Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Aş vota pentru politicienii oneşti”

„Aş vota pentru politicienii oneşti”

497schuebelDirk Schuebel, şeful diviziunii Parteneriatului Estic, Serviciul European de Acţiune Externă

Despre rolul societăţii civile în campaniile electorale

Societatea civilă trebuie să urmărească mereu dacă Guvernul face ceea ce trebuie să facă – să implementeze reformele şi să deruleze aceste reforme rapid şi fundamental. Societatea civilă şi presa trebuie să urmărească în special zonele complicate – sectorul justiţiei, unde reformele nu s-au făcut suficient de rapid, dar şi sectorul bancar şi sectorul asigurărilor. Activismul societăţii trebuie să fie atât de vizibil, încât politicienii să înţeleagă că ei trebuie să lucreze pentru cetăţeni, şi nu invers.

Dacă aş fi cetăţean al R. Moldova, pentru ce aş vota?

Eu apreciez în primul rând onestitatea. Aş vota pentru un partid liderul căruia este onest. Oricine comite greşeli, oricui i se pot ierta greşelile. Şi greşelile unui politician pot fi iertate, dar numai dacă e onest cu cetăţenii. De asemenea, apreciez politicienii care le spun cetăţenilor sincer ce pot face şi la ce să se aştepte, nu pe cei care fac promisiuni pe care nu le vor putea îndeplini. Or, la următoarele alegeri e deja mai simplu – sunt analizate promisiunile politicienilor în campania trecută şi realizările pe care le-au reuşit. Aşa poţi afla pentru cine nu vei mai vota. Mai apreciez politicienii care nu sunt egoişti, pe cei care se gândesc întâi la ţară şi la cetăţeni, nu la beneficiul personal. Nu aş putea vota politicieni care se gândesc cum să îşi construiască lor înşişi palate.

De ce ar alege o persoană simplă forţele pro-UE?

Puterea economică a UE nu poate fi comparată cu realitatea economică din Uniunea Vamală. Sistemul judiciar din UE vorbeşte de la sine: acolo un simplu cetăţean poate câştiga un proces judiciar împotriva unui boss, fără să se audă de corupţie. Infrastructura, securitatea alimentară, libertatea de expresie – sunt lucruri care funcţionează cu adevărat. Fiecare cetăţean este tratat egal, nu există oameni care să se simtă deasupra legii. Dacă aş fi în Moldova şi ar trebui să aleg, m-aş gândi la ce fel de viitor ar avea nevoie copiii mei.

Despre succesele Moldovei în cadrul Parteneriatului Estic

Eu cred că ţara a făcut progrese. În pofida condiţiilor complicate în regiune, Moldova a reuşit să realizeze un şir de succese. E singura ţară din cele 6 membre ale Parteneriatului Estic (Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaijan, Belarus) care a întrunit condiţiile şi a beneficiat de regimul liberalizat de vize. Şi acest regim chiar a fost implementat foarte corect. În acest context Moldova e un exemplu pozitiv pentru alte ţări, şi statele-membre ale UE apreciază asta.

Despre provocări

Provocarea cea mare care stă în faţa autorităţilor R.Moldova rezidă în implementarea Acordului de Asociere. La această etapă reformele trebuie abordate foarte serios. Dacă nu se va munci insistent la reforme, dacă nu este redusă considerabil corupţia din sistemul judiciar, dar şi din alte instituţii publice, Acordul de asociere va fi compromis. Legea transparenţei mass-media tot trebuie votată, UE de mult solicită transparenţă la acest capitol. Transparenţa e o regulă obligatorie a comunităţii europene şi Moldova şi-a asumat acest angajament.

Despre solicitarea statutului de candidat în UE pentru Moldova

Înainte ca autorităţile de la Chişinău să facă acest demers, ar trebui să fie sigure că vor primi răspunsul pe care îl aşteaptă. În următorii 5 ani e clar că nu vor fi acceptate candidaturi pentru extindere UE. Astfel, pentru a pregăti adecvat ţara, pentru a avea mai multe realizări, pentru a argumenta bine dosarul, e nevoie de reforme adecvate. Implementând cu succes Acordul de Asociere, dezvoltând economia şi bunăstarea, argumentele vor fi mai convingătoare. UE nu va accepta o ţară care să fie dependentă sută la sută de fondurile europene, ne trebuie o ţară care să ia fonduri pentru a-şi crea propriile capacităţi de dezvoltare.

A.R.