Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Moldovenii în „lista neagră” a…

Moldovenii în „lista neagră” a ruşilor

Tot mai mulţi cetăţeni ai R. Moldova care încearcă să ajungă la muncă în Federaţia Rusă sunt coborâţi din tren şi forţaţi să revină acasă. Argumentul ruşilor este unul cât se poate de simplu: „Sunteţi în «lista neagră»”.

Cei care nu ştiu despre existenţa unei astfel de „liste” rămân nedumeriţi şi au o serie de întrebări, la care adesea nu găsesc răspunsuri concrete. De aceea, am decis să aflăm ce reprezintă de fapt această listă neagră şi cât de reală este ea.

Moldovenii din index

O listă neagră sau un index, cum i se mai spune, este o listă de persoane pe care autorităţile unei ţări le consideră că ar avea o influenţă negativă asupra populaţiei. Cei trecuţi pe listă sunt discriminaţi, sau cel puţin dezavantajaţi, în comparaţie cu cei care nu sunt trecuţi pe listă sau le este interzis accesul pe teritoriul ţării respective.

Alexandru Kalinin, preşedintele Congresului Diasporelor Moldoveneşti (CDM), spune că orice cetăţean al R. Moldova poate să afle dacă este sau nu în „lista neagră”. „El trebuie să depună o cerere oficială şi noi îi vom răspunde. În Rusia activează 12 instituţii guvernamentale cu drept de a pune interdicţii la intrarea cetăţenilor străini în Federaţia Rusă. Noi, fiind o organizaţie non-comercială, înaintăm o cerere oficială pentru a stabili dacă există interdicţie de intrare şi pentru a afla din ce cauză a fost aplicată interdicţia”, spune Alexandru Kalinin.

Atunci când cetăţenii R. Moldova se adresează la CDM, ei sunt consultaţi de avocaţi, care, deja pe parcursul discuţiei, identifică ce fel de servicii ar trebui să solicite de la stat. Dacă o persoană şi-a amintit că a comis un anumit tip de infracţiune, avocatul, cunoscând cum funcţionează sistemul şi legea Federaţiei Ruse, înţelege imediat unde ar trebui să se adreseze persoana.

Numele afişate cu roşu

În prezent, circa 283 de mii de cetăţeni ai R. Moldova sunt incluşi în grupele de risc, ceea ce înseamnă că, în orice moment, le poate fi interzisă intrarea în Rusia. În aceste „grupe de risc” sunt persoanele ale căror nume sunt afişate cu roşu în sistemul automatizat al Serviciului Federal de Migraţiune al Rusiei (SFM). Acest fapt se întâmplă cu cei care, timp de trei ani, au avut cel puţin o încălcare a legislaţiei migraţionale sau două sau mai multe sancţiuni administrative. În cazul în care migrantul intenţionează să părăsească Rusia, timp de trei zile datele lor personale se verifică în baza unui program special. Dacă cetăţeanului i se atribuie vreo încălcare, el primeşte automat interdicţia de a circula pe teritoriul Rusiei. Astfel, muncitorii, părăsind Federaţia Rusă, ar putea să nu ştie că le-a fost aplicată interdicţia.

„Potrivit legislaţiei ruseşti, interdicţia se aplică pe o perioadă de trei ani. Dar există categorii care au primit interdicţia de intrare în Rusia, dar aceasta poate fi anulată în termen mai scurt, dacă există justificări oficiale. Alţii sunt nevoiţi să aştepte expirarea termenului”, explică preşedintele CDM.

Selecţia – făcută de Rusia

Potrivit lui Kalinin, numărul celor incluşi în „lista neagră” nu creşte doar din cauza semnării Acordului de Asociere dintre R. Moldova şi UE. „Sistemul automatizat de control al migranţilor nu depistează migranţii în funcţie de etnie sau naţionalitate. Modificările în legislaţia migraţională a Rusiei au fost adoptate pentru a reglementa procesele migraţionale. Observăm, însă, că legislaţia Federaţiei Ruse în domeniul migraţiei devine tot mai dură şi acest lucru afectează atât cetăţenii R. Moldova, cât şi pe cei din Tajikistan, Ucraina, Turkmenistan etc. Totodată, autorităţile ruse au anunţat că vor continua să înăsprească controlul asupra fluxurilor de migranţi. Scopul modificărilor legislative fiind, potrivit lor, filtrarea străinilor care intră în Rusia”, explică Kalinin.

După înăsprirea sancţiunilor pentru încălcarea regimului de imigraţie, cei mai mulţi cetăţeni trataţi cu refuz la intrarea în Rusia sunt persoane care au depăşit perioada permisă de şedere. Pentru cetăţenii R. Moldova, această perioadă este de 90 de zile.

Tatiana Beghiu