Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce semnificaţie poate avea pentru…

Ce semnificaţie poate avea pentru România alegerea unui „neamţ” în fruntea statului?

496-iohannis-catavencii.roEfectul Iohannis a plasat România pe prima pagină a ziarelor germane. După multă vreme, preşedintele nu are pârghiile prin care să influenţeze direct investiţiile, dar poate mobiliza restul decidenţilor. Klaus Iohannis aduce la Cotroceni un plus de imagine, care ar putea deschide României „anumite uşi”, spun economiştii, citaţi de Ziarul Financiar.

Comentând ipoteza unor relaţii mai strânse cu Germania, după alegerea lui Iohannis în frutea ţării, experţii estimează că acest fapt ar fi favorabil României, deoarece Germania este cea mai solidă şi competitivă economie europeană, supranumită „motorul economic” al Europei. Tot Germania este principalul partener comercial al României. În condiţiile în care 18% din exporturile României au avut, în 2013, ca destinaţie Germania, o eventuală „cădere” a economiei germane ar avea efecte directe asupra economiei româneşti, la fel cum şi o „ridicare”. Germania ar „trage” după ea România”, scrie Ziarul Financiar.

Bloomberg admite că Iohannis ar putea instala un guvern mult mai deschis mediului de afaceri. Publicaţia scrie că „răsturnarea de situaţie survenită în turul II al prezidenţialelor din România face valuri şi peste Ocean, unde victoria lui Iohannis e privită ca o surpriză”.

„Românii sunt adevăraţii eroi ai zilei prin prezenţa masivă la urne în încercarea de a-şi apăra dreptul la vot”, este citat Iohannis, despre care Bloomberg scrie că a obţinut o victorie la mare diferenţă (54,50 % fata de 45,49 %), fiind primul membru al unei etnii minoritare din România, ales în mod democratic în fruntea statului. „După o campanie în care a insistat pe eradicarea corupţiei şi pe consolidarea instituţiilor Justiţiei, Iohannis a reuşit să întoarcă votul românilor în favoarea sa”, scrie publicaţia.

Cotidianul american Wall Street Journal notează că victoria lui Iohannis ar putea aduce schimbări majore pe scena politică românească, după ce contracandidatul său ar putea fi forţat să demisioneze, iar alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc în 2015.

Aceeaşi publicaţie aminteşte că victorios este un fost profesor de fizică, devenit politician, care şi-a făcut campanie cu subiecte precum consolidarea rolului justiţiei şi reducerea restricţiilor statului asupra economiei.

Canalul britanic de televiziune BBC titrează că „premierul României şi-a recunoscut înfrângerea la prezidenţiale”, subliniind că alegerea lui Iohannis reprezintă un semnal împotriva corupţiei care macină România, un fenomen pe care etnicul german a promis să îl combată. „Denigrat de adversari din cauza originilor germane, Klaus Iohannis, care a creat surpriză câştigând scrutinul prezidenţial, a reuşit să convingă electoratul pledând pentru o Românie „normală”, liberă de corupţie”, scrie Agenţia France Presse în articolul „Klaus Iohannis, parcursul atipic al „germanului de Transilvania” devenit preşedinte”.

„Liderul PNL pare absolut atipic pe scena politică a acestui stat fost comunist: e membru al minorităţii germane din Transilvania, fiind supranumit de pe o poziţie de superioritate „germanul”, e de confesiune protestantă, într-un stat în care aproape 90% din populaţie e ortodoxă”, menţionează AFP.

„Mii de oameni au ieşit pe străzi la Bucureşti pentru a celebra, după ce premierul Ponta şi-a recunoscut înfrângerea în faţa primarului de etnie germană al Sibiului, într-un scrutin prezidenţial foarte strâns. Premierul Ponta era favorit, dar era urmat îndeaproape de Iohannis, primarul Sibiului, care promite combaterea corupţiei”, notează Associated Press.