Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Aleksander Kwasnievski: Securitatea Poloniei, cel…

Aleksander Kwasnievski: Securitatea Poloniei, cel mai mare beneficiu din aderarea la UE şi NATO

467-kwasnievskiChişinăul a fost vizitat, la 14-15 aprilie, de trei ex-preşedinţi europeni: Aleksander Kwasniewski (Polonia), Boris Tadic (Serbia) şi Rexhep Meidani (Albania). Timp de două zile, aceştia au purtat discuţii cu conducerea R. Moldova, lideri de partide, ONG-uri, studenţi, profesori şi mass-media. Discuţiile au vizat agenda de integrare europeană a R. Moldova. Vizita se înscrie într-un proiect de „dialog democratic”, iniţiat de Fundaţia Est-Europeană din R. Moldova, European Partnership for Democracy din Belgia şi Clubul de Madrid al foştilor prim-miniştri şi preşedinţi din Europa. ZdG a realizat un blitz interviu cu ex-preşedintele Poloniei, Aleksander Kwasniewski.

— Dle Kwasniewski, în calitate de preşedinte al Poloniei, aţi vizitat pentru prima dată R. Moldova în 1997, după care au urmat alte câteva vizite. Cum au evoluat lucrurile la Chişinău: după numărul vizitelor din Vest parcă mergem în Europa, în realitate?

— Este adevărat, am mai fost la Chişinău, am vizitat R. Moldova în diferite perioade şi impresia mea e că există o schimbare, o schimbare în bine. Evident, nu cunosc situaţia în totalitate, dar pe direcţia integrării europene s-a mers înainte…

— Cât de mult contează pentru R. Moldova factorul ucrainean?

— Contează. Ceea ce se întâmplă acum în regiune este o oportunitate pentru R. Moldova. Tot mai multă lume e de părerea că factorul ucrainean este o şansă în plus pentru R. Moldova, dar contează şi ce vor arăta alegerile din toamnă, ce vor alege cetăţenii, ce perspectivă de dezvoltare văd ei.

— Ce şanse are R. Moldova să nu repete soarta Ucrainei? Rusia va fi mai loilă cu R. Moldova, decât a fost cu Ucraina?

— Rusia dispune de mai multe instrumente de presiune aici, în R. Moldova, inclusiv persoane care pot influenţa situaţia, dar dacă conducerea statului va avea de partea sa voinţa cetăţenilor, documentele vor fi semnate, în pofida presiunilor care ar putea fi făcute. Problema Ucrainei la Vilnius a fost preşedintele Ianukovici, care a decis altceva, decât ceea ce aşteptau ucrainenii.

— De 10 ani, Polonia e în UE. Nu vă întreb ce cred cei care au guvernat sau guvernează Polonia, vrem să ştim ce zic polonezii despre aderarea la UE, pentru că, în R. Moldova, mai avem şi eurosceptici…

— Percepţia generală a populaţiei rămâne pozitivă. Noi am beneficiat de foarte mult ajutor, avem o infrastructură mult mai dezvoltată, avem altfel de relaţii şi comunicare cu lumea. La prima etapă, Polonia a beneficiat de 70 de miliarde de Euro de la UE, după care au urmat alte 70 de miliarde pentru modernizare şi dezvoltare. Dar sceptici avem şi noi, aşa după cum îi are toată lumea, dar asta nu este o percepţie generală a populţaiei.

— Într-un interviu pentru postul polonez TVN-24, aţi declarat că ceea ce se întâmplă în Ucraina e o tragedie care îi poate afecta nu doar pe ucraineni, dar întreaga UE, în special vecinii. Există opinii că Transnistria ar putea repeta soarta Crimeii, după care lucrurile s-ar putea extinde şi asupra Poloniei, Ţărilor Baltice, României. E real?

— Cazul Ucrainei este cu adevărat tragic, pentru că în planurile lui Putin intră nu doar anexarea Crimeii, el vrea să controleze toată Ucraina, pentru a putea realiza proiectul Uniunii sale Euro-Asiatice. Cu regret, s-a ajuns la sânge, sunt victime, se comlică tot mai mult situaţia în estul Ucrainei şi, evident, ameninţările cresc nu doar pentru Ucraina. Marile îngrijorări sunt legate, în special, de R. Moldova şi de Georgia, care nu fac parte dintr-un sistem de securitate. Asta complică lucrurile. Cât despre Polonia, Ţările Baltice, România, situaţia e alta. Noi suntem pe cealaltă parte a „râului”, să zic aşa, suntem membri ai UE şi NATO. De asta nu cred că Rusia şi-ar permite ceva împotriva acestor ţări, cu excepţia, desigur, a unor blocaje economice. Rusia nu ne poate anula statutul de membri ai UE şi NATO. Securitatea ţării este beneficiul cel mai mare pe care îl are Polonia din aderarea la UE şi NATO.

Pentru conformitate, P.G.