Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CSI — o pierdere de…

CSI — o pierdere de timp pentru Moldova

„Trebuie să recunoaştem că atractivitatea CSI a scăzut substanţial odată cu impunerea restricţiilor la importurile moldoveneşti. Decizia Rusiei este una politică… Din păcate, noi nu avem instrumente în cadrul acestei organizaţii pentru a ne promova interesele economice” (Din declaraţia viceministrului de Externe, Valeriu Chiveri).

CSI: plus şi minus pentru R. Moldova

Tudor Botnaru, ex-ministru al Securităţii

CSI nu ne-a dat nimic decât probleme. Ştiu că există lume care crede că dacă nu eram în CSI, nu am fi avut acces pe piaţa de mărfuri sau pe piaţa muncii din Rusia. Dar acest, la prima vedere, „plus” este, de fapt, marele minus al aflării noastre în CSI. De ce? Pentru că abia acum, când Rusia şi-a închis piaţa, ne-am dat seama că am rămas de lume, că am rămas la nivelul anilor 80 – 90, că marfurile noastre nu sunt competitive pe alte pieţe… Miniştrii de la Economie şi de la Agricultură nu trebuiau să umble la Moscova cu placoane, dar trebuiau să modernizeze ramura. Fonduri externe au venit destule în Moldova. 10 ani ne-ar fi fost suficienţi ca să nu ne pomenim în situaţia în care suntem, dar pentru asta trebuia să existe o politică previzibilă în relaţiile cu Rusia.

Ecaterina Mardarovici, Clubul Politic 50×50

Georgia a părăsit CSI în 2010, R. Moldova este membru şi astăzi. Ne tratează, cumva, Rusia pe noi altfel decât pe georgieni? Sau pe ucraineni? Avem ceva avantaje? Nu. Asta-i marea problemă a CSI-ului – că el nu-şi avantajează în niciun fel membrii, CSI are în grija sa doar interesele Rusiei. CSI este o platformă de întrevederi de curtoazie între liderii statelor membre. Atât. Personal nu văd niciun rost al aflării noastre în CSI. Chiar şi faptul că moldovenii muncesc de ani de zile în est e tot în avantajul Rusiei, pentru că altfel cine ar munci într-un stat  alcoolizat? Embargoul impus de Rusia este un prilej de a părăsi CSI-ul, dar eu cred că nu e cazul. Trebuie să ne urmăm cursul de integrare europeană, iar CSI şi aşa se stinge de la sine.

Eugen Roşcovan, Asociaţia Micul Business, preşedinte

Pentru R. Moldova, CSI a fost o pierdere de timp. În plan politic am fost tratatţi întotdeauna de Moscova cu superioritate, iar în dependenţă de caz şi situaţie, şi sancţionaţi economic. După introducerea embargoului la mărfurile moldoveneşti, se fac foarte multe speculaţii că noi am pierdut piaţa rusă. Cine „noi”? Omul de la coada sapei nu a avut niciun câştig de pe piaţa rusă. Toate câştigurile le-au avut foştii lideri de partid, intraţi în afaceri sau la putere şi cărora le-a convenit să vândă cu hurta în Rusia, în loc să modernizeze agricultura, s-o alinieze la standarde. Şi azi avem ceea ce avem: un stat arhaic, cu o economie arhaică şi cu o clasă de oameni de afaceri arhaici.

Ion Dron, Asociaţia „Justiţie şi dreptate”, preşedinte

În plan politic, R. Moldova nu a câştigat nimic. Cel mai mare „câştig” a fost conflictul transnistrean, care rămâne şi azi o mare durere de cap pentru R. Moldova şi nu numai. În plan economic? E bine că am avut acces la piaţa de desfacere din Rusia şi pe piaţa muncii. Dar aceste lucruri nu trebuie condiţionate politic şi în continuare. Partea proastă a lucrurilor e că regulile jocului în CSI le face Rusia, fără a ţine cont şi de interesele celorlalţi. CSI nu rezistă comparaţiei cu UE. De aceea nu au vrut în CSI balticii, de aceea a plecat din CSI Georgia, de aceea vrea să plece Ucraina. CSI este un cadavru politic care, după apariţia Uniunii Vamale, nu cred că mai are vreun rost.

Roman Mihăieş, analist politic

CSI nu e un câştig pentru R. Moldova. Am avut doar de pierdut… 22, 23 de ani e o groază de timp, în care am fi putut să ne modernizăm ca stat, să ne refacem economic şi să fim azi apţi pentru o relaţie de piaţă cu toată lumea. CSI a fost o greşeală politică. Crearea CSI a fost o încercare a Moscovei de a ne readuce în sfera sa de influenţă şi nimic mai mult. După ce Rusia a interzis produsele moldoveneşti pe piaţa rusă şi a introdus taxe la import nu văd care-i rostul aflării noastre în CSI. Georgia s-a retras din CSI în 2010, R. Moldova e şi azi membru, dar suntem trataţi la fel. Care-i rostul? Primul pas de despărţire de CSI a fost ratificarea Acordului de Asociere cu UE, pasul doi va fi decizia Parlamentului R. Moldova de retragere din CSI.