă şi coatele, nu numai degetele. Ceea ce mă miră e că nici comuniștii și nici socialiștii, care o fac pe marii apărători ai sărăcimii, nu au zis: ”Stați, băieți, că nu e bine, e prea mult, ne vede lumea și e rușine”. La mitinguri sunt diferiți, dar la ban toți sunt de-un fel. Și acum, despre ”sesiunea pe cinste”. Parlamentul a plecat în vacanță lăsând 11 legi care ”ard” pe seama guvernului. R. Moldova e în situație de război comercial cu Rusia și deputații au plecat în vacanță fără să discute problema, cel puțin, la nivelul comisiei de specialitate. E ”pe cinste”?