Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] PLDM, PD, PL —…

[sondaj] PLDM, PD, PL — între păcat, iertare şi neiertare

Alegerile s-au încheiat. De-a lungul campaniei, promisiuni gratuite s-au făcut şi pe „stânga”, şi pe „dreapta”. Toţi au râvnit puterea. „Licitaţia electorală-2014” a fost câştigată, însă, de aceleaşi partide care au guvernat R. Moldova în ultimii 5 ani.

Punct pe „I”: 3 lucruri pe care nu le veţi mai ierta guvernării

Alexandra-CanAlexandra Can, Asociaţia APIUS, preşedintă

Nimic nu a compromis mai mult această guvernare decât corupţia. Unde e corupţie, nimic nu e. Sărăcia Moldovei de la corupţie se trage. Dezvoltarea şi jaful sunt două lucruri care se exclud. „Noua” guvernare are de ales între corupţie şi dezvoltare, iar în funcţie de asta, va trebui să alegem şi noi ce facem cu ei: îi răbdăm 4 ani ori ne despărţim de ei cu prima ocazie. Asta ar fi un lucru. Doi: toate instituţiile statului, cu excepţia Parlamentului, Guvernului, Preşedinţiei, ar trebui depolitizate. Altfel nu scăpăm de găşti, iar unde-s găşti nu există interes public. Şi trei: guvernul trebuie să-şi revadă organigrama. Prea multe ministere. Mai bine mai puţine şi cu rost.

Valentin-KrilovValentin Krîlov, politician

O politică externă mai echilibrată e ceea ce avem nevoie în primul rând. Pentru confortul nostru politic, economic, social. Nouă nu ne trebuie ceea ce vedem în Ucraina. Relaţiile bune cu Vestul nu trebuie făcute din contul celor cu Estul. Schimbul comercial cu Rusia trebuie reluat. Renunţarea Chişinăului la mesajul pro-NATO cred că ar determina Moscova să-şi revadă relaţiile cu R. Moldova. Doi: locuri de muncă bine plătite, sprijinirea producătorului autohton, garantarea minimului existent de viaţă… Când? Dacă tot vorbim de Europa, să ne simţim ca în Europa. Şi trei: asigurarea integrităţii teritoriale a R. Moldova. E timpul să găsim soluţii pentru Transnistria şi să aplanăm o eventuală problemă în Găgăuzia.

Ion-CostasIon Costaş, ex-ministru al Apărării

R. Moldova nu are o problemă mai serioasă decât cea legată de asigurarea independenţei şi securităţii. Ceea ce înseamnă că Rusia trebuie să-şi retragă trupele din R. Moldova şi să se retragă din formatul de negocieri ”5+2”, iar pentru asta Chişinăul trebuie să pună serios problema pe plan internaţional. Doi: satul moldovenesc. Moare. Noi nu avem aur şi petrol, bogăţia noastră e pământul. Cele mai mari investiţii trebuie făcute la sate. Dacă nu vor supravieţui satele, R. Moldova se pierde. Şi trei: hoţia de stat. Ajunge. Mai multă transparenţă la privatizare, la cheltuirea banului public, la investiţiile străine. Instituţiile de control şi justiţie trebuie scoase de sub partide. Altfel va trebui să ne despărţim de această guvernare.

nicolencoOlga Nicolenco, comentator politic

Faptul că i-am votat nu înseamnă că i-am iertat. Ne rămân datori. Şi acum, la concret, 3 lucruri care nu trebuie să lipsească din programul de guvernare. Unu: nicio adiere – acţiuni, decizii, alianţe, înţelegeri dubioase – care ar pune în pericol cursul pro-european al R. Moldova. Doi: nicio amânare a luptei cu corupţia la cel mai înalt nivel în stat, asta însemnând din chiar primele 100 de zile dosare şi sentinţe cu ispăşire pentru foşti, posibil şi actuali deputaţi, miniştri, viceminiştri, şefi de servicii etc. Şi trei: adoptarea Legii cu privire la egalitatea de gen. Dacă tot vorbesc de egalitate, s-o asigure. Şi nu peste 3-4 ani, dar în primele 100 de zile de la intrarea la guvernare.

Valentin-DolganiucValentin Dolganiuc, analist politic

Alegerile s-au încheiat, dar alegeri, de fapt, nu am avut. Dacă am fi avut de unde alege, nu ne-am fi pomenit cu aceleaşi partide în Parlament, 3 dintre care la guvernare. Ce nu ar trebui să iertăm guvernării? Corupţia, statul-captiv şi devierea de la cursul pro-european. Dar e una să nu vrem să iertăm şi alta e să putem. Să nu ne facem iluzii. Într-un stat-captiv, toate instituţiile statului sunt captive şi fac interesele guvernării. Electoratul nu are controlul asupra acestei guvernări, iar societatea civilă, care ar trebui să exercite acest control, e şi ea la cheremul societăţii politice. Singurul lucru care ar putea provoca revolta masivă a populaţiei ar putea fi abaterea de la cursul european. În acest caz, maidanul ucrainean s-ar putea repeta şi la Chişinău.