Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Parlamentul bombardat cu apeluri

Parlamentul bombardat cu apeluri

Câteva apeluri publice au fost lansate zilele trecute în adresa Parlamentului R.Moldova cu solicitarea de a urgenta adoptarea legislaţiei privind egalitatea de gen. Pe de o parte, zeci de organizaţii neguvernamentale şi-au expus nemulţumirea cu privire la tergiversarea adoptării acestor acte legislative, pe de altă parte primii doi preşedinţi ai R.Moldova au emis o declaraţie prin care încurajează parlamentarii să recurgă la vot cât mai rapid. Adoptarea actelor legislative cu privire la egalitatea de gen ar permite asigurarea alegerii unui număr mai mare de femei în viitorul legislativ.

 

În atenţia:
Deputaţilor în Parlamentul Republicii Moldova
Chişinău, 09 iulie 2014

APEL PUBLIC
Cu privire la urgentarea adoptării legislaţiei privind asigurarea egalităţii dintre femei şi bărbaţi în procesul electoral şi politic

Stimaţi deputaţi,

Constatăm cu îngrijorare că Parlamentul Republicii Moldova tergiversează adoptarea legislaţiei privind asigurarea egalităţii dintre femei şi bărbaţi în procesul electoral şi politic.

Prin acest apel repetat readucem în atenţia Dumneavoastră solicitarea reprezentanţilor societăţii civile lansată la 19 mai 2014 de a adopta în regim de urgenţă, până la sfârşitul sesiunii parlamentare curente modificările legislative în domeniul asigurării egalităţii şanselor dintre femei şi bărbaţi. În special ne referim la introducerea cotei de reprezentare minimă de 40% a femeilor şi bărbaţilor pe listele de candidaţi în Parlament şi Guvern, interzicerea publicităţii sexiste, asigurarea dreptului bărbaţilor la concediu paternal, protecţie suplimentară şi sancţiuni pentru încălcarea principiului egalităţii de gen.

Reiterăm că asigurarea egalităţii de gen reprezintă o precondiţie esenţială pentru o societate durabilă. Femeile reprezintă peste 50% din populaţia ţării. Prin urmare, este drept şi necesar ca femeile să fie reprezentare în mod echitabil la toate nivelele de luare a deciziilor. Problemele cu care se confrunta femeile şi bărbaţii sunt diferite, implicit sunt diferite şi abordările. Soluţiile durabile pentru aceste probleme pot fi identificate doar prin implicarea egală a femeilor şi bărbaţilor. Peste 60% din absolvenţii cu studii superioare din Republica Moldova sunt femei. Prin urmare, avem un capital intelectual care nu este explorat pe deplin.

Reamintim că asigurarea egalităţii de gen reprezintă şi un angajament al Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. De asemenea, egalitatea dintre femei şi bărbaţi este un angajament asumat de ţara noastră prin intermediul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, Convenţiei ONU asupra eliminării tuturor formelor de discriminare faţă de femei, Programului de activitate al Guvernului pentru anii 2013-2014 „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie,Bunăstare”, Planului Naţional de acţiuni în Domeniul Drepturilor Omului 2011-2014. Aprobarea de către Guvernul Republicii Moldova a acestor amendamente reprezintă încă un pas spre îndeplinirea angajamentelor asumate şi integrarea europeană a ţării noastre.

Menţionăm că introducerea cotelor minime este în general recunoscută ca fiind o metodă eficientă de înlăturare a barierelor ce ţin de participarea femeilor în politică şi creşterea semnificativă a reprezentării femeilor în politică şi sectorul public. Multe ţări membre ale Uniunii Europe au adoptat cote minime de reprezentare din perspectiva de gen, inclusiv Belgia, Franţa, Grecia, Portugalia, Spania, Slovenia şi Polonia. Proiectul de lege a fost înaintat la 14 mai 2014 spre examinare Biroului Permanent al Parlamentului Republicii Moldova.

Stimaţi deputaţi, adoptarea aceste iniţiative legislative este o oportunitate unică de a demonstra că în Republica Moldova se întreprind eforturi concrete pentru ca egalitatea de gen să devină o realitate în toate sferele vieţii.

