Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Încotro se îndreaptă PCRM?

Încotro se îndreaptă PCRM?

448-voronin-tcaciukÎn 2007, încă preşedintele R. Moldova pe atunci, Vladimir Voronin găsise cheia orientării strategice a acesteia: în Uniunea Europeană prin Bulgaria. Era un gest sfidător la adresa României, care făcuse din promovarea apropierii Chişinăului de Bruxelles unul dintre principalele obiective de politică externă, dar era un gest coerent, deoarece alegea un partener european pentru o direcţie europeană.

La 6 ani distanţă, azi doar preşedinte de partid, Vladimir Voronin şi-a schimbat optica şi crede că R. Moldova ar trebui să facă un ocol şi să se îndrepte spre Uniunea Europeană prin Uniunea Vamală. Spune domnia sa că singura posibilitate pentru ca R. Moldova să aibă relaţii stabile cu Uniunea Europeană este să accepte oferta Federaţiei Ruse şi să devină membră a Uniunii Vamale, statut care i-ar aduce Chişinăului şi nenumărate beneficii economice, precum preţul redus al energiei electrice şi al gazelor naturale. Singurul impediment în urmarea acestei direcţii de dezvoltare este actuala coaliţie de guvernare, pe care o acuză de toate relele abătute asupra R. Moldova.

Discursul este perfect, probabil cel mai bine închegat discurs politic de la Chişinău, dar este incomplet şi, de aceea, mincinos. R. Moldova este un stat foarte sărac, este un stat corupt, veniturile populaţiei sunt extrem de mici în comparaţie cu preţurile mult prea mari, facturile sunt împovărătoare, justiţia şi mediul de afaceri încă nu sunt independente de factorul politic. Dar aceste fenomene nu sunt noi, nu au fost declanşate în 2009, atunci când la putere au venit partidele pro-europene, ci există de foarte mulţi ani, iar constanta acestor ani a fost chiar preferinţa elitelor politice pentru o relaţie (prea) apropiată cu Rusia. Kremlinul nu este interesat ca în vecinătate să existe state puternice, ci state slabe, uşor controlabile, cu instituţii disfuncţionale, state orientate mai degrabă împotriva cetăţenilor decât în folosul lor, adică ceea ce este R. Moldova astăzi. Aceasta este oferta reală pe care Moscova o face Chişinăului propunându-i să adere la Uniunea Vamală.

Summitul de la Vilnius, unde R. Moldova ar urma să parafeze Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, este primul pas decisiv pentru crearea unui stat independent şi funcţional. Lucrurile nu se vor schimba peste noapte, salariile nu vor creşte imediat, justiţia nu va începe să funcţioneze de a doua zi, conflictele din alianţa de guvernare nu se vor stinge prea repede, dar atât timp cât Moldova îşi va dori să meargă într-o singură direcţie, spre Uniunea Europeană, va trebui să accepte condiţiile pe care aceasta din urmă le impune şi să îndeplinească obiectivele trasate. Adică va trebui să facă reforme care, în cele din urmă, vor duce la stabilitate politică, economică, socială, adică la un stat puternic şi, cel mai important, independent.

De aceea, orice alegere ar face PCRM, încercând să fie pe placul unor categorii cât mai variate de alegători sau să zădărnicească atât eforturile europene, cât şi pe cele ale Chişinăului de a fixa R. Moldova pe o traiectorie vestică, Uniunea Europeană reprezintă singura garanţie de stabilitate pentru R. Moldova şi este crucial ca acest prim pas, parafarea Acordul de Asociere, să nu fie ratat.

Raluca Răducanu