Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Corupţia din R. Moldova în…

Corupţia din R. Moldova în drum spre UE

Ieri, miercuri, 14 noiembrie, Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Europene din Chişinău, a susţinut un briefing de presă dedicat relaţiilor curente dintre R.Moldova şi UE. El s-a referit în special la corupţie, problema transnistreană, dar şi la regimul liberalizat de vize cu UE.

Dirk Schuebel a declarat în cadrul evenimentului că cea mai mare provocare pentru autorităţile R.Moldova ar fi lupta cu corupţia. “Problema corupţiei vizează toate instituţiile şi schimbările nu se pot produce fără eradicarea acestui fenomen. Dacă se vor produce măsuri anticorupţie adecvate în cadrul instituţiilor de forţă, al sistemului judiciar – atunci există şanse adevărate pentru promovarea reformelor”, a declarat oficialul european, adăugând că instituţiile europene acordă tot sprijinul posibil pentru implementarea politicilor anti-corupţie.

Agroindbank – în atenţia UE

Dirk Schuebel menţionează că succesul acestei lupte rezidă în “exemple concrete de cazuri elucidate de corupţie, cu pedepse aplicate, care vor descuraja pe alţii să meargă pe aceeaşi cale”. El s-a arătat, totuşi, încrezător faţă de eforturile Guvernului de combatere a corupţiei şi a traficului de influenţă, declarând că ştie despre contracararea recentelor încercări de preluare a controlului asupra Agroindbank, “care vor ajunge în justiţie, pentru a preveni repetarea unor asemenea încercări”.

Oficialul european a fost solicitat să se pronunţe asupra rolului jurnalismului de investigaţie în elucidarea cazurilor de corupţie în societate şi asupra modului în care reacţionează autorităţile publice la aceste dezvăluiri, cu specificarea reacţiei lui Marian Lupu la articolele cu privire la integritatea preşedintelui CNI, Anatolie Donciu. “Personal, cred că Ziarul de Gardă face o muncă splendidă, chiar vă încurajăm să faceţi şi mai mult, vă încurajăm să continuaţi mai departe, chiar dacă vi se pun piedici. Atât noi, la Delegaţia UE, cât şi colegii noştri de la Bruxelles avem nevoie de activitatea jurnaliştilor de investigaţie, e un lucru important pentru societate.”

PCRM nu ar fi admis un astfel de eveniment

Schuebel s-a arătat deranjat şi de tărăgănărea cazului NIT de către CCA, şi de o cerere recentă a Agenţiei Moldnews. “Totuşi, situaţia presei este oricum mult mai bună decât acum 5 ani, căci nici o asemenea conferinţă cu mine nu ar fi fost, probabil, posibilă cu 5 ani în urmă”, a explicat oficialul european audienţei, din care făceau parte şi media afiliate PCRM.

Totuşi, el a adus asigurări că instituţiile europene sunt interesate în continuare de o bună cooperare cu R.Moldova, invocând lista extinsă a demnitarilor UE care au vizitat R. Moldova în ultimul timp, şi referindu-se şi la apropiata vizită a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. “Moldova va deveni mai cunoscută şi mai populară”, explică Schuebel importanţa acestor vizite.

O chestiune abordată în mod repetat de către reporteri a fost regimul liberalizat de vize pentru cetăţenii R. Moldova, dar şi anul, şi ziua în care poate fi instituit acesta. Dirk Schuebel a evitat să numească o dată anume, iterând că toate activităţile planificate se desfăşoară într-un tempou rezonabil. În ceea ce priveşte realizarea acestui obiectiv până la finele anului 2013, spune oficialul european, “va fi foarte complicat, dar nu complet imposibil”.

Transnistria – proiectul paşilor mici

Totuşi, şeful delegaţiei UE a specificat că regimul liberalizat de vize nu înseamnă drepturi imediate de angajare la muncă pentru cetăţenii moldoveni, mai ales “ţinând cont de nivelul actual al şomajului în statele UE”.

Cu referire la chestiunea transnistreană, Schuebel a declarat că “politica paşilor mici” chiar funcţionează şi că “dialogul dintre cele două părţi nu a fost niciodată mai intens, iar agenda grupurilor de lucru –  niciodată mai încărcată”.

„Nu orice istorie de succes e perfectă, dar se lucrează”, a mai spus Schuebel, referindu-se la refrenul din ultimii doi ani, titrat în toată media, care spune că “Moldova e istoria de succes a Europei”.

Alina RADU