Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Hram la Chişinău cu oaspeţi…

Hram la Chişinău cu oaspeţi din 10 ţări

491-cernauti-si-chisinauChişinăul, de ziua sa, a fost vizitat de delegaţii din 10 ţări. Din partea delegaţiilor străine, a vorbit doar reprezentantul Ucrainei. Primarul de Chişinău a menţionat, la rândul său, că, în aceste momente de cumpănă, poporul moldav este alături de fraţii din Ucraina.

Dorin Chirtoacă, primar de Chişinău, şi-a rostit mesajul de felicitare în scuarul Catedralei „Naşterea Domnului”, imediat după încheierea slujbei religioase. Edilul capitalei a felicitat chişinăuienii şi a vorbit despre importanţa integrării europene a R. Moldova. „Sunt sigur că, peste 10, cel mult 15 ani, R. Moldova şi Ucraina vor fi parte a UE, vom fi împreună cu toate oraşele, cu toate statele şi naţiunile care trăiesc în pace şi prosperitate”, a subliniat Dorin Chirtoacă.

Alături de edilul Chişinăului, a vorbit primarul de Cernăuţi, Oleksii Kaspruk. „E foarte important să înţelegem acum că, pentru ţările noastre, Europa, integrarea europeană constă nu doar în munca din partea Guvernului, dar, în primul rând, în lucrul comunităţii, al oraşelor şi al raioanelor”, a menţionat Kaspruk. Cei doi primari au semnat un acord de înfrăţire între Cernăuţi şi Chişinău.

Dorin Chirtoacă a subliniat că cetăţenii R. Moldova îi susţin pe ucraineni. „Anul trecut, de Hramul Chişinăului, nu ne-am închipuit că, în scurt timp, ar putea fi război atât de aproape de noi. S-a întâmplat… Cel mai dramatic lucru de pe faţa pământului”, a menţionat cu regret primarul. „Trebuie să fim alături de fraţii noştri din Ucraina, care luptă şi pentru noi. Ucrainenii luptă pentru libertatea lor, dar şi pentru libertatea noastră. Dacă vor reuşi să-şi recâştige libertatea şi independenţa, acest lucru va deveni posibil şi pentru noi”, a adăugat edilul. Focurile de artificii, care încheie, de obicei, orice sărbătoare, au lipsit în acest an, „în semn de solidaritate cu fraţii noştri din Ucraina, care au dispus să renunţe la focuri de artificii atât timp cât, în est, continuă războiul”, a explicat Chirtoacă.

După tradiţia anului 2013, primarul a deschis sărbătoarea, dând cep unui butoi de vin de casă, pregătit de tatăl său. Ulterior, cetăţenii s-au divizat, mergând pe la tarabele din PMAN sau spre scena amenajată, unde urma să se desfăşoare un spectacol. De ziua Chişinăului, printre oaspeţi a fost şi Legiunea XIII Gemina de la Apulum şi Lupii Apoulonului (Alba-Iulia), care au prezentat un spectacol de reconstituire istorică antică a spaţiului românesc cu prezentări de tehnică şi tactică militară romană şi dacică, precum şi prezentări ale unor personalităţi istorice. „Putem spune că aici sunt primii oşteni ai viitoarei UE, deoarece, acum 2000 de ani, corespondentul UE a fost, totuşi, lumea romană, Imperiul Roman”, a spus Dorin Chirtoacă. „Oştenii” au prezentat un spectacol istoric şi au contactat cu publicul, implicat în jocul acestora. Garda Romană participă, pentru al doilea an consecutiv, la Hramul Chişinăului.

La sărbătoare, au fost invitaţi peste 50 de oaspeţi din România, Suedia, Ucraina, Georgia, Austria, Turcia, Serbia, Bosnia-Herţegovina, Cosovo, Italia. Delegaţiile au sosit în ajun de Hram, iar Primăria Chişinău a pregătit pentru aceştia un program special, incluzând excursii şi vizite ale locurilor turistice din republică. Pe 14 octombrie a.c., municipiul Chişinău a împlinit 578 de ani.