Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Rusia nu e bună pentru…

Rusia nu e bună pentru pace

Sute de ruşi s-au reunit sâmbătă la Moscova pentru a-i cere preşedintelui Putin să „treacă la acţiune” în Ucraina. „Dacă o persoană are puterea, trebuie să se folosească de ea pentru a trece la acţiune… Rusia ar trebui să trimită trupe de menţinere a păcii care să protejeze populaţia din Novorossia împotriva războiului”, au cerut manifestanţii, majoritatea veniţi din regiunea Donbas, scrie presa rusă.

Pacificatorii ruşi în Ucraina: Pace sau Război?

Alecu-RenitaAlecu Reniţă, Asociaţia „Primul Parlament”

Aş fi curios să ştiu şi eu, unde în lume Rusia a făcut pace? În Afganistan? În Georgia? Sau poate în Karabah, ori la Nistru, în 1992? Cine vrea să ştie cum arată „forţele ruse de pacificare” să meargă în Transnistria, să stea de vorbă cu lumea şi să se convingă că toată povestea asta cu „forţele ruse de pacificare” este un mit, inventat tot de Rusia. „Pacificatorii ruşi” la Nistru sunt trupe de ocupaţie. Şi în Ucraina vor fi la fel. Ceea ce au făcut în Transnistria vor face şi în Ucraina: vor fi umbrela militară a unui regim de ocupaţie. Rusia să-şi scoată bandiţii din Ucraina şi din R. Moldova. Atunci pacea se va reinstala de la sine.

osmochescuNicolae Osmochescu, profesor universitar

În primjul rând, Rusia nu poate să trimită trupe de pacificare în Ucraina fără acordul Kievului. E lege. Şi doi: prezenţa militară rusă în Ucraina, indiferent de variantă, nu poate decât să agraveze situaţia. Riscurile de securitate vor creşte enorm. Şi nu doar pentru Ucraina… Un stat care alimentează agresiunea şi starea de război nu are cum fi şi făcător de pace. Introducerea trupelor ruse de pacificare ar însemna, în cel mai bun caz, conservarea situaţiei status-quo în zonă şi protejarea militară a administraţiilor separatiste de la Doneţk şi Lugansk. Iar în perspectivă nu este exclusă extinderea focarului de conflict şi în alte zone. Rusia nu are cum face pace în Ucraina.

Vitalia-PavlicencoVitalia Pavlicenco, preşedinta Partidului Naţional Liberal

Trupele ruse „de pacificare”, ca şi cele „de eliberare”, sunt umbrela propagandistică a scenariilor ruseşti de expansiune. Am păţit-o în Transnistria. Dacă Kievul ar fi avut parte de nişte lideri vizionari, care nu ar fi jucat în „problema transnistreană” sub balalaica Moscovei, situaţia Ucrainei poate că era azi alta, aşa, însă, riscă să repete scenariul transnistrean. La ce altceva ar putea să se aştepte Kievul, dacă fostul şef al kgb-ului transnistrean, Antiufeev, este unul din liderii „republicii Doneţk”? Partea proastă a lucrurilor e că, dacă Rusia obţine mandat de „pacificare” în Ucraina, Moscova va avea un argument în plus că pacificatorii ruşi la Nistru sunt „garantul” securităţii noastre… Trebuie să ne gândim ce facem cu acest stat al nostru. Dacă intră Rusia în Ucraina, puţin probabil să se limiteze doar la Ucraina.

Anatol-TaranuAnatol Ţăranu, analist politic

Pacificatori ruşi în estul Ucrainei înseamnă repetarea scenariului transnistrean pentru Ucraina, adică transnistrizarea zonei, intrată sub control separatist, şi permanentizarea unui conflict care e posibil să se încheie cu încetarea focului, dar nu şi cu rezolvarea problemei. Rusia are nevoie de ”trupele de pacificare” pentru a putea oficializa şi proteja regimurile de la Doneţk şi Lugansk, după care scenariul ar putea trece şi asupra altor regiuni, spre Transnistria şi până la Gurile Dunării. Novorossia, la care aspiră Rusia, nu e doar Lugansk şi Doneţk, ele sunt doar punctele de plecare… Rusia se arată foarte insistentă, dar şi presiunile Occidentului nu sunt deloc mai mici. Urmează să vedem ce va alege Putin: pace sau război?

Ion-CostasIon Costaş, ex-ministru al Apărării

Nu poate face Rusia pace în Ucraina, după ce a provocat o situaţie de război, mai ales că trupele insurgente din estul Ucrainei sunt proruse. Asta o ştie toată lumea. Rusia este implicată în conflict, Rusia a ocupat Crimeea, Rusia are şi alte pretenţii teritoriale la Ucraina – e vorba de supranumita Novorossia. Cum să facă pace? Ar fi o tragedie. Şi nu doar pentru Ucraina, dar şi pentru vecinii Ucrainei. Nu cred că Kievul ar putea să repete greşeala Chişinăului, când, după 1992, armata a 14 rusă a fost transformată, peste noapte, în „forţe de pacificare”, şi care rămân şi azi o ameninţare la securitatea R. Moldova. Dacă Rusia vrea pace în Ucraina, să accepte trupe internaţionale de pacificare.