Semnatari: Forul Organizaţiilor de Femei din Moldova; Asociatia Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM); Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”; Clubul politic al Femeilor 50/50; Fundaţia Est-Europeană; Centrul de Resurse Juridice; Asociaţia Presei Independente; Asociaţia Împotriva Violenţei în Familie „Casa Mărioarei”; Asociaţia „Promo-Lex”; Centrul de Resurse „Tineri şi liberi”; Centrul Contact; Amnesty International; Junior Chamber International; Alianţa Organizaţiilor pentru Persoanele cu Dizabilităţi; Coaliţia „Vocea Romilor”; Asociaţia „Tarna Rom”; Asociaţia Obştească “Terra-1530”; Asociaţia pentru promovarea clinicilor juridice; Centrul de Informare în Domeniul Drepturilor Omului; Coaliţia Nediscriminare; Consiliul Naţional al ONG-urilor din Moldova; Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte; Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova; Consiliul de Experţi pentru Drepturile Omului; Centrul “Acces-Info”; Asociaţia „Keystone Human Services International Moldova”; Asociatia Obsteasca „Consult Nord”; Centrul „CONTACT-Soroca”; Asociaţia de Dezvoltare Regională “Habitat”, Rezina; Alianţa INFONET; Asociaţia Obştească „Viitorul”, Bădiceni; Asociaţia Obştească „Moştenitorii”, mun. Bălţi

APEL
privind promovarea egalităţii de gen în politică, lansat de către Preşedinţii Mircea Snegur şi Petru Lucinschi înainte de semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană

   

Către Fracţiunile parlamentare
şi clasa politică din Republica Moldova

Stimaţi colegi, urmărim cu interes evoluţia clasei politice şi succesele Republicii Moldova pe calea parcursului european. Unul din subiectele foarte discutate pe timpul când noi am avut funcţii responsabile în stat, şi care continuă să fie pe agenda publică ţine de introducerea cotei minime de reprezentare pentru femei şi bărbaţi pe listele de candidaţi în Parlament şi Guvern.

Reiterăm poziţia pe care noi am avut-o mereu – egalitatea de gen în politică este esenţială pentru o societate durabilă. Femeile reprezintă peste 50% din populaţie. Prin urmare este drept şi necesar ca femeile să fie reprezentate în mod echitabil şi la toate nivelele de luare a deciziilor. În ţările cu o reprezentare considerabilă a femeilor în structurile decizionale nivelul de trai este mai ridicat. Aproximativ 60% din persoanele cu studii superioare din ţara noastră sunt femei. Prin urmare avem un capital intelectual care merită promovat în funcţii de răspundere, pentru binele ţării.

Ne simţim datori să vă adresăm acest mesaj, pentru că în timpul guvernării noastre Moldova a ratificat ”Convenţia ONU asupra eliminării tuturor formelor de discriminare faţă de femei” (1994). Cota minimă de reprezentare pentru ambele genuri este un instrument adecvat pentru a elimina orice formă de discriminare a femeilor şi a asigura realizarea de jure şi de facto a egalităţii femeilor şi bărbaţilor în ceea ce priveşte realizarea drepturilor şi libertăţilor lor fundamentale. Această măsură specială temporară şi-a demonstrat eficienţa în aproximativ 60 de ţări ale lumii, inclusiv 8 ţări din Europa.

În aceste zile aşteptăm semnarea acordului cu Uniunea Europeană, iar UE înseamnă un spaţiu în care angajamentele clasei politice sunt respectate. Pe parcursul a celor 20 de ani de când am ratificat ”Convenţia ONU asupra eliminării tuturor formelor de discriminare faţă de femei”, gradul de reprezentare al femeilor în Parlament şi Guvern rămâne mai jos decât media la nivel internaţional. Ţara a ajuns la momentul când nu mai poate întârzia cu adoptarea cotei minime de reprezentare pentru ambele genuri. Pentru că au mai trecut şi 14 ani de la semnarea, în anul 2000, a Declaraţiei Mileniului, prin care Moldova s-a angajat să sporească reprezentarea femeilor în funcţii decizionale.

– de la 26,5% în consiliile locale în 2007 la 40% în 2015
– de la 13,2% în consiliile raionale în 2007 la 25% în 2015
– de la 18% femei primari în 2007 la 25% în 2015 şi
– de la 22% femei deputaţi în Parlament în 2005 la 30% în 2015.

În cei aproape 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova au existat partide care au avut curajul şi înţelepciunea să promoveze femei pe listele electorale şi acest fapt a întărit echipele partidelor respective şi a crescut credibilitatea acestora. Vă îndemnăm să ţineţi cont de experienţele pozitive ale partitelor care promovează în condiţii de egalitate femeile şi bărbaţii pe listele electorale – iar apoi în funcţii de răspundere – şi să respectaţi obligaţiile Moldovei în contextul asumării promovării drepturilor femeilor conform angajamentelor la nivel internaţional.

Cu cele mai bune gânduri,

Mircea Snegur,
Preşedinte al Republicii Moldova
în perioada 1990—1996

Petru Lucinschi
Preşedintele Parlamentului (1993—1997)
Preşedinte al Republicii Moldova
în perioada 1997-2001