Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Noii vechi deputați

[sondaj] Noii vechi deputați

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, 90% dintre partidele parlamentare vor reveni în legislativ, iar circa 80% dintre deputaţi îşi vor păstra mandatele, deşi pe durata legislaturii 2010-2014 mai mulţi dintre actualii legiuitori au fost implicaţi în scandaluri de corupţie, iar unii dintre ei au intrat şi sub acuzaţii penale. 

Parlamentul 2014—2018: mai curat sau mai corupt?

496-isai-carmuIsai Cârmu, artist plastic

Depinde de noi. Dacă-i vom lăsa de capul lor, nu se vor schimba. Trebuie să-i schimbăm noi. Prin duritatea noastră. Lecţia de la alegerile din România trebuie învăţată şi de noi, şi de ei, dar mai ales de noi. Din păcate, noi nu avem alternative. Asta-i problema. Eu sunt foarte supărat pe cârmuitorii noştri. Au promis mai multe decât au făcut, dar calc pe toate obidele. La supărare e uşor să greşeşti. Nu e timpul pentru supărări. Dinţii strânşi şi înainte. Cale întoarsă nu avem. Europa este salvarea noastră, dacă vrem să ne salvăm. Votăm Europa, votăm partidele pro-europene, dar să se ştie: după 100 de zile şi la fiecare alte 100 de zile – chemaţi la raport. Dacă nu vor fi capabili să guverneze, va trebui să-i guvernăm noi pe ei.

anatol-croitoruAnatol Croitoru, combatant

Indiferent ce spun sondajele, noi ştim că cei care au ajuns să-şi bage mâinile până la coate în buzunarul statului, al nostru, de fapt, nu se schimbă cu una, cu două. Ei trebuie obligaţi să se schimbe. La noi la Coşniţa, în zona de război, au fost mai multe partide, şi de dreapta, şi de stânga. Noroc de alegeri, că altfel nu vin. Promisiuni multe. Clar că nu putem să-l credem pe Dodon mai mult decât pe Leancă sau pe Usatîi mai mult decât pe Ghimpu. Dar nici nu-i putem cruţa la nesfârşit. La Coşniţa noi le-am spus: un an de zile, şi dacă nu fac treabă – jos. Sincer să fiu, nu prea avem de unde alege, dar este important să nu schimbăm cursul. Sub controlul Europei se vor schimba şi ei. Dacă mergem cu Rusia, vor fi şi mai hoţi.

Valentin-DolganiucValentin Dolganiuc, analist politic

Noi am sperat şi în 2009, şi în 2010 că scăpăm de rele odată cu căderea regimului Voronin. Am scăpat? Eu sunt chiar sceptic că am putea avea un parlament mai curat, chiar dacă mesajul principalelor partide date câştigătoare este unul pro-european. Sunt de acord cu faptul că Europa va fi cu ochii pe noi şi va căuta să influenţeze anumite lucruri. Dar UE nu e jandarm, UE joacă după reguli civilizate: drepturi, libertăţi, supremaţia legii, care la noi nu se respectă. Pe 30 noiembrie noi nu vom avea alegeri, aşa cum s-a întâmplat în România sau Ucraina, şi nici solidaritatea electorală din România, pentru că în RM nu există o alternativă pro-europeană unită, puternică. Alegeri s-ar putea să avem la anul sau peste doi ani, iar pe 30 noiembrie vom merge pur şi simplu la votare.

Arcadie-SuceveanuArcadie Suceveanu, Uniunea Scriitorilor

Nu ştiu pe cât de mult vor vrea ei să se schimbe, dar dacă nu, va trebui să-i ajutăm s-o facă. Vedeţi ce s-a întâmplat în România în doar două săptămâni? Bună lecţie. Dacă lumea se solidarizează şi iese masiv în stradă, nu te mai salvează nici declaraţiile pro-europene, nici pupatul cu mătuşile şi nici legănatul electoral al pruncilor. Ar fi fost minunat să putem alege o lume nouă la guvernare. Dar nici partidele pro-naţionale şi cu adevărat pro-europene şi nici electoratul nu sunt pregătiţi serios pentru aceste alegeri. Soluţia? Se va repeta situaţia cu „răul mai mic”: vot partidelor cu mesaj pro-european. Altfel, vine „răul mai mare”, vin comuniştii, vine Dodon, vine Usatîi. Ar fi o catastrofă.

379-nadejda-branzanNadejda Brânzan, Asociaţia „Parlamentul-90”

Eu mi-am dorit un altfel de parlament, cu elitele noastre intelectuale la putere, dar nu a fost să fie. Dreapta politică nu s-a putut uni ca să dea o luptă electorală serioasă. Dar lucrurile, oricum, vor merge spre bine. Nu mai suntem în 2010. Suntem membri asociaţi UE şi „băieţii” vor fi monitorizaţi de UE şi taxaţi, dacă nu-şi vor face temele pe acasă. Doi: oamenii s-au săturat să trăiască în două lumi paralele şi vor o lege pentru toţi. Şi trei: noi avem o problemă, nu ne monitorizăm guvernările şi nu le cerem socoteală. Cred că e timpul s-o facem. Societatea civilă se va activiza, să vedeţi. Situaţia în vecinătatea noastră e deja alta. Şi va fi alta şi la noi, dacă partidele vor greşi ”cursul” sau se vor ţine de rele.