Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Biserica Politică din Moldova

Biserica Politică din Moldova

486-mitro-sinodBiserica Ortodoxă din Moldova (BOM), deşi susţine că nu se implică în politică, face jocurile partidelor pro-ruseşti de la Chişinău. Săptămâna trecută, Sinodul BOM, reunit sub preşedinţia ÎPS Vladimir, a adoptat mai multe documente, iar în unele din ele a condamnat Uniunea Europeană şi politica promovată de ea, într-o perioadă în care R. Moldova se află între vest şi est, iar opţiunile cetăţenilor sunt mai mult decât împărţite.

La Mănăstirea Căpriana, miercuri şi joi, 3-4 septembrie, sub preşedinţia ÎPS Vladimir, Arhiereii din cuprinsul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove s-au reunit într-o şedinţă ordinară a Sinodului BOM. În cadrul întrunirii, au fost discutate mai multe subiecte ce ţin de activitatea Bisericii, fiind adoptate reacţii la cele mai stringente probleme cu care se confruntă societatea autohtonă. Astfel, în prima zi, membrii Sinodului au adoptat 11 documente, iar în ultima zi de Sinod, după oficierea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii la Mănăstirea Căpriana, reprezentanţii Sinodului au mai adoptat un document – Apelul către creştini, elaborat în urma analizării stării moral-duhovniceşti a societăţii moldoveneşti.

Sinodul cere anularea unei legi

În primul document adoptat, reprezentanţii Sinodului au condamnat paradele gay şi consecinţele adoptării Legii despre egalitatea de şanse. „Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova trebuie să constate din nou, cu dezamăgire, că Statul nu a auzit nici până astăzi solicitările clerului şi credincioşilor BOM de a nu legifera indecenţa şi amoralitatea sexuală. Nădăjduim că, cel puţin acum, după istovitoare încercări, Statul va auzi poporul care i-a încredinţat pârghiile conducerii şi va da dovadă de justeţe şi hotărâre pentru a anula o lege pe cât de ruşinoasă, pe atât de periculoasă pentru noi toţi, atât pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung”, se spune în decizia Sinodului.

În alt document, Sinodul s-a expus vis-a-vis de decizia Parlamentului R. Moldova care aproba sărbătorirea Naşterii Domnului şi pe stil nou, adică pe 25 decembrie. Aici, reprezentanţii Sinodului au fost laconici, precizând doar că BOM celebrează Naşterea Mântuitorului Hristos pe data de 7 ianuarie – calendar civil. În al treilea document, Sinodul a condamnat categoric rugăciunea comună cu membrii altor confesiuni religioase.

486-mitro-sinod2Porniri anti-UE

Unul dintre cele mai interesante documente adoptate de Sinod săptămâna trecută se numeşte „Declaraţia Sinodului BOM referitor la provocările secularizante ale Uniunii Europene”. „Europa ne arată deja un exemplu de existenţă fără Dumnezeu. Occidentul trece cu vederea poruncile şi interdicţiile sale. Acolo, în mod insistent, este propagată ideea, conform căreia viaţa trebuie trăită după voia omului şi nu după legea Domnului”, se spune în declaraţie. Membrii Sinodului s-au referit şi la căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, permise în mai multe ţări europene.

„Aceasta este doar una din gravele probleme de moralitate cu care se confruntă societatea din UE, pe lângă propagarea eutanasiei, a avortului şi ale altor flagele sociale. Anume acestea sunt marile pericole care ar putea să distrugă o întreagă civilizaţie Ortodoxă. BOM nu are pretenţia de a dicta direcţii economice şi politice, însă îşi rezervă dreptul şi datoria consfinţite de Evanghelie şi de istorie de a sta de veghe asupra integrităţii duhovniceşti a acestui popor care a ieşit biruitor din toate încercările timpului, datorită trezviei spirituale şi a credinţei neclintite în Hristos”, se menţionează în declaraţia Sinodului.

Biserica în campanie electorală

În a doua zi de Sinod, a fost adoptat un apel către creştini, „în urma analizării stării moralduhovniceşti a societăţii mol-doveneşti”, care se află într-un adevărat declin duhovnicesc, datorită tendinţelor tot mai avane de desacralizare, promovate de oameni fără frică în Dumnezeu. Acum se încearcă inversarea valorilor prin ridicularizarea şi încercarea de compromitere a celor mai sfinte comori ale noastre, care constau din credinţă şi tradiţie… Să ne rugăm mai mult, fraţilor, să nu fim majoritari ortodocşi numai în statistici, mândrindu-ne în deşert cu nişte cifre, ci în taina inimilor noaste să trăim cu adevărat Cuvântul Evangheliei”, îndeamnă Sinodul. Toate documentele au fost semnate de către ÎPS Vladimir şi cinci episcopi: Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni, Marchel, Episcop de Bălţi şi Făleşti, Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, Anatolie, Episcop de Cahul şi Comrat, şi Sava, Episcop de Tiraspol şi Dubăsari.

Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice (IPP), crede că acţiunile recente ale BOM au scopuri electorale. „Eu văd rolul bisericii în a aduce pace în societate. Cu părere de rău, ceea ce face Biserica la noi e total opus, mai degrabă seamănă vânt. Nu este o noutate că biserica este influenţată politic. Aşa a fost în perioada sovietică, aşa e şi acum. Prin 2005, ea îndemna oamenii să voteze comuniştii, iar mai apoi l-a susţinut pe Valeriu Pasat. Încet-încet, Biserica, la noi, a intrat pe mâna politicienilor. Ce face acum BOM, prin documentele adoptate recent, nu este altceva decât o implicare în campania electorală, iar în acest caz, când se critică cursul european, este clar şi de unde vine tonul, de la Moscova”, crede analistul.