Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Partidele parlamentare intră în sesiunea…

Partidele parlamentare intră în sesiunea „electorală”

487-parlamentMembrii Coaliţiei Pro Europene din Parlamentul R. Moldova, întruniţi, pe 16 septembrie, într-o şedinţă comună, au stabilit proiectele prioritate care vor fi dezbătute în sesiunea parlamentară de toamnă-iarnă. La încheierea discuţiilor, ei au declarat pentru presă că există consens politic pentru toate proiectele prioritare.

Liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, citat de IPN, a spus că priorităţile vizează proiectele care au fost sau vor fi propuse de Guvern. Este vorba despre proiectul bugetului de stat, proiectul care prevede transparenţa proprietăţii instituţiilor mass-media, stabilirea unei cote de reprezentare a femeilor în Parlament, ratificarea mai multor acorduri, proiectul cu privire la finanţarea partidelor politice şi altele.

În cadrul şedinţei s-a discutat şi despre ultimele apariţii publice ale deputatului PLDM Veaceslav Ioniţă. „Conduita lui Ioniţă este un serial. Ne aşteptăm că atacurile la adresa partidului, prin Veaceslav Ioniţă sau alţii, vor mai urma, şi la adresa liderului partidului, şi a altor persoane. Prin prisma acestor estimări, am discutat cum să ne consolidăm rândurile, cum să ne protejăm colegii, pentru că toate sunt doar insinuări, operează cu presupuneri”, a spus Valeriu Streleţ. Întrebat de jurnalişti cine ar fi interesat de destabilizarea situaţiei în cadrul partidului, Streleţ a spus că este vorba despre forţe din afara ţării, menţionând că Veaceslav Platon (supranumit „raiderul numărul 1” din spaţiul CSI) se află la Moscova, de unde coordonează unele proiecte politice.

Liderul PDM, Marian Lupu, a declarat că, la şedinţa Coaliţiei, s-a făcut un tur al proiectelor care au fost anterior prezentate ca prioritate din către Executiv. „Apar noi priorităţi. În acest context, trebuie să muncească suplimentar şi comisiile parlamentare, şi deputaţii, ca să ajungem la o viziune clară a agendei parlamentare. Avem proiecte de legi economice, sociale, care trebuie duse la bun sfârşit în acest mandat al Parlamentului”, a spus Marian Lupu. Întrebat dacă s-a discutat subiectul creării unul bloc electoral pentru alegerile parlamentare, liderul PDM a declarat că acest subiect nu a fost pus în discuţie, dar tema este dezbătută mai bine de un an în cadrul coaliţiei, doar la nivel de formă, nu şi conţinut.

Liderul PLR, Ion Hadârcă, a spus că la şedinţă s-a discutat modul în care va avea loc această sesiune. „S-a făcut o evaluare a situaţiei social-politice. Intrăm într-o perioadă cu tentă electorală, care poate fi folosită de unii pentru a deteriora această situaţie. Aceste evoluţii se referă şi la relaţia pe intern”, a spus Ion Hadârcă.

Principalul partid de opoziţie, PCRM, intră în actuala sesiune a Legislativului cu o declaraţie privind situaţia gravă din domeniul ordinii publice şi justiţiei.

„Situaţia creată este rezultatul activităţii asa-ziselor coaliţii proeuropene, care au jertfit valorile supreme ale statului de drept în scopul îmbogăţirii personale şi promovării intereselor de partid. Au substituit aceste valori cu scheme de corupţie, care duc la distrugerea statului, a democraţiei, sărăcirea şi înrobirea poporului moldav”, se spune în declaraţia PCRM.

În alt context, PCRM a depus o sesizare la Comisia Electorală Centrală (CEC), solicitând curtea Constituţională, repetat, să examineze legalitatea campaniei numită „alegeri primare”, organizată de PDM, „prin prisma legislaţiei în vigoare în vederea restabilirii ordinii de drept şi desfăşurării alegerilor corecte, legale şi în baza principiilor democratice”.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.

RdG