Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dosarul de un milion –…

Dosarul de un milion – ultimul cuvânt

Pe 11 iulie, judecătorii Valeriu Doagă, Nicolae Clima, Iurie Şumcov, Svetlana Caitaz, Vera Macinskaia, Constantin Alerguş, din cadrul Completului nr. 5 al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), au respins, calificându-le drept neîntemeiate, cererile de chemare în judecată depuse de procurorii de Glodeni, Constantin Cojocaru şi Ion Grişciuc, împotriva ZdG, casând, totodată, hotărârile anterioare, a Judecătoriei Centru şi a Curţii de Apel Chişinău, care le dăduse câştig de cauză  procurorilor, obligând ZdG să achite 500000 (prima instanţă, judecător, Ion Busuioc) şi 20 000 de lei (Curtea de Apel).

În cererile depuse în instanţa de judecată, acum 1,3 ani,  cei doi procurori nu negau faptul că, timp de 9 luni, au fost cercetaţi penal într-un dosar de luare de mită, fapt confirmat şi de CCCEC, şi de Procuratura Anticorupţie. Deşi au avut statut de învinuiţi în acel dosar, procurorul Cojocaru a spus, la CSJ, că ZdG nu ar fi trebuit să scrie despre acest caz, deoarece, la 30 noiembrie 2010, Procuratura Anticorupţie a încetat cauza penală, «din motivul lipsei în acţiunile procurorilor Procuraturii Glodeni, Ion Grişciuc şi Constantin Cojocaru, a elementelor infracţiunii prevăzute de art. 324, Cod Penal».

Amintim aici că, în articolul «Mită pentru procurori», ZdG a făcut referire la Ordonanţa de încetare a urmăririi penale, semnată la 30 noiembrie 2010 de către procurorul anticorupţie, Alexandru Casir. Întrebat de ZdG dacă acel flagrant, despre care fusesem informaţi în martie 2010, nu era suficient pentru a demonstra că procurorii au cerut şi au luat bani de la cetăţeanul care a declarat la CCCEC despre estorcare, procurorul Casir a spus că «probele au fost insuficiente, că lipseau imprimările şi că nu ar fi existat amprentele digitale ale procurorilor pe bancnotele din cutia de medicamente veterinare, prin intermediul căreia fusese transmisă mita».

În Ordonanţă se spune, cităm, că, la 4 martie 2010, cetăţeanul Albu a trecut pe la procurorul Grişciuc, în jurul orei 15.00, s-a întâlnit cu procurorul Cojocaru şi i-a transmis 100 de euro, în automobilul acestuia. Peste 5 zile, la 9 martie 2010, Albu s-a prezentat la cei doi procurori, după care a plecat la farmacia veterinară din apropierea Procuraturii Glodeni, a pus un plic cu 200 de euro într-o cutie de medicamente de culoare galbenă şi i-a zis vânzătorului să-i transmită cutia lui Costea (n.r. procurorul Constantin Cojocaru). În scurt timp, o persoană «nestabilită» de organul de urmărire penală a luat din farmacie pachetul, care, ulterior, în urma unei percheziţii efectuate de colaboratori ai CCCEC în biroul procurorilor, a şi fost găsit la procurori.

Boris Albu, cel care a denunţat procurorii pentru estorcare de mită, a explicat cum anume avea loc estorcarea şi transmiterea banilor. În Ordonanţa semnată de procurorul Casir sunt redate aceste episoade, în care este dezvăluită şi schema cu farmacia veterinară, aplicată pentru transmiterea banilor. Cu toate acestea, după 9 luni de anchetă, Procuratura a emis Ordonanţă de încetare a urmăririi penale.

Procurorul Cojocaru, prezent la CSJ, continuă să afirme că flagrantul a fost o înscenare, că, prin acel flagrant, nişte poliţişti ar fi încercat să se răzbune pentru un dosar penal, instrumentat pe numele lor. Întrebat de ZdG cum explică, totuşi, că dosarele intentate pentru corupţie nu ajung în instanţele de judecată, Cojocaru a spus că, în cazul lor, nici nu aveau cum să ajungă.

În procesele de judecată cu cei doi procurori, ZdG a fost reprezentat de avocata Tatiana Puiu, care consideră că decizia CSJ din 11 iulie este una deosebită, deoarece a pus punct unui caz judiciar deosebit de periculos pentru libertatea presei independente din R. Moldova, or, suma de 1 milion, revendicată de procurori de la ZdG, ar fi putut conduce la falimentarea publicaţiei.

A.G.