Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Rușii în Europa. Moldovenii…

[sondaj] Rușii în Europa. Moldovenii în Rusia?

Potrivit unor sondaje de opinie, R. Moldova s-ar confrunta cu o reducere a  interesului public pentru UE. Cu toate acestea, lunar, circa 50 de mii de cetăţeni (circa 300 de mii în jumătatea de an de la liberalizarea regimului de vize) merg în Europa pentru afaceri, călătorii, cercetări, vizite de familie, schimburi culturale, câştiguri sezoniere, premierul Leancă, adept convins al eurointegrării, fiind liderul politic cu cea mai mare creştere a popularităţii în ultimele luni.

Sondajele de opinie: între speculaţii şi adevăr

378-BolboceanuLudmila Bolboceanu, profesor universitar

Sondajele de opinie, fie că sunt realizate în problema integrării europene, fie că în problema alegerilor, sunt trucuri politice, arme psihologice de derutare a opiniei publice, la fel ca şi populismul, pomenile electorale, telemaratoanele caritabile şi tot felul de campanii publicitare în favoarea unui sau altui partid sau a unui sau altui scenariu politic, în funcţie de cine plăteşte. E grav. În 20 şi ceva de ani nimeni nu a avut grijă să pregătească cetăţeanul nostru ca el să aibă o poziţie civică clară şi sănătoasă cu privire la de viaţa acestei bucăţele de Moldovă. Toţi au căutat să-l joace, să-l învârtă in jurul degetului, ba cu minciuna, ba cu sondajele, ba cu banul. Şi asta fac şi acum. Curios de tot: cum se întâmplă că partide ca PNL nu intră în sondaje, iar partidul lui Usatâi, care nu a fost nici o zi în politică, este creditat de la 6 la 8%. Aşa e şi cu sondajele despre integrarea europeană. Speculaţii politice, jocuri, nu sondaje.

Sergiu-MusteataSergiu Musteaţă, istoric

Nimic nou pentru politica moldovenească. Societatea noastră este una foarte divizată politic. Şi explicaţia e simplă: de-a lungul anilor, partidele de la guvernare nu au avut un parcurs politic clar, oscilând intre Est şi Vest… Cu primul parlament a fost o situaţie, după 1994 – cu agrarienii – alta, şi tot aşa din alegeri în alegeri. Într-o situaţie ca asta, populaţia nu poate avea o alegere politică clară. Dar rezultatele unui sondaj mai depind şi de felul în care e adresată întrebarea: dacă-l întrebi pe om despre cursul geopolitic e una şi dacă-l întrebi unde i-ar fi mai bine e alta. Cât despre popularitatea lui Leancă, meritul său ca lider de acţiune în problema integrării europene este clar. Este clar şi meritul preşedintelui Timofti, care a declarat integrarea europeană drept idee naţională. Iar dacă şi preşedintele Al. Lukaşenko a declarat sprijin cursului pro-european al R. Moldova şi i-a cerut lui Putin să lase Moldova în pace, cred că drumul nostru este clar şi fără sondaje.

Valentin-DolganiucValentin Dolganiuc, analist politic

Personal, de mult nu mai cred în sondajele din R. Moldova, tot aşa cum nu cred nici în rezultatele exit-poll-urilor, pentru că nu redau situaţia reală. În primul rând, deseori, respondenţii nu sunt sinceri în răspunsuri, lumea se teme să nu aibă cumva probleme din asta. Cred una, spun alta. Ca şi la ieşirea de la urne. În al doilea rând, operatorii care colectează datele mai trec şi ei cu pixul pe unde mai trebuie, iar la final, urmează măsluirea rezultatelor, aşa ca ele să convină celui care a comandat sondajul, fie că e vorba despre integrare europeană, despre alegeri sau despre altceva. Lucrul cel mai trist care se poate întâmpla e ca rezultatele alegerilor să fie racordate la datele acestor sondaje. Părerea mea e că sondajele ar trebui excluse pe durata campaniilor electorale.

Ecaterina-MardaroviciEcaterina Mardarovici, Clubul Politic al Femeilor 50×50

Moldovenii vor în Europa, indiferent ce spun sondajele, mai ales că unele sondaje sunt făcute la comandă, iar noi ştim că „cine plăteşte, acela comandă muzica”. De ce Europa? Pentru că, în Europa, legea este lege, viaţa este viaţă, omul este om. Cei mai mulţi emigranţi din fosta URSS, care au invadat lumea, sunt ruşii. Vă dau şi un alt exemplu: de la liberalizarea regimului de vize, câteva zeci de mii de ruşi şi ucraineni din Transnistria au adoptat cetăţenia R. Moldova, ca să poată călători liber în Europa. Aşa că sondajele potrivit cărora moldovenii ar prefera mai mult Rusia ţin de trecut. În Rusia noi mergem liber de 70 de ani, în Europa – de jumătate de an şi deja sunt 300 de mii, plus cei care au plecat mai devreme. În câţiva ani vor fi şi mai mulţi, dar nu plecatul trebuie să ne bucure. Noi trebuie să devenim parte a UE, ca să avem aceleaşi condiţii de viaţă în R. Moldova, iar pentru asta trebuie să votăm la alegeri partidele proeuropene.