Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Coaliţie cu PCRM?

[sondaj] Coaliţie cu PCRM?

În timp ce partidele de orientare pro-europeană, PLDM, PDM şi PL, au anunţat şi s-au angajat să formeze viitoarea majoritate parlamentară, după alegerile din 30 noiembrie, comuniştii (PCRM) se cer şi ei în ecuaţia de guvernare. „Pentru mai multă stabilitate politică în R. Moldova”, spune Voronin. 

O nouă Alianţă pentru R. Moldova, cu sau fără comunişti?

osmochescuNicolae Osmochescu, profesor universitar

O alianţă cu comuniştii ar avea cel puţin două plusuri. Unu: noul Parlament va avea o majoritate care-i va permite să adopte orice proiecte de legi. Şi doi: va deveni posibilă modificarea Constituţiei în articolele care făceau blocaje în activitatea Parlamentului, în speţă art. 78, care ţine de alegerea şefului statului. Depinde ce interese urmăresc comuniştii. Dacă interesul lor este R. Moldova, înseamnă că nu se vor abate de la cursul de integrare europeană şi vor accepta reformele, iar dacă au alte interese, atunci situaţia va trebui corectată din mers. Cum? Va arăta timpul. Dar nu cred că se va ajunge la asta. Voronin e un pragmatic şi nu cred că nu-şi dă seama că PCRM are ultima şansă să mai fie la putere.

Tudor-BotnaruTudor Botnaru, ex-ministru al Securităţii

O coaliţie cu comuniştii poate fi, dar întrebarea e: cine îşi va asuma riscurile unei astfel de coaliţii? Părerea mea: decizia lui Voronin fie că este rezultatul presiunilor venite din partea lui V. Plahotniuc, care este un mare şantajist, fie că este rezultatul unei înţelegeri cu Plahotniuc. Să nu uităm că Plahotniuc şi familia Voronin (Oleg Voronin) au fost în afaceri comune până în 2010. Nu-i exclus ca interesele lui Plahotniuc pentru Voronin să fie de ordin politic, iar ale lui Voronin – de ordin economic. Pentru mine, intrarea comuniştilor la guvernare, alături de ”cei 3” (care şi aşa nu e clar ce negociază pe ascuns), înseamnă perturbarea, din interior, a acestei alianţe. Mă tem ca alianţă cu PCRM să nu fie un pas înapoi pentru Moldova, şi nu înainte.

Ecaterina-MardaroviciEcaterina Mardarovici, Clubul Politic al Femeilor 50×50

Trebuie să reieşim din realităţile de după 30 noiembrie. Era bine să fi avut o altfel de configuraţie politică în parlament, dar avem ceea ce avem. Intrăm într-o perioadă de mare responsabilitate politică, avem de pus în aplicare Acordurile de Asociere şi de Liber Schimb cu UE, avem de făcut reforme serioase, şi nevoia unei stabilităţi politice este enormă. Coaliţia din 3: PLDM, PDM, PL e o coaliţie de scurtă durată, reieşind din perspectiva alegerii şefului statului în 2016, iar noi avem nevoie de siguranţa acestui mandat până în 2018. E pentru noi, pentru cei care vor o altfel de Moldovă, o altfel de viaţă, de aceea e bine să se discute din prima şi cu dânşii, ca să-şi asume şi ei mandatul pentru această guvernare.

Ion-DronIon Dron, Asociaţia Justiţie şi Dreptate

Am fost şi sunt adeptul ideii că R. Moldova, în următorii 5 ani, are nevoie de o stabilitate politică, dar şi de una constituţională, pentru a scăpa din chingile în care suntem prinşi de Rusia (tot felul de embargouri) şi pentru a evita dezastrul prin care trece Ucraina. Iar această stabilitate poate fi asigurată în condiţiile unei guvernări mai largi, fie şi cu participarea comuniştilor. Nu cred că PCRM e un rău mai mare decât PDM şi PLDM, care nu prea s-au obosit în mandatul trecut pentru interesele R. Moldova. Garanţii că Voronin nu va face joc dublu? Nu există garanţii, dar ele şi aşa nu sunt foarte mari, în condiţiile în care avem la guvernare partide egoiste, dominate de interesele lor şi nu ale societăţii.

Sergiu-MusteataSergiu Musteaţă, istoric

Într-o ţară normală, cu partide politice normale şi lideri normali, adică responsabili, nu ar fi o problemă asocierea unui al 4-lea candidat la guvernare. Dar în R. Moldova nu e aşa. Eu nu cred în sinceritatea comuniştilor, pentru că i-am văzut cum sunt la guvernare. Adepţii formatului „3+1” motivează cu nevoia unei majorităţi confortabile pentru alegerea preşedintelui în 2016. Dar până atunci mai este. Ce garanţii avem că în 2016 vor vota preşedintele şi nu vor provoca anticipate, alături de Dodon? Eventualitatea unui joc politic e greu de exclus. Comuniştii au scăzut mult în alegeri şi au nevoie de a se reabilita prin disponibilitatea de a intra la guvernare. Dar ce va fi mai departe, e un mare semn de întrebare. Eu mă tem cel mai mult că, până la urmă, noua coaliţie va fi alcătuită tot din 3 componente, dar fără PL